Kaggissint (Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU, © ppm/sd/ia)
Kaggissint (Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU, © ppm/sd/ia)

Kaggestad raser mot tidligere WADA-sjef: – En fornærmelse! Han burde grave seg ned

Dick Pound tror de beste utøverne i de fleste idretter på en eller annen måte er tilknyttet dopingbruk.

Den tidligere WADA-sjefen Dick Pound har sett seg lei av alle dopingskandalene og innrømmer nå at det har påvirket hans syn på idretten. 71 åringen, som også har vært med å bidra til en WADA-rapport om hvorfor dopingarbeidet er så inneffektivt, kommer med oppsiktsvekkende uttalelser i et nylig intervju.

– Jeg setter helt klart spørsmålstegn ved alt jeg ser nå. Det gjelder i alle idretter. Det er helt tydelig ut ifra antall utøvere som blir tatt at dopingbruk er økende. Og det er økende i toppsjiktet av idretten sier han ifølge Daily Mail.

Les også: Flere positive dopingprøver fra Gay
Les også: 30 Tour de France-ryttere fra 1998 på dopingliste

For han mener det alltid der de største heltene som blir tatt, og at de er kommet der de er ved hjelp av doping.

– Det er ikke folk som er rangert som nummer 300 som tar doping for å gjøre byks oppover listene. Det er de som ligger helt på toppen som har tatt doping for å være der. Jeg tror dette skjer på tvers av idretten. Men det er tydelig at sykling, friidrett, svømming, tennis og fotball har et stort problem og er styrt av organisasjoner som fornekter det hele,sier han.

Ser ikke på Tour de France
Den tidligere Antidoping-sjefen er klar på at han tror de beste utøverne i de fleste idretter på en eller annen måte er tilknyttet dopingbruk og viser til fakta om hvordan Lance Armstrong kunne gå gjennom rundt 300 dopingtester uten å bli tatt.

Som et arrangement så tror jeg ikke på det jeg ser. Vi har vært der før, og jeg kommer ikke til å se på før det har skjedd en endring i holdningene til de helt i toppen. Da skal jeg begynne å se på

Han forteller at han i dag ikke ser på Tour de France, og vil heller ikke gjøre det før den sportslige administrasjonen (UCI), som har blitt beskyldt for å ignorere dopingproblemet, er blitt reformert.

– Som et arrangement så tror jeg ikke på det jeg ser. Vi har vært der før, og jeg kommer ikke til å se på før det har skjedd en endring i holdningene til de helt i toppen. Da skal jeg begynne å se på, sier han.

– En personlig fornærmelse
Johan Kaggestad blir rasende når han hører om Pounds uttalelser.

– Dette er rein og skjær idioti. De kjører tre minutter langsommere opp Alpe d'Huez. Det er akkurat det som er forskjellen på å være rein og dopet på EPO. Dette er ren provakasjon.

Jeg tar dette som en personlig fornærmelse. Jeg vurderer nærmest å politianmelde ham

Kaggestad har selv trent store idrettsnavn som Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Noen av tidene sistnevnte løp på ville vært årsbeste den dag i dag.

– Dette er en fornærmelse mot oss som har produsert gode resultater. Han burde grave seg ned og spørre seg selv om hvorfor han selv ikke gjorde en bedre jobb. Jeg tar dette som en personlig fornærmelse. Jeg vurderer nærmest å politianmelde ham, sier en meget provosert Kaggestad til tv2.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Froome (Foto: Pete Goding/Pa Photos)
Froome (Foto: Pete Goding/Pa Photos)

– Må feie foran sin egen dør
Pound kritiserer organisasjoner som UCI og IAAF og mener vi ikke hadde trengt WADA i dag om de hadde gjort jobben sin ordentlig.

– Det er deres ansvar å rydde opp. WADA er her fordi de ikke har gjort jobben sin ordentlig, og det gjør de fortsatt ikke, sier den tidligere presidenten.

Kaggestad påpeker likevel hvordan syklingen ligger langt i forkant av de andre idrettene, og mener Pound bør passe på seg selv.

– Dick Pound må jo begynne med å feie foran sin egen dør. Det er bare tull å begynne å skylde på alle andre. Jeg synes synd på ham som ikke har klart å gjøre jobben sin. Det var jo politiet som begynte å røske opp i dopingen. Ikke den organisasjonen som han satt som president for. Jeg synes det er hårreisende at han nå beskylder idrettspersoner som Chris Froome for å dope seg. For det er jo det han gjør. Dette er en mann som ikke har lykkes og som nå slår tilbake på en usaklig måte, understreker han.

Kaggisung (Foto: Evensen, Lasse)
Kaggisung (Foto: Evensen, Lasse)