SPREKE: Dokumentaren «Optimistene» omhandler et volleyballag litt utenom det vanlige. Spillerne er mellom 66 og 98 år gamle.  (Foto: Filmweb)
SPREKE: Dokumentaren «Optimistene» omhandler et volleyballag litt utenom det vanlige. Spillerne er mellom 66 og 98 år gamle. (Foto: Filmweb)

Lillemor Bertilsen (90) og Solveig Sætersdal (87) debuterer på kino i høst

Dokumentarfilmen om damenes volleyballag skal sjarmere det norske kinopublikummet. Se hele listen over høstens filmer her.

Av Stine Eriksen

– Jeg ante ikke hvilke dimensjoner dette kom til å bli, sier Lillemor Bertilsen overveldet.

Hun fyller 90 år om en uke, og nå er hun på Filmens Hus i Oslo for å presentere filmhøsten 2013 for presse-Norge.

Det er flere skuespillere, regissører og produsenter der, men journalister og fotografer står i kø for å få en bit av Lillemor Bertilsen og venninnen Solveig Sætersdal (87). Hovedpersonene selv tar det hele med knusende ro, og svarer hver og én med stor tålmodighet.

– Dette hadde vi aldri drømt om, sier de to venninnene til tv2.no.

– Vi både gruer og gleder oss.

Har trent hver mandag i 40 år

KINOKLAR: Solveig Sætersdal (87) og Lillemor Bertilsen (90) spiller to av hovedrollene i Gunhild Westhagen Magnors dokumentar
KINOKLAR: Solveig Sætersdal (87) og Lillemor Bertilsen (90) spiller to av hovedrollene i Gunhild Westhagen Magnors dokumentar

Bertilsen og Sætersdal er to av hovedpersonene i kinodokumentaren «Optimistene» som har premiere på norske kinoer i høst. Optimistene er et usedvanelig volleyballag med damer på 66-98 år. Bertilsen og lagvenninnene har trent hver mandag i 40 år. I filmen følger vi laget fram mot deres første kamp.

– Innspillingen gikk helt fint. Vi glemte at kameraene var der, forteller Bertilsen om filminnspillingen.

– Også er jo volleyball noe av det morsomste vi vet!

– Hvordan holder dere dere så spreke?

– Vi trimmer. også er det viktig å være aktiv og engasjert om man skal holde seg spreke, mener lagvenninnene.

TIL FILMFESTIVAL: Dokumentarfilmen
TIL FILMFESTIVAL: Dokumentarfilmen

Feelgood-film om alderdom

Gunhild Westhagen Magnor (37) har regissert filmen, og sier hun selv er redd for å bli eldre. Hun mener det å bli gammel altfor ofte blir sett på som negativt i vårt samfunn.

– Jeg ville lage en film feelgood-film om alderdommen, og håper jeg med «Optimistene» kan vise at det å bli eldre ikke alltid trenger å forbindes med noe negativt, sier hun til tv2.no.

Westhagen Magnor fulgte det litt spesielle volleyballaget i et år. Den største utfordringen under innspillingen var tiden.

– Jeg var høygravid og kunne føde når som helst, mens flere av damene jeg jobbet med var nærmere 100 år. Man vet ikke hvor lenge de lever. Det er livet.

Her er damene som skal sjarmere norske kinogjengere i høst. De trener hver eneste mandag, og har spillere mellom 66 og 98 år.  (Foto: Filmweb)
Her er damene som skal sjarmere norske kinogjengere i høst. De trener hver eneste mandag, og har spillere mellom 66 og 98 år. (Foto: Filmweb)

Den beste tilbakemeldingen

Regissøren har fått mange gode tilbakemeldinger for filmen, men de beste tilbakemeldingen hun får er når folk forteller henne at de vil ringe sine egne besteforeldre etter å ha sett filmen.

– Vi må ta bedre vare på de eldre.

Se klipp fra filmen her:

Her er høstens norske filmer:

Kyss meg for faen i helvete - premiere 9. august
Jeg er din - premiere 16. august
Mormor og de åtte ungene - premiere 16. august
Pionér - premiere 30. august
De tøffeste gutta - premiere 6. september
Hokus pokus Albert Åberg - premiere 13. september
Optimistene - premiere 27. september
Gåten Ragnarok - premiere 4. oktober
Tusen ganger god natt - premiere 18. oktober
Detektiv Downs - premiere 25. oktober
Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa - premiere 8. november
Søsken til evig tid - premiere 8. november
Kill Buljo 2 - premiere 20. desember