drømmen hollywood
drømmen hollywood
toby
toby

Amerikanske superstjerner elsker klærne til norske Toby

Rihanna, Katy Perry, Britney Spears, Steven Tyler og AkonSe har forelsket seg i klesmerket. Se ny episode av TV2.no-serien «Drømmen om Hollywood».

Av Ine Therese Back Iversen

Allerede som liten drømte Torbjørn «Toby» Skard (42) om et liv i statene. Han startet tidlig med musikk, og for over 24 år siden tok han motet til seg og flyttet til USA og Los Angeles.

Her gjorde Toby det stort som bassist i flere store band, blant annet Bing og Poe som i sin tid solgte over en million plater.

Senere fikk han sitt eget band, Contact, som raskt fikk en platekontrakt til flere millioner kroner med Universal.

Problemet var bare at platen aldri kom ut og bandet ble senere lagt på hylla.

Les også: Norske Marlén (34) er rapstjerne i Hollywood

Begynte i klesbransjen

Toby tok en pause fra musikken og ble tilbudt en jobb hvor han skulle arbeide i butikk og for klesmerket Von Dutch.

Etter noen år hadde Toby lært alt som skulle til for å selv starte sitt eget merke og sine egne klær og dermed skapte han CCR.

– Vi startet med en idé, og det koster veldig mye penger å starte det hele opp. Vi startet en liten kolleksjon, om vi i det hele tatt kan kalle det en kolleksjon. Da hadde vi allerede laget en stor video med klærne, men vi hadde ikke engang nok klær i produksjon, vi måtte bare lage masse. De første to årene hadde vi en veldig liten kolleksjon, men bare tolv farger og bare pumpet ut klær.

Men så ble halve CCR kjøpt opp av et større firma som så potensialet i Tobys kolleksjoner.

Og plutselig ble det en betydelig større arbeidsmengde for 42-åringen.

– Nå har vi rundt 130 klær i kolleksjonen. Det er så mye jobb at, for å si det slik: Å jobbe med klær er noe av det vanskeligste jeg har gjort. Men det gir meg veldig mye glede. Det er mye jobb, men det er verdt det, smiler han.

Jobber med stjernene

Selv om han skiftet yrke fra bassist til klesprodusent, er det fremdeles musikken som inspirerer ham når det kommer til stil og mote

– Da vi startet CCR, så gjorde vi en del musikkvideoer med store artister. Jeg følte hele tiden at skal du gjøre det bra i klesbransjen så må du ha bra klær, men du må også ha et kult konsept og image. Musikk og artister passer veldig bra sammen med klær. Det startet med rockestjerne og har nå blitt alt fra pop-stjerner til DJ’s. Nå er det en suppegryte av forskjellige folk. Men musikken inspirerer meg når det kommer til klærne.

Og stjernene har falt for Tobys kleskolleksjoner.

Stjerner som Rihanna, Katy Perry, Britney Spears, Steven Tyler og Akon er bare noen få av de mange kjendisene som har forelsket seg i merket CCR.

– Vi har aldri betalt kjendiser for å gå med klærne våre. Vi jobber med dem, prater med dem og blir kjent med dem. Finner ut hva de vil ha og hva de vil bruke på turneene sine. Når man jobber med kjendiser finner man fort ut at de er mye mer åpne enn vanlige mennesker. Fordi de vil se annerledes ut og de vil prøve nye ting.

Se «Drømmen om Hollywood» øverst i saken!

Opptatt av kvalitet

Hvor klærne kommer fra og forholdene i fabrikkene har lenge vært et viktig tema og ofte snakket om i media.

Blant andre ble H&M mye omdiskutert I media etter at det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på TV4 at klesskjeden benytter seg av leverandører i Kambodsja som betaler fabrikkarbeiderne to-tre kroner i timen, eller 450 kroner i måneden dersom arbeideren jobber 70 timer i uken.

For Toby har det hele tiden vært viktig å jobbe tett med fabrikken som produserer klærne og vite at arbeiderne både har gode arbeidsforhold og bra lønn.

– For det første er det viktig at vi jobber med folk som ikke bare betaler noen ulovlige arbeidere, men at alle får bra betalt, alle har bra arbeidsforhold og at fabrikken har et bra yrke. Det er ikke så mye problemer med det her i USA. Men om du har fabrikken din i Kina og Vietnam blir det vanskelig. Dette er en veldig bra fabrikk, det er dyrere for oss å produsere her, men arbeiderne er glade, de liker det de gjør og eierne behandler de bra, sier Toby.

– Hva er det høyeste målet du ønsker å oppnå nå?

– Målet mitt er å ha det gøy med det jeg gjør. At det går bra og at man tjener mye penger er ikke målet. Å jobbe med inspirerende og hyggelige mennesker som man har møter med og tenker etterpå «det var stort». Det er hva som driver meg.

Les også: Norske Nina selger sminke sammen med Hollywood-stjernene

Savner nordmenn og vinter

Men selv om Toby snart feirer 25 år i USA er det allikevel ting han savner med hjemlandet.

– Jeg savner de gode menneskekvalitetene, maten. Av og til savner jeg vinteren også. Jeg har aldri hatt problemer med det kalde været. Det er mange ting jeg liker med Norge. Jeg synes det er veldig fint å komme hjem på ferie, men jeg synes det er veldig fint å bo her, avslutter Skard.

Les også: Norske Andreas Schuller lager monsterhits i USA