helenetoppbilde
helenetoppbilde

Slik tar Helene (24) hevn på mobiltyven

– De skjønner ikke at jeg får alle bildene de tar.

Av Ingrid Marie Treborg

Under en bytur i Oslo i mars, ble 24 år gamle Helene frastjålet mobilen sin. Hun anmeldte saken, fikk en ny iPhone igjen på forsikringen, og tenkte ikke mer over saken.

I begynnelsen av juli sjekket hun tilfeldigvis iCloud-kontoen sin, og her fant hun en lang rekke bilder hun ikke hadde tatt selv.

iCloud er en lagringstjeneste på nett. Bildene som blir tatt med Helenes gamle mobil, er blitt automatisk lastet opp der.

Bildemappen var full av bilder av kvinner i hijab, og siden har det tikket inn hundrevis av mobilbilder av menn i kjortel og sandaler. Noen lager mat, mens andre slapper av i sofaen. En alvorlig mann poserer foran ei trapp, mens to andre tilbereder et måltid.

Klikk her for flere nyheter på tv2.no

– Jeg skjønte ingenting da jeg så alle bildene. Jeg fikk en mail om at noen hadde prøvd å logge seg på Gmailen min fra Afghanistan, og tenkte det bare var spam. Jeg endret passordet på mailen, men nå viser det seg at noen tusler rundt i Afghanistan med den gamle mobilen min, og de skjønner åpenbart ikke at jeg får alle bildene de tar. Det er jo hysterisk, så jeg tenkte at jeg kunne gjøre noe morsomt ut av det, ler Helene overfor tv2.no.

outdoorsy
outdoorsy
På grunn av jobben, ønsker hun ikke å ha etternavnet sitt på trykk.

– Jeg begynte å legge ut bildene på Instagram med hashtagen #myiphonetravelsafghanistan, og det var sykt god respons. Jeg får jo daglig servert hverdagslivet i Afghanistan.

Ved flere anledninger har det dukket opp såkalte «selfies», altså selvportretter, av skjeggete menn som ligger på madrasser.

Det går ikke lang tid mellom hver gang et nytt bilde dukker opp.

– Dette er litt som Hurtigruten time for time, skriver Helene på Instagram-siden sin, «Mezzystar».

Les også: Disse Instagram-bildene kostet tenåringsguttene jobben

leggen
leggen
Hun har fått seg mange nye følgere takket være harseleringen.

«Starter helgen med et forførende bilde av denne kjernekaren!», skrev hun fredag da hun la ut et bilde av en mann som tok bilde av seg selv i senga.

Under et bilde hvor to menn poserer foran et tre mens de lager mat, skriver hun: «Disse #spreke #outdoorsy gutta her er nestenmenn ut!».

På bildet du ser øverst i saken, ser man en mann posere iført rosa solbriller.

«#Neiduerfin #tarduavmegtarjegavmeg #myiphonetravelsafghanistan. #de #progressive #solbrillene #er #på #plass», lyder bildeteksten.

Like etter la Helene ut et bilde av en lett henslengt mann med beina i kors: «#Ser #leggen #min #tykk #ut #nå?», spøker hun.

– Jeg aner ikke hvem som holder på med mobilen min, men morsomt er det. Og det er ekstra gøy med all denne responsen, ler hun.

Les også: Blogget at hun var på TV uten BH - fikk sparken

sofachill
sofachill

Bilder tikket inn i Dropbox

Tidligere denne måneden fortalte tv2.no om Jøran Steffenrem, som ble frastjålet mobilen sin i Oslo.

Han sperret simkort i telefonen, byttet passord på Facebook, mail og det han kunne komme på, men glemte å sperre Dropbox-kontoen sin. I likhet med iCloud, er Dropbox en online datalagringsplass som kan knyttes opp mot både datamaskiner og smarttelefoner.

Dette resulterte i at det plutselig begynte å bli lastet opp bilder til Dropbox-kontoen hans.

– Først begynte det å dukke opp bilder på dropbox. Etter noen dager senere dukket det opp en ny person. Jeg antar at det var han som kjøpte mobilen, sa han, og fortalte at han trodde dette var gode bevis mot tyven.

Den gang ei. 28. juni fikk Jøran et brev fra politiet om at saken var henlagt grunnet bevisets stilling.

Se intervjuet med Jøran her:

730732

– Det jeg stusset mest på var at de hadde gitt meg navnet på personen på bildet, sa Jøran.

Jøran sitter igjen med en mengde bilder av en fyr som er rundt omkring i Oslo og tar bilder av seg selv, navnet hans og et brev om at politiet ikke har nok bevis.

Bilde ikke bevis på tyveri

Oslo politidistrikt ba Jøran om å kontakte politiet på nytt hvis han er uenig i henleggelsen av saken.

– Vi har ikke funnet mobiltelefonen og vet ikke at det er mannen på bildene som har stjålet den, sa politiadvokat Tone Bysting ved Oslo politidistrikt til TV2.no.

– En politibetjent gjenkjente personen på bildet. Han ble pågrepet og tatt med til politistasjonen for avhør. Pågripelse medfører status som siktet. Han har avgitt forklaring og nekter kjennskap til tyveriet. Hans forklaring har ikke medført opplysninger om hvem som har stjålet telefon, forklarte Brysting.

– Saken er henlagt for vedkommende som ble pågrepet. Ut fra opplysningene i saken ka

AVSLØRT: Her tar mobiltyven bilde av seg selv med den stjålne telefonen. Det han ikke vet er at bildene automatisk blir lastet opp til fildelingstjenesten Dropbox. (Foto: Privat)
AVSLØRT: Her tar mobiltyven bilde av seg selv med den stjålne telefonen. Det han ikke vet er at bildene automatisk blir lastet opp til fildelingstjenesten Dropbox. (Foto: Privat)
n det ikke bevises at vedkommende som er avbildet er gjerningspersonen, sa hun og forklarte at det er strenge beviskrav i straffelovsprosessen.

– Hvis fornærmede er misfornøyd med henleggelsen så foreslår jeg at han benytter seg av klagemuligheten han har, slik at politi og statsadvokat kan se på saken på nytt, avsluttet hun.

– Byråkratifelle

Jøran tok kontakt med etterforskningslederen for å klage på henleggelsen, men fikk ikke svar.

– Jeg føler jeg har blitt sendt fram og tilbake i dette byråkratisystemet, sa han.

– Mitt inntrykk er at jeg må ordne opp i dette selv, det er skremmende. Jeg følger jeg er i en byråkratifelle, sa Jøran.