sommertid oppskrift 1 (Foto: TV 2)
sommertid oppskrift 1 (Foto: TV 2)

Kantarellsmørbrød med grilla ørret eller kalvefilet

«Sommertid»s faste kokk viser deg hvordan du lager kantarellsmørbrød med ørret eller grilla kalvefilet.

De minste og fineste nyplukkede kantarellene går alltid rett I panna hjemme hos meg, og sammen med grilla kalvefilet smaker disse best I verden, det lover jeg deg!

Man stiller også den opparbeidede sulten, man får noe varmt I kroppen, fyller på med masse energi og protein fra biff og brød, noe som gir kroppen sin velfortjente kraft og restitusjon før man går på og renser resten av soppkurven I halvørska senere på kvelden. Der man sitter I superundertøy, med svett lugg, røde kinn og såre tær med en rustik og uforskammet luksuriøs sandwich på tallerken foran seg og en av de beste rødvinene til sopp og kjøtt, kan man man bare hengi seg til smaken av Norsk natur og livet generellt.

Kantarellen står forresten I år der den stod I fjor, langs stier og veier, lett tilgjengelig og lett gjenkjennelig. Flaks at en av de aller beste soppene er den man finner flest av. Ikke ofte naturen funker sånn.

Denne gule kantarellen har ingen direkte dobbeltgjengere på hverken utseende eller smak. Det finnes ut over høsten flere typer kantareller som traktkantareller, gul trompetkantarell og svart trompetsopp. Selv om de er ganske så forskjellige fra hverandre på utseende kan man fint smake at de er I samme familie. Det er rett og slett en ubeskrivelig god smak på disse soppene.

Ørret eller kalv og kantarellsmørbrød med rødløks kopper og estragon majones

Ingredienser (4 porsjoner)

1 stk selvfisket (stor-sprellende) fjellørret

2 ss solsikkeolje

2 ss smør

mel, salt og pepper

eller 1 stk kalvefilet

salt og pepper

4 stk landbrødskiver

8 ss olivenolje

8 ss majones

1 ss crème fraîche

1 ss hakket estragon

1 ss hakket flat persille

2 ss sjalottløk

1 ts sitronsaft

2 fedd hvitløk

1 ss solsikkeolje

1 ss smør

200 gr kantareller

2 fedd hvitløk

1 kvast timian

2 stk rødløk

salt og pepper

Fremgangsmåte

Ørreten:

Vaske og skrape fisken nogenlunde fri for skjell. Fileter fisken fri for bein. Snitt et lite snitt ned i skinnet med 1-2 cm mellomrom og paner fiskeskinnet i en blanding av mel, salt og pepper. Steke fisken med skinnet ned i en varm panne med solsikkeolje til den er sprø og fin på skinnsiden. Tilsett smøret og la det bruse sammen i 10 sekunder. Trekk pannen til side og snu fisken slik at den trekker ferdig stille og rolig underifra. Viktig at den ikke blir gjennomstekt. topp smørbrødet med fisken og gjerne noen blomster fra dill og spansk kjørvel.

Kalvefilleten:

Grille kjøttet til det har fått en tydelig grillskorpe rundt hele. Salte og peppre kjøttet godt. Har du et termomemter er 55 grader en fin stekegrad på en medium, mør og fin entrecote. Når kjøttet er grillet perfekt skjærer du opp kjøttet i 1-1,5 cm tykke skiver på tvers, bortimot rett ned mot fjølen. Løft kjøttbitene over på det grillede brødet hvor kantarellene og estragon og persillemajonesen er smurt utover i et tykt lag.

Majonesen:

Ta utgangspunkt i en vanlig majones. Tilsett hakket persille, sjalottløk, estragon, sitronsaft og litt mer salt i denne. Smør ca en ss på hver skive grillet/ristet brød.

Løk og sopp:

Rense soppen fri for barnåler, bøss, smått rusk og rask. De minste individene beholdes hele og deles kun når de begynner å få litt størrelse. Stek disse i en panne med litt solsikkeolje til de får en lett stekeskorpe og en god, kraftig forsterket soppsmak. Det er slik med kantarellen også at hvis den blir kokt smaker den litt godt og hvis den får en tydelig stekeskorpe smaker den 10 ganger mer og 20 ganger bedre, så vær næye med å gi den et tydelig steking uten at den blir kremert. Tilsett smøret, og hvitløken i siste delen av stekingen. Salte godt og legg soppen på toppen av sandwichen sammen med den grilla rødløken.

sommertid-oppskrift-2 (Foto: TV 2)
sommertid-oppskrift-2 (Foto: TV 2)

Grilla rødløkskopper.

Ingredienser

1/2 stk liten rødløk pr person.

2 ss smør

5 ss sherryeddik

1 ts salt.

Fremgangsmåte

Skjær av topp og bunn på løken og legg de på grillen med den største flaten ned mot grillristen. Løken grilles til den får et fint grillmønster. Snu de og gjør det samme på andre siden. Legg de over på folie og dryss over havsalt og teskje balsamico på hver løkbit. Legg på ca 1 ts smeltet smør på hver løk. Grilles videre i ca. 15 minutter til de er godt bakte og gjennomstekte. Løs opp løken i ”Kopper”.

Lag også:Kyllingburger med parmesandressing og sprøtt knas