satisa
satisa

Pass på! Nå kan til og med toalettet ditt bli hacket

Spyler ned ukontrollerbart og tørker deg til det svir.

Av: Ingrid Marie Treborg

De fleste har fått med seg at PC-er og mobiler kan bli hacket, men visste du at du heller ikke er trygg på do?

... i hvert fall ikke hvis du har brukt over 30.000 på å investerere i det aller siste innen japansk doteknologi. Da risikerer du at det såkalte smart-toalettet ditt blir hacket, skriver BBC.

Det rådyre toalettet SATIS, som er produsert av Japans største toalettprodusent Laxil og som nylig kom for salg i USA, har programvare for det meste. Med på kjøpet er et smutthull som folk flest kan boltre seg i, bare med hjelp av en app.

Samme sikkerhetskode

For å kunne kunne kontrollere toalettet, er det nemlig bare å laste ned appen My Satis, skriver nettsikkerhetselskapet Trustwave Spiderlabs i en rapport. Det er lett å se hvordan en spøkefugl kan få naboene sine til å tro at det spøker på do.

Sikkerhetskoden på appen er enkel: «0000». Via bluetooth, kan «hackeren» i de fleste tilfeller bare stille seg utenfor dodøra og trykke «0000» på sin nyervervede app, og dermed få full kontroll på nærmeste SATIS-toalett.

Sikkerhetsselskapet advarer mot at toalettbrukeren kan oppleve at toalettet spyler ned ukontrollerbart, at setet åpner og lukker seg konstant, at rumpevasken plutselig starter – og at tørkingen tilsynelatende lever sitt eget liv og gjør det glohett nedentil.

Slik er deler av Trustwawe Spiderlabs rapport:

(les hele rapporten her)

rapp
rapp

– Det er lett å se hvordan en spøkefugl kan få naboene sine til å tro at det spøker på doen når det spruter vann eller setter i gang varmlufta uten varsel, men jeg har vanskelig for å tro at seriøse, hardkokte cyberkriminelle kunne være interessert i noe slikt, sier sikkerhetsekspert Graham Cluley til BBC.

Til tross for at Cluley ufarliggjør hacking av toaletter, sier han:

– Det er åpenbart at selskaper som lager husholdningsapparater er nødt til å tenke på sikkerheten like mye som PC-produsenter.