chris froome (Foto: SCANPIX)
chris froome (Foto: SCANPIX)

Her sikrer Froome Tour de France-seieren: – Jeg har ikke ord

Men briten kunne ikke stoppe klatresensasjonen Nairo Quintana på lørdagens etappe.

Chris Froome holdt unna på lørdagens knallharde etappe i Tour de France - den siste fjelletappen i årets utgave - og forsvarte sin gule ledertrøye. Dermed har briten sikret seg sammenlagtseieren i årets Tour med god margin.

Nå kan Sky-kapteinen bare nyte ferden inn til Paris på søndagens sjarmøretappe, der spurterne skal gjøre opp om seieren.

Se i opptak: Pressekonferanse med Chris Froome

Froome: – Har ikke ord
Seieren er Froomes første i Touren - eller noen av de andre store etapperittene - men Sky og Storbritannias andre på rad. Lagkompis Bradley Wiggins sikret seg som kjent seieren i fjor, godt hjulpet av nettopp Froome.

– Jeg kan ikke tro det, at jeg nå sitter i denne posisjonen her. Det er helt utrolig. Jeg har ikke ord, sier en tydelig beveget Froome.

– Vi må fortsatt rulle inn til Paris, men nå er det avgjort. Wow, at jeg klarte å avslutte på denne måten. Det er veldig spesielt, sier den kenyanskfødte briten.

Froome kunne likevel ikke gjøre mye for å stoppe Nairo Quintana fra å vinne etappen opp til Annecy - Semnoz. Det er colombianerens første etappetriumf i hans første Tour-start.

Den klatresterke Movistar-rytteren sikret seg også den prikkete klatretrøya, i tillegg til den hvite ungdomstrøya. Flere forventet seg mye av 23-åringen i årets Tour, men Quintana har likevel vært en åpenbaring med sin aggressive kjøring i fjellene.

Se også: Her klapper Froome til «en idiot» i løypa

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Se intervju med Chris Froome her (Artikkelen fortsetter under):

732373

Rodriguez senket Contador
Joaquim Rodriguez tok andreplassen, mens Froome kapret tredjeplassen. Tetduoen stakk fra de andre sammenlagtrytterne i siste bakke og satte flere minutter i sekken på konkurrentene.

Innsatsen ga først og fremst avkastning for Rodriguez, som klatret opp fra femteplass i sammendrag og inn på tredjeplass - 05.37 bak Froome. Quintana klatret på sin side opp fra tredjeplass til andreplassen bak Froome - 05.03 bak Froome.

Froome hadde mer enn nok med å henge på Quintana og Rodriguez.

– Det var tøft å holde følge. Men da det var tre kilometer igjen, så gikk det opp for meg at det var i orden. Da var det bare å følge hjulene deres. Eller, jeg klarte ikke å følge dem. Jeg ble helt satt ut av alle følelsene som kom. Jeg ville bare komme meg til å mål, sier han og smiler.

Alberto Contador lå opprinnelig på andreplass før etappen, men spanjolen gikk på en smell i siste bakke og kom i mål over to minutter bak Quintana. Contador ender dermed på fjerdeplass i sammendraget, hele 07.10 bak Froome.

Lars Petter Nordhaug gjorde en god jobb som hjelperytter for Bauke Mollema underveis, og trillet inn til 28. plass - 06.42 bak Quintana.

Alexander Kristoff hadde en mye roligere dag på sykkelen, og kom inn med gruppettoen godt innenfor tidsgrensen.

Sluttstilling Tour de France 2013:
1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 80:49:33
2 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:05:03
3 Joaquim Rodriguez (Spa) Katjusja 0:05:47
4 Alberto Contador (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:07:10
5 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 0:08:10
6 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:12:25
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:13:00
8 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:16:09
9 Daniel Navarro (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:16:35
10 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:18:22

Se intervju med Nairo Quintana her:

732369