haakon og marius
haakon og marius

Kronprinsen får skryt for stefarrollen

Får ros for hvordan han har stilt opp for Marius.

AV Beate Sneve Larsen

VG skriver i dag hvordan flere eksperter roser kronprins Haakon (40) for sitt forhold til kronprinsesse Mette Marits eldste sønn, Marius Borg Høyby (16).

– Kronprinsen har blitt et forbilde som stefar. Det ser ut som han har stilt veldig opp for Marius, sier professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund til VG.

Ifølge avisen var det over 80.000 foreldre som i løpet av 2012 oppløevde å få en ny rolle som steforeldre.

Lovet evig troskap

– Det virker som Haakon og Marius har et enestående godt forhold. Det har de hatt helt fra begynnelsen. Vi husker jo alle hvordan Haakon i sin tale til Mette-Marit på bryllupsdagen takket henne spesielt for å ha bragt Marius inn i livet hans, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til TV2.no.

Da kronprinsparet giftet seg i 2001 inkluderte kronprinsen Marius i talen til sin brud:

«Takk for at du ga meg muligheten til å leve sammen med Marius. Det er en gave i seg selv.»

Dette gikk ikke ubemerket henn i de mange hjem.

haakon-og-marius-i-konfirma
haakon-og-marius-i-konfirma

Les også: Haakon og Märthas «reservemamma» slutter på slottet

Felles interesser

Kronprins Haakon og stesønnen Marius har flere sammenfallende interesser, noe som kanskje har gjort det lettere å utvikle et så godt forhold som de har hatt de siste 12 årene.

Ifølge VG har de to vært på flere gutteturer sammen, og da gjerne på turer som involverer skikjøring eller vannsportaktiviteter.

For et års tid siden dro de på toppturfestival til Turtagrø, en tur for spesielt interesserte i toppturer.

I tillegg til sportslige aktiviteter, er begge også veldig interessert i musikk. Haakon og Mette-Marit møttes jo på en musikkfestival, og det ser ut til at kronprinsessens sønn også har arvet hennes musikkinteresse, noe også kronprinsen setter pris på.

– Han er veldig opptatt av musikk, og hører mye på musikk. Det er mye av det han hører på som jeg plukker opp. Det går litt begge veier sier Haakon i et intervju med Asbjørn Slettemark i NRK, i følge VG.

offisielt-bilde
offisielt-bilde

Dette bekrefter Totland.

– De to har mange felles interesser - de lytter til musikk sammen og driver forskjellige sportslige aktiviteter. Jeg har sett flotte bilder av de to sammen både fra Svalbard og fra badeferier hvor de to gutta boltrer seg i lystig lek. Når Marius nå begynner på skigymnas, tror jeg dette mye kan skyldes Haakons innflytelse. I alle fall er jeg sikker på at han bifaller valget - og gjerne kunne ha tenkt seg å gjøre noe slikt selv, sier Totland til TV2.no.

Les også: Kronprins Haakon: – There`s no quick fix

Far og stefar

Kronprins Haakon har alltid inkludert Marius' biologiske far i aktiviteter, og vært bevisst på sin rolle som stefar, mener kongeeksperten.

– Haakon har alltid vært der som en positiv innflytelse og motivator. Samtidig har han alltid vært opptatt av at Marius selvsagt er en naturlig og integrert del av familien på Skaugum. Men han har også vært nøye med å presisere at gutten også har en pappa. Det virker som kronprinsparet og Marius' far har et forbilledlig samarbeid - det så vi da de alle tre kom sammen til Marius' første skoledag - og nå sist ved guttens konfirmasjon i Asker kirke, sier Totland.

Dette synet støtter psykologiprofessor Stein Erik Ulvund.

– Jeg tror også Haakon har hatt innstillingen at det er veldig viktig at Marius har fått en oppvekst på lik linje med sine andre barn, og resultatet av det er jo at Marius aldri har blitt sett på som en «outsider», sier han til VG.

Andre psykologer VG har snakket med roser Haakon for å holde seg i bakgrunnen slik at Marius får komme til, og sier at det er et godt råd til andre steforeldre.

Kjell Arne Totland roser også Marius for å ha taklet sin noe speiselle rolle med glans.

– Jeg tror dette gode samarbeidet i familien er mye av årsaken til at Marius er blitt den trygge og harmoniske ungdommen, og ikke minst flotte storebroren som han har blitt. Og at han takler sin spesielle rolle og posisjon så godt som han gjør, avslutter Totland til TV2.no.