REDD: Utenriksminister Espen Barth Eide (innfelt) tror Dubai og De forente arabiske emirater fryktet at deres forhold til Norge ville bli dårligere med Marte saken.
REDD: Utenriksminister Espen Barth Eide (innfelt) tror Dubai og De forente arabiske emirater fryktet at deres forhold til Norge ville bli dårligere med Marte saken.

Derfor ble Marte benådet

Utenriksminister Espen Barth Eide tror myndighetene i Dubai var redd for sitt omdømme og for å ødelegge sitt forhold til Norge i Marte-saken.

Av Kaja Kirkerud

Mandag ble det kjent at Marte Dalelv (24) ble benådet og får reise hjem fra Dubai. Den norske kvinnen ble for en uke siden dømt til 16 måneder i fengsel, for å ha sex utenfor ekteskapet, for å ha drukket alkohol og for feilaktig forklaring. Det skjedde etter at Marte anmeldte en voldtekt.

På under en uke vokste saken seg enorm, gjennom massiv dekning i verdenspressen og engasjement på sosiale medier.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har siden onsdag i forrige uke jobbet intenst for å hjelpe Marte.

Høy stjerne

Til TV2.no forteller nå utenriksministeren om det diplomatiske spillet som har pågått den siste uken.

– Norge har en høy stjerne i De forente arabiske emirater. Hadde ikke saken løst seg så måtte vi nevnt Marte i alle fremtidige sammenhenger, sier Espen Barth Eide.

– De har ikke lyst på bråk med Norge hvis de kan slippe, sier han.

Han mener det er noe av grunnen til at Marte, på rekordtid, ble benådet, fikk passet sitt tilbake og lov til å reise hjem.

Les også: Marte: – Jeg er så glad!

– Det å ha en dårlig sak i Norge er spesielt dumt. Norges forhold til emiratene er tett, og vi er tungt tilstede med norske bedrifter. Samtidig som Norge alltid har jobbet tett med Palestina-spørsmålet, som berører svært mange der, sier Eide.

Dagen etter at Marte Dalelv ble dømt tok Eide opp telefonen. Han så saken som alvorlig, men etter at kontakten var opprettet forstod han at Dubai ikke kom til å sette seg på bakbeina.

– Utenriksminister Sjeik Abdullah bin Zayed al Nahyan sa aldri imot. Han sa med en gang at han visste hvorfor jeg ringte. Derfra gikk det raskt, sier Barth Eide.

GLAD: Marte Dalelv (24) smiler etter at hun ble benådet i Dubai mandag. Nå har hun kommet hjem.   (Foto: Afp/NTB Scanpix)
GLAD: Marte Dalelv (24) smiler etter at hun ble benådet i Dubai mandag. Nå har hun kommet hjem. (Foto: Afp/NTB Scanpix)

Gjorde hjemmeleksene

For at sjansene til Marte skulle være så gode som mulig viste utenriksministeren til at dommen til Marte innebar klare brudd på menneskerettighetene. UD fikk bekreftet at Dubai har signert FNs kvinnekonvensjon, og at de derfor hadde flere tydelige brudd på nettopp Martes rettigheter.

– Vi kunne ikke bare trappe opp og si at: «Våre lover er gode - deres er dumme». Vi måtte ha noe konkret, hvis ikke ville inngripelsen bare vært mot sin hensikt, sier Eide.

Han tror likevel ikke Marte hadde vært på vei hjem uten den enorme mediedekningen over hele verden og engasjementet saken har vekket.

Les også: Marte-saken eksploderte i verdenspressen

– Alle som har twitret om Marte har gjort min jobb lettere. Trykket fra hele verden har vært en konstant utfordring for emiratene, og de skjønte etter hvert at det handlet om deres omdømme, sier Eide.

– Har du som utenriksministeren måtte bruke pressmidler i Marte-saken?

– Jeg har ikke truet med sanksjoner. Men jeg har hele tiden vist til vårt gode, diplomatiske forhold, og det er et klart budskap. Det var ikke nødvendig å presse ytterligere, sier Eide.

– Har Dubai og De forente arabiske emirater vært redde for å ødelegge sitt forhold til Norge?

– Ødelegge er et sterkt ord. Men de vet jo at det alltid er et alternativ til gode relasjoner, sier Eide.

GLAD: Marte Dalelv er overlykkelig over å bli benådet i Dubai. Også hjemme i Norge jubler moren Evelyn Dalelv for at datteren nå får komme hjem.  (Foto: Afp/NTB Scanpix)
GLAD: Marte Dalelv er overlykkelig over å bli benådet i Dubai. Også hjemme i Norge jubler moren Evelyn Dalelv for at datteren nå får komme hjem. (Foto: Afp/NTB Scanpix)

Gleder seg

Det er foreløpig usikkert når Marte Dalelv kommer hjem til Norge. Etter at hun ble benådet mandag formiddag uttalte hun at skal ta seg tid til å takke alle som har hjulpet henne. Men at hun gleder seg er det ingen tvil om.

– Jeg er så glad for alt som har skjedd. Det er en veldig god dag, sa Marte Dalelv til TV 2 i Dubai mandag.

Hun ser frem til å sette beina på norsk jord.

– Jeg vil hjem og møte familien. Jeg ser virkelig frem til å møte dem. Vennene mine også, sier 24-åringen.