SELVBIOGRAFISK FILM: Iram Haq ønsker med filmen «Jeg er din» å fortelle hvordan det er å ha en mangel på kjærlighet i livet sitt.  (Foto: Margrethe Miljeteig)
SELVBIOGRAFISK FILM: Iram Haq ønsker med filmen «Jeg er din» å fortelle hvordan det er å ha en mangel på kjærlighet i livet sitt. (Foto: Margrethe Miljeteig)

– Jeg vil vise hvordan det er å være en ensom kvinne

Regissør Iram Haq forteller at kjærlighetsdramaet «Jeg er din», som har premiere i kveld, er delvis selvbiografisk.

Av Margrethe Miljeteig

– Jeg ønsket å fortelle en historie om det å være rotløs og om det å ha tynnslitte bånd med familien. Jeg vil vise hva slags liv man lever når man ikke får kjærlighet. Det er rett og slett et kvinneportrett om det å være ensom, sier regissør Iram Haq til TV2.no.

– Blanding av mitt liv og fantasi

Fredag kveld har Iram Haqs første spillefilm, «Jeg er din», premiere. Filmen er en kjærlighetstragedie om den unge skuespilleren Mina, en norsk-pakistansk kvinne som sliter med å finne kjærligheten. Mina har flere destruktive forhold til ulike menn, og forholdet til foreldrene hennes er vanskelig.

RØD LØPER: Iram Haq tok med sønnen på den røde løperen på filmens premierefest tirsdag. (Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures)
RØD LØPER: Iram Haq tok med sønnen på den røde løperen på filmens premierefest tirsdag. (Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures)
Filmen skildrer det rotløse livet og lengtingen etter tilhørighet med mørke scener og dvelende øyeblikk.

– Jeg har hentet mye fra mitt eget liv, og så har jeg diktet videre. Det er et sammensurium av elementer fra mitt eget liv og fantasi, sier Haq.

Den 37-år gamle kvinnen brøt selv med sine foreldre da hun var 14 år gammel. Hun har i perioder bodd i fosterhjem, og hun fikk en sønn da hun var 20 år gammel.

– Jeg har vært mye ensom

– Jeg har vært mye ensom. Jeg har vært alenemor selv og jeg har tidligere vært i destruktive relasjoner. Mens jeg har arbeidet med filmen har jeg også arbeidet med min egen fortid, sier Iram Haq.

Også skuespiller Assad Siddique, som har en rolle i filmen, kjenner seg igjen i historien. Han måtte selv trosse foreldrene sine da han ville gifte seg men en norsk jente som tenåring.

– Jeg kjenner igjen veldig mye som jeg har sett og som jeg selv har opplevd i mitt eget liv. Jeg tror filmen treffer på mange plan, og at mange kan kjenne igjen mange følelser som vises i denne filmen. Dette er en film som treffer deg, sier Siddique.

LES OGSÅ: Siddique trosset foreldrene for kjærligheten

Haq har arbeidet med filmen i flere år. Scener har blitt slettet og nye har blitt lagt til, dialogen har blitt endret og mye er improvisert underveis.

– Det har vært fire år, og vi har filmet i forskjellige faser over to sommere, sier Haq.

Utfordrer tabubelagte temaer

Noe av grunnen til at arbeidet med filmen tok lang tid, var at Haq stadig tok nye runder med seg selv for å «kle av» filmen.

– Filmen har endret seg en god del. Jeg har arbeidet mye med meg selv. Jeg har fjernet metaforer for å komme nærmere sannheten i fortellingen. Jeg ønsket en ærlig historie som kan oppleves troverdig.

Det er en rekke tabubelagte temaer i filmen som Iram har ønsket å utfordre.

– Jeg vil snakke om det å ikke alltid være en god mor, det å havne i dårlige forhold til menn og det å ha en dårlig relasjon til familien, sier regissøren.

Se scener fra filmen:

737077