Det tredje største politiske partiet i Storbritannia, Liberal Democrats, har planer om å innføre totalforbud mot diesel  og bensinbiler innen 2040. Det skaper, ikke helt overraskende, sterke reaksjoner ... (Foto: Sara Johannessen)
Det tredje største politiske partiet i Storbritannia, Liberal Democrats, har planer om å innføre totalforbud mot diesel og bensinbiler innen 2040. Det skaper, ikke helt overraskende, sterke reaksjoner ... (Foto: Sara Johannessen)

Diesel- og bensinbiler kan bli forbudt innen 2040

Politisk parti med drastisk plan.

I Storbritannia bor det i overkant av 62 millioner mennesker – og svært mange av disse har én eller flere biler. Da sier det seg selv at det blir noen tonn med CO2- og NOx-utslipp i løpet av et år.

Det vil landets tredje største parti, Liberal Democrats, gjøre noe med. Raskt. Derfor foreslår de rett og slett å gjøre både bensin- og dieselbiler forbudt i landet innen 2040.

Enkelt og greit? Ikke akkurat.

LES OGSÅ: Derfor kjøper vi elbiler

Lav andel "miljøvennlige" biler

Det høres unektelig ganske brutalt ut. Selv her hjemme, med de mange fordelene som følger med det å kjøre elbil, står fortsatt hybrid og elbiler for en svært liten del av nybilsalget og bilparken.

I England er denne andelen enda lavere. Selv om trenden også der er økende.

Det skal legges til at partiet åpner for at lastebil og transport av varer skal kunne utgjøre et unntak for regelen.

LES OGSÅ: BMW Active Hybrid: Politisk korrekt, selv med 340 hestekrefter

Mener det er for tidlig

Autoexpress har kontaktet landets motstykke til NAF, nemlig AA, for å høre hva de tenker om saken. Og de var, ikke overraskende, kritisk til ideen.

AA uttaler at det er altfor tidlig å sette en spesifikk dato for et slikt mål, og mener at det først kan vurderes når hybrid og elbiler står for en større andel av bilparken.

AA tror at små, effektive diesel- og bensinbiler også vil ha en viktig rolle i bilparken – også utover 2040.

LES OGSÅ: Miljøvennlig råtass – tør du å kjøpe den?

Stort engasjement

Lierbal Democrats på sin side er sågar åpen for å framskynde datoen hvis en ser at utviklingen vil tillate det.

Forslaget har naturligvis vekket en del engasjement – og i kommentarfeltet under artikkelen hos Autoexpress er det mange som sier ifra om hva de mener.

Planene skal stemmes på i forbindelse med en konferanse i Glasgow – og får de flertall, kan det bli partiets offisielle standpunkt...

Hva tror du? Er dette den eneste veien å gå om vi skal kvitte oss med forurensning fra biler?

LES OGSÅ: Nordmenn går mann av huse for denne