pappoliti
pappoliti

Papp-politi jager bort sykkeltyvene

Myndighetene sparer én mill. på å bytte ut ansatte med pappfigurer.

Av: Ingrid Marie Treborg

Med mål om å få ned antall sykkeltyverier, satte politiet nylig opp en pappfigur ved en t-banestasjon i byen Cambridge i den amerikanske delstaten Massachusetts.

Pappfiguren, som er limt fast på et nettinggjerde ved sykkelstativene utenfor stasjonen, viser et fullskalert og utskåret bilde av den høyst levende Cambridge-politibetjenten David Silen.

Pappfiguren har vært en enorm suksess, skriver Fox News.

Stasjonssjef Robert Leneham i Cambridge-politiet forteller Fox News at han er strålende fornøyd. Etter at figuren ble satt opp, har antallet sykkeltyverier gått ned hele 67 prosent.

– Dette konseptet viser at en visuell tilstedeværelse av politiet – selv om det er en pappfigur – kan redusere kriminalitet, sier han til den lokale TV-stasjonen WDSU.

artikkelen fortsetter under bildet

vill (Foto: MARTYNAS AMBRAZAS, © IS)
vill (Foto: MARTYNAS AMBRAZAS, © IS)

Sparer penger og ressurser

Leneham opplyser at sykkelstativene blir brukt av hundrevis av reisende hver dag. Han er minst like fornøyd med at han sparer massevis av penger og ressurser på å ha pappfiguren stående.

Stasjonssjefen har regnet ut at det trolig ville kostet over én million kroner årlig å ha levende politibetjenter på vakt samme sted 24 timer i døgnet.

Politibetjent David Silen stilte villig opp da Leneham spurte om han ville figurere på pappfiguren. Betjenten sier til Fox News at tyver trolig blir demotivert når de ser den alvorlige, røslige og myndige pappversjonen av ham.

– ... men jeg aner ikke hvorfor de valgte ut akkurat meg, sier han.

I 1999 prøvde også norsk politi seg på betjenter i papp. En av figurene, Laser-Annette, fikk bilister i Fløyfjellstunnelen i Bergen til å kjøre saktere, men hun ble fort stjålet. Hennes forgjenger, Papp-Johnny, led samme skjebne.

Året før satte den eneste politimannen i Örebro i Sverige, Bengt-Olov Hedvall, opp en pappfigur av seg selv i butikken for å lette arbeidsmengden.

– Det fungerer på samme måten som når folk får se en politibil i trafikken, man letter på gassen og sjekker at beltet er på. Forhåpentlig skvetter en litt og får en tankevekker når en får se pappfiguren i butikkene, sa Hedvall til den svenske avisa Expressen.

På 90-tallet lanserte politiet i den svenske byen Köping politibetjenten Papp-Birger, som var svært effektiv. Ifølge Expressen, ble det nesten helt slutt på nasking i byens butikker etter at Papp-Birger var på plass.