ooo
ooo
oprah winfrey
oprah winfrey

Oprah ber om unnskyldning etter veskebråket

Her er hennes teori på hvorfor ekspeditrisen trodde at veska var for dyr for henne.

Av Ingrid Marie Treborg

Det er vel kun Oprah Winfrey som kan få et helt land til å si unnskyld.

Tidligere denne uka fortalte den tidligere talkshowdronningen at hun var blitt diskriminert i en veskebutikk i Sveits. Episoden har gått verden rundt.

Etter å ha sett seg ut ei veske, sa ekspeditrisen til henne at hun trodde at veska var «for dyr» for Winfrey.

Nå er det Oprah som selv beklager, og sier at det ikke var meningen at det skulle bli så mye oppstyr. Hun sier også at det ikke var vits at sveitsiske myndigheter la seg langflate.

– Åh Gud. Jeg tenker at hendelsen i Sveits bare var et uhell. Jeg er veldig lei meg for at det ble så stort. Jeg unnlot med vilje å nevne butikkens navn. Jeg er lei meg for at jeg sa at det skjedde i Sveits. Jeg bare nevnte det som et eksempel på å være et sted hvor folk ikke forventer at du er i stand til å være der, sier hun i videoen øverst.

Beklagelsen ga hun under premieren på filmen «The Butler» i Hollywood mandag kveld amerikansk tid.

– Hadde ikke pyntet meg nok

oprahoyde (Foto: Alexandra Wyman, © AW SBH**NY**)
oprahoyde (Foto: Alexandra Wyman, © AW SBH**NY**)
Hun sier at hun kledte seg fint før hun gikk i butikken, og at det ikke var noen grunn til at fremtoningen hennes skulle tilsi at hun ikke hadde råd til veska..

– Jeg vet at folk i slike butikker kan være ganske snobbete, så jeg pyntet meg for å ikke bli avvist. Likevel skjedde det, så jeg hadde vel ikke pyntet meg nok. Ingenting tilsa at jeg har penger. Ingen diamanter, ingen lommebok, ingen Louis Vuitton-sko, ingenting, sier hun.

Hun understreker at hun ikke følte seg utsatt for rasisme.

– Jeg hadde på meg et Donna Karan-skjørt, en topp og noen sandaler. Det skal man kunne ha på seg i en butikk. Da skal du kunne gå inn i en butikk og si at du vil se på noe. Det skjedde ikke, men det er ikke en beskyldning mot den butikken. Det var én person som ikke ønsket å gi meg muligheten til å se på veska. Jeg trenger ingen unnskyldning fra et helt land.

Misforståelse

Butikkens eier, Trudy Gotz var raskt ute med å fortelle til BBC at ekspeditrisen hadde vist Oprah flere håndvesker før det oppsto en «misforståelse» om en veske som sto i et monter og hadde en prislapp på vel 200.000 kroner.

Hun hevdet at det derfor ikke var snakk om en rasistisk oppførsel fra ekspeditrisens side.

Les også: Her er verdens mektigste kjendiser

Fikk offisiell beklagelse

Sveitsiske turistmyndigheter kastet seg inn i debatten, og sendte ut en offisiell beklagelse til TV-stjernen på vegne av Sveits.

– Sveitsiske turistmyndigheter er dypt skuffet over å høre hvilken episode Ms Winfrey har opplevd i Sveits nylig, og vi beklager at hun har blitt såret. Vi vil forsikre Ms Winfrey – i likhet med andre besøkende til Sveits – at hun er hjertelig velkommen, skrev Switzerland Tourism i en pressemelding.

Het debatt i Sveits

At Oprah Winfrey som afroamerikansk kvinne følte diskriminert i Sveits, fyrer ytterligere opp under debatten som har pågått en tid i landet.

Flere byer har ifølge BBC og Oprah ønsket å forby asylsøkere fra offentlige steder som svømmebasseng, lekeplasser og bibliotek.

Debatten har fått menneskerettighetsorganisasjoner til å sammenligne forslagene med apartheid.