Henriette Brekke, fra Stavanger Svømme Club og landslaget i svømming, på Frognerbadet i Oslo onsdag. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Henriette Brekke, fra Stavanger Svømme Club og landslaget i svømming, på Frognerbadet i Oslo onsdag. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Norsk VM-svømmer matforgiftet

Henriette Brekke forlot landslagets VM-base for å forberede seg optimalt til lørdagens 50 meter bryst. Så ble hun dårlig.

Forberedelsene til lørdagens 50 meter bryst blir langt fra optimale for Henriette Brekke (24) etter at VM-svømmeren har pådratt seg en matforgiftning.

– Jeg våknet i natt og kjente at noe ikke var som det skulle, for å si det slik, sier Brekke til tv2.no.

Også hennes personlige trener Mika Kekälainen ligger flat med mageproblemer.

– Vi spiste begge plommer til dessert i går. Det må være det. Frukt er jo ofte litt shaky her nede, forklarer hun.

Optimistisk landslagssjef
Landslagssjef Petter Løvberg hadde bare såvidt fått nyheten om Brekkes matforgiftning da han snakket med tv2.no, men han håpet og trodde at det var snakk om en akutt matforgiftning.

– Det første jeg tenker er at hun ikke skal svømme før lørdag, så da er det ikke noen krise, sier en rolig landslagssjef.

– Beskrivelsen jeg har fått tyder på at det er snakk om en akutt matforgiftning og da vet vi at det som oftest er snakk om bare et døgn så er de på beina igjen. Det hadde vært mye verre om hun skulle svømme i morgen, for da blir det et spørsmål om hvor mye næring hun får i seg. Er det en infeksjon kan hun være ute i flere dager, og da er det straks verre.

Sotraværingen som har gjort siddis av seg har imidlertid god tro på at det var frukten som gjorde utslaget, og håper å få trent lett allerede i løpet av tirsdagen.

Reiste bort
Etter at hun søndag var en del av det norske stafettlaget som endte på 13.plass på 4x100 meter fri, reiste Henriette Brekke bort fra resten av det norske VM-laget for å forberede seg optimalt til lørdagens 50 meter bryst.

Fordi treneren ikke fikk akkreditering til VM-bassenget Palau Sant Jordi, og fordi det kunne være greit å komme seg bort med seks dager mellom hvert løp. De har innkvartert seg i forstaden Calella, 40 minutter nord for Barcelona.

– Det er ikke det at jeg ikke vil være med landslaget. Istedenfor å gå rundt der og traske med høye skuldre og svømme i et fullt basseng så får jeg isteden en mulighet til å trene i ro og fred, forklarer Brekke.

– I tillegg så kan jeg bruke Mikas ekspertise på brystsvømmingen. Nå øver vi kun på det.

Tror det er tilfeldig
Brekke skal etter planen tilbake til landslaget på onsdag, og Petter Løvberg sier han støtter avgjørelsen om å reise bort fullt og helt. 24-åringen står også utenfor landslagets treningsopplegg til vanlig, på Northug-vis.

– Når det er så mange dager mellom konkurransene så tror jeg det bare er bra for henne å reise bort. Det er en utfordring å holde svømmerne vi har her i konkurransemodus, sier Løvberg.

Petter Løvberg (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Petter Løvberg (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

– Kunne matforgiftningen vært unngått om hun hadde bodd på et offisielt hotell?

– Vi kjenner godt til både bassenget hun trener i og hotellet hun bor på, landslaget har vært der mange år på rad og vi har aldri hatt problemer med noe, så det tror jeg er tilfeldig.

– Det er klart FINA har en ekstra kontroll med hotellene vi bor på, for dem ville det jo vært en krise med stort utbrudd av matforgiftning, men vi har kun gode efaringer med Calella. Det er en av grunnene til at jeg har vært så positiv til at hun reiser bort.

Han legger til at han har hørt om flere som har hatt mageproblemer i løpet av dagene i Barcelona.

Sprintdistansene gjenstår
VM har vært en skuffelse for de norske utøverne så langt, men landslagssjef Petter Løvberg er positiv til resten av stevnet.

– Det har ikke gått helt som vi har ønsket, men nå er det 50-metere igjen for Lavrans Solli, Ingvild Snildal og Brekke. Det er vel der de har størst sjanser å gjøre gode plasseringer, så vi jobber hardt for å få det til.

I tillegg til de tre er Susann Bjørnsen (50 og 100 meter fri) den siste norske som har individuelle distanser igjen å svømme.

Svømmer Henriette Brekke er klar for VM i Roma og trente onsdag på Frognerbadet i Oslo. Her ved kanten av svømmebassenget . (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Svømmer Henriette Brekke er klar for VM i Roma og trente onsdag på Frognerbadet i Oslo. Her ved kanten av svømmebassenget . (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)