STJERNER: Usain Bolt, Mo Farrah og Bohdan Bondarenko.
STJERNER: Usain Bolt, Mo Farrah og Bohdan Bondarenko.

Her er friidrett-VMs største stjerner

Ingen slår Usain Bolt, men årets VM kan by på mange nye friidrettsprofiler.

TV 2s friidrettsekspert Christina Vukicevic har rangert de ti største profilene blant de 1967 deltagerne som stiller til dyst på mektige Luzhniki stadion i Moskva de kommende ti dagene.

Ikke uventet plasserer hun Jamaicas megastjerne Usain Bolt på topen av sin liste.

Her er hennes topp ti liste:

1. Usain Bolt (JAM), sprint (100/200m)

– Det sier seg selv. Han er udiskutabel nummer en på alt, og ikke bare friidrettens største stjerne - men en av de største i verden uansett idrett. Han har alt, verdensrekorder, alt av medaljer, han er en showman som gjør friidretten mer spennende for alle. Under Moskva VM forventer jeg tre gull, på 100 meter, 200 meter, og 4x100 meter stafett. Dessverre tror jeg ikke han setter noen nye rekorder under VM, rett og slett fordi de rekordene han har er ekstreme.

2. Mo Farrah (GBR), langdistanse (5000/10 000m).

– Han ble hele Storbritanias yngling etter OL i fjor med to gull på 5 000 og 10 000 meter. Som løper er han helt komplett. I tillegg til å være spesialist på langdistanse, satte han for tre uker siden europarekord på 1500 meter med 3,28,81. Da har du ikke bare utholdenhet, men er også veldig raskt. Vi er heldig som får se en så teknisk bra løper i aksjon, med det lette steget og tøffheten. Dessuten er han alltid smart i løpsopplegene sine. I likhet med Bolt er han født til å løpe.

– Det er bare å glede seg til duellen mellom Bolt og Farrah på 600 meter som de allerede har avtalt. Jeg tror Farrah vinner den duellen.

LES OGSÅ: Bolt med ny årsbeste i verden på 100-meteren
LES OGSÅ: Usain Bolt: – Jeg er ren

3. Bohdan Bondarenko (UKR), høyde.

– Høydehopperen er årets komet, og har fått sitt store gjennombrudd gjennom toppresultater i Diamond League. Han har satt personlig rekord to ganger i år (2,41), og er topp fem gjennom alle tider i høyde. Han imponerer først og fremst med sin enorme spenst. Han har et umenneskelig trykk i satsfoten, og det virker som om han aldri skal lande når han først har forlatt bakken. I tillegg er han uredd, og mentalt sterk - noe som er det viktigste for en høydehopper.

– Han har prøvd på verdensrekorden to ganger i løpet av sesongen, og har vært nær begge gangene. Jeg tror han på sikt greier å slå Sotomayors 2,45, kanskje under VM. Jeg håper i alle fall han slår Patrick Sjöbergs europarekord på 2,42.

4. Anna Tjitjerova (RUS), høyde

–Her snakker vi om VMs mest elegante utøver. Hun er en fryd å se på. Hadde jeg kunne hengt opp en video med henne i slow motion på veggen, så hadde jeg gjort det. Hun er rask, kraftfull, agressiv, og elegant på en gang, det er full pakke. Av alle høydehoppere er hun i særklasse best teknisk.

– Hun har også en liten datter, og hopper på hjemmebane i Moskva. Derfor unner jeg tittelforsvareren et nytt VM-gull. Presset er stort på henne, men jeg håper takler det.

5. Renaud Lavillenie (FRA), stavsprang.

– Så har vi den lille franskmannen på 1,76 som går for de store høydene. I likhet med de to høydehopperne er han vanvittig sterk mentalt- noe man må være når det ligger en list i veien.

– Han vant OL i fjor, og har personlig rekord på 6,01. Jeg håper han kommer seg over seks meter i VM. Det er alltid like spektakulært å se på. Etter Sergej Bubka er det ikke mange utøvere som har vært over den magiske grensa. Lavillenie har et så stort talent at selv jeg kunne ha vært treneren hans, og trent han fram til gull. (PS! Og jeg har ikke veldig god peiling på stavsprang)

Artikkelen fortsetter under bildet

Renaud Lavillenie (Foto: SUZANNE PLUNKETT/Reuters)
Renaud Lavillenie (Foto: SUZANNE PLUNKETT/Reuters)

6. Sandra Perkovic (KRO), diskos.

– Hun kan beskrives med ett eneste ord. Brutal. Hun er så god at hver gang hun stiller til start, hadde ikke konkurrentene trengt å stille opp. De vet at hun vinner uansett. Hun har ekstremt lange armer, og et enormt vingespenn som er det viktigste i diskos. Når hun først begynner å rotere får hun en vanvittig kraft. Noe man ofte hører på et enormt brøl etterpå. Hennes personlige rekord er 69.11, som hun satte under OL i fjor.

– Hver gang jeg møter henne gir hun meg en stor bamseklem, og da forsvinner jeg helt i favnen hennes. Sammen med Blanca Vlasic er hun Kroatias friidrettsdronning.

7. Shelly Ann Fraser-Pryce (JAM), sprint (100/200m).

– Det slår meg at friidretten har mange stjerner når hun er nede på 7. plass på min liste. Den lille tuppa er selve sprintdronningen. Hun har ingen verdensrekorder, men som sprinter mener jeg hun har alt som skal til. Hun er dobbelt olympisk mester (Bejing og London) på 100 meter, men er god på begge sprintdistansene.

– Hennes styrke er starten. De første tretti meterne er hun som en kanonkule, og har god armbruk mot slutten av en hundremeter. Hun er veldig populær på Jamaica, fordi hun bor og trener der. Noe ikke alle sprinterne derfra gjør.

8. Jelena Isenbajeva (RUS), stavsprang.

– Hun er allerede en levende legende. Hun er kvinnenes svar på Sergej Bubka i stavsprang. Persen hennes er 5,06, og hun er den som har hoppet flest ganger over fem meter i historien.

– Konkurrentene sier hun er et fysisk unikum, og er sterk som en mann. I perioder har hun vært ute av idretten, og manglet motivasjon, men hun er tilbake for å avslutte karrieren på hjemmebane i Moskva.

– Hun er friidrettens poster-jente, vakker og populær, men likevel utrolig jordnær. Jeg traff henne i heisen under mitt første VM i 2007, og jeg ble virkelig star-strucked. Men hun var helt rolig og spurte meg hva jeg drev med, og var kjempehyggelig mot meg. Og siden har hun husket meg, og hilst på meg hver gang vi har møttes. Ei superdame.

9. Sally Pearson (AUS), 100m hekk.

– Hun er blitt verdens beste tekniske hekkeløper. Da hun var junior løp hun mer på fart, men har blitt enormt mye bedre teknisk siden det. Nå er hun en stilstudie på teknikk. Til og med guttene ser på teknikken hennes for å lære. Jeg trodde ikke det var mulig å slå verdensrekorden på 100 meter hekk (12,21), men da hun satte pers under forrige VM på 12,28, så skjønte jeg at den kan være mulig å ta. Hun har vært skadet i år, og ikke vært i samme form som de siste to sesongene. Men jeg tror at hun går seirende ut av duellen mot amerikanske Brianna Rollins som har årsbeste i verden på 12,26. Dette blir en av VMs absolutt største dueller, og ekstra gøy å følge for meg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sally Pearson. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)
Sally Pearson. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)

10. Kirani James (GRN), 400 m.

– 21-åringen fortjener virkelig å være på denne lista fordi han er et fenomen. Ungutten fra Grenada er et utrolig talent, og har allerede vunnet både VM og OL. Måten han løper på, og finishen hans er utrolig sjelden å se. Du ser han er en ung gutt som løper mot gamle menn. Teknikken er liksom litt valpete.

– Persen er 43,94, og vi har ikke vært bortskjemt med 400 meterløpere som løper under 44 blank. Dessverre mangler han litt på å ta Michael Johnsens verdensrekord på 43,18, men jeg tror han tar gull her i Moskva.

Kirani James (Foto: BERTRAND GUAY/Afp)
Kirani James (Foto: BERTRAND GUAY/Afp)