INNKALT: Marte Daborah Dalelv (24) må møte hos statsadvokaten i Dubai mandag. (Foto: Kamran Jebreili/AP/NTB Scanpix)
INNKALT: Marte Daborah Dalelv (24) må møte hos statsadvokaten i Dubai mandag. (Foto: Kamran Jebreili/AP/NTB Scanpix)

Dubai-Marte frykter hun må i fengsel

Marte Dalelv (24) som er dømt til ett år og fire måneders fengsel i Dubai, må møte hos statsadvokaten mandag.

Av Birger Henriksen

Uten forvarsel fikk 24 år gamle Marte Deborah Dalelv søndag beskjed om å møte hos statsadvokaten i Dubai mandag klokken 11. Nå frykter hun at fengsel kan være neste stopp.

– Jeg er veldig nervøs for hva det betyr og er redd jeg må i fengsel igjen, sier hun til NRK.

Stor oppmerksomhet

Marte er av retten i landet dømt til 16 måneders fengsel for utenomekteskapelig sex og for å ha drukket alkohol på et ikke-lisensiert sted.

Tiltalen og dommen for forholdene kom etter at hun selv anmeldte en mann for å ha voldtatt henne, og omfatter også falsk forklaring i forbindelse med anmeldelsen av voldtekten.

Dommen som kom tirsdag har vekket internasjonal oppmerksomhet, og er omtalt av en rekke internasjonale nyhetsbyråer og medier, deriblant Qatar-baserte Al Jazeera.

LES OGSÅ: Marte-saken eksploderte i verdenspressen

På sosiale medier har det også blitt opprettet støttegrupper for 24-åringen og det er postet mange kommentarer rettet mot emiratets myndigheter og lover etter dommen mot den norske 24-åringen.

LES OGSÅ: Facebook-storm mot Martes tidligere arbeidsgiver

Kan fengsles

Loven som Dalelv er dømt etter er bygget på en tolkning av islamske sharialover. Dommen er avsagt i en lavere rettsinstans, men er anket.

Ankesaken er berammet til september. Da vil tre dommere ta stilling til hvorvidt dommen blir stående, endret, eller om Dalelv frifinnes for anklagene.

LES OGSÅ: UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Selv om dommen er anket, kan myndighetene pågripe henne før ankesaken og plassere henne i fengsel. Dalelvs pass er tatt i beslag av de lokale myndighetene og hun har dermed heller ikke muligheten til å forlate landet.