matagentene
matagentene

Espen og Thea avslører sannheten om matvarene du kjøper daglig

Blir matagenter for TV 2: – Målet vårt er å hjelpe seerne.

TV 2-profilene Espen Fiveland og Thea Olsen skal i høst undersøke maten vår i «Matagentene».

Agent-oppdraget har brakt dem verden rundt i jakten på de ærlige svarene om hva de matvarene vi bruker til daglig inneholder.

Fiveland innrømmer at han har blitt mer kritisk til matvareproduktene.

– Jeg har lært utrolig mye om maten som jeg selv lager og spiser. Vi prøver å finne ut hva som skjuler seg bak de mange fremmede begrepene i innholdsfortegnelsene på tubene og glassene som står på bordene i de norske hjem til daglig, og i programmet tar vi seerne med på ting som aldri før er blitt vist på tv – på fabrikkene hvor produktene blir til, sier Fiveland.

– Målet vårt er ikke å bedømme eller å konkludere, men å hjelpe seerne til selv å gjøre seg opp en mening.

– Har du selv endret matvaner etter at du begynte som «matagent»?

– Ja, jeg er blitt mer kritisk til hva jeg velger. For eksempel er jeg blitt mer skeptisk til pulvermat. Når jeg går i butikken sjekker jeg alltid innholdsfortegnelsen på produktene før jeg legger dem i handlekurven, så du kan trygt si at handleturene mine er mer omstendelige enn de var før, smiler han.

MATAGENT: - Jeg si at jeg har fått meg mange a-ha-opplevelser underveis, sier Thea Olsen om å jobbe med det kommende programmet «Matagentene».
MATAGENT: - Jeg si at jeg har fått meg mange a-ha-opplevelser underveis, sier Thea Olsen om å jobbe med det kommende programmet «Matagentene».

«Matagentene» har vært en ny og spennende opplevelse for dem begge, og nå håper de at TV-seerne også finner programmet både underholdende og nyttig.

– Mat er jo et helt annet tema enn det jeg har jobbet med tidligere, og det har vært et kjempespennende tema å gå i dybden på. Uten å røpe noe, så kan jeg si at jeg har fått meg mange a-ha-opplevelser underveis, forteller Thea.

Firkantet skinke og tyggis i blindtarmen

I premiereprogrammet, som sendes på TV 2 torsdag 29. august kl. 20.00, skal frokostbord-klassikeren kokt skinke under lupen. Hvorfor er det så store prisforskjeller på skinkepålegg, og hva er grunnen til at skinke-skivene i noen pakker er runde mens de i andre pakker er firkantet?

Produsentene bruker også det kjemiske stoffet nitritt i skinken du kjøper i dagligvarebutikkene. Hvorfor gjør de det, og kan det være farlig for små barn dersom de spiser for mye kjøttpålegg?

Matagentene har også hørt at det skal være farlig å svelge tyggegummi. Derfor har de bestilt alle ingrediensene som skal til for å lage tyggis slik at de kan finne ut om det er farlige stoffer som magen ikke tåler. Og er det en myte at tyggis kan havne i blindtarmen?

TV 2s matagenter, journalistene Espen Fiveland og Thea Olsen, vil være kjente ansikter for mange tv-seere fra før av. Espen har vært reporter og anker i TV 2 Nyhetene i en årrekke, mens Thea har hatt tilsvarende roller i TV 2 Sporten.

737611