Bjørgenmeteoritt (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
Bjørgenmeteoritt (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Bjørgen og Johaug kan vinne utenomjordiske gullmedaljer

De norske langrennsjentene får en uvanlig mulighet under neste års OL i Sotsji.

Marit Bjørgen og Therese Johaug har røsket med seg det som er av mesterskapsmedaljer opp gjennom de siste årene.

Under OL i Sotsji neste år har derimot de norske langrennsjentene muligheten til å skaffe seg noe de garantert ikke har i samlingen fra før av.

Les også:Kowalczyk stjeler Johaugs gullsmører

Får utenomjordiske medaljer
For nettstedet rsport.nu skriver denne uken at utøverne som skal i aksjon 15. februar får en helt spesiell utgave av OL-gullmedaljen. Datoen er nemlig ettårsdagen for meteorittnedslaget som ødela flere bygninger og skadet 1600 personer på samme dato i år.

Les også: Meteoritt lyste opp russisk by

Nå vil rester av steinen fra verdensrommet bli en del av gullmedaljene og gitt til utøverne som går til topps på dagen ett år etter den svært sjeldne hendelsen.

– Vi vil dele ut medaljene våre til alle de som tar gull den dagen. De gjør vi fordi både meteorittnedslaget og de olympiske lekene er globale hendelser, sier kulturminister i den Tsjeljabinske provinsen av Russland, Alexei Betekhtin.

Les også: Disse skal kommentere OL på TV 2

Restene av meteoritten er blitt samlet inn gjennom flere vitenskapelige ekspedisjoner og gjør nå at flere utøvere vil få et helt spesielt minne med seg hjem fra Russland.

Det vil bli delt ut sju gullmedaljer den dagen. Disiplinene som skal konkurreres i er 1500 meter skøyter for menn, 1000 meter skøyter for kvinner, 1500 meter skøyter kortbane, langrenn for kvinner, hopp for menn i stor bakke, super-G for kvinner og skelteon for menn.

Dermed er det også flere norske medaljehåp. Det største ved siden av langrennsjentene finner vi nok i hoppbakken hvor Alexander Stöckls gutter skal kjempe om edelt metall.

Artikkelen fortsetter under bildet

Langrenngull (Foto: Åserud, Lise)
Langrenngull (Foto: Åserud, Lise)

Har startet oppkjøringen
De norske langrennsjente ligger ikke på latsiden i sommer og er allerede i full gang med forberedelsene til den kommende OL-sesongen.

– Jeg synes vi ligger veldig bra an. Alle løperne jeg har ansvaret for er friske og raske og i bra trening. For vel 14 dager siden kom vi hjem fra høydetrening, og etter det har de aller fleste vært gjennom en periode med litt hardtrening, forteller Egil Kristiansen, kvinnetreneren i langrenn, til NTB.

Les også: Kowalczyk takket nei til å trene med Bjørgen

Han sier at det er tradisjonell barmarkstrening som gjelder i øyeblikket, og slik kommer det til å fortsette til langt utpå høsten. Skiene blir ikke tatt frem i sommervarmen.

– Jentene kom hjem fra høydetrening mellom 8. og 14. juli. Det var Marit og Therese som kom hjem sist. De var noen dager i Davos før hjemkomsten den 14. juli, sier Kristiansen.