FAMILIEKOS: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit med barna Ingrid Alexandra, Marius og Sverre Magnus.
FAMILIEKOS: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit med barna Ingrid Alexandra, Marius og Sverre Magnus.

Feiringen av kronprins Haakon er i gang

– Haakon, du er unik, sa en rørt søster prinsesse Märtha Louise til jubilanten.

Av Sandra Kristiansen

I anledning kronprins Haakons 40-årslag, er det planlagt storslått feiring på Skaugum i helgen.

Kronprinsesse Mette-Marit har stått i bresjen for å arrangere en storslått musikkfestival for Haakon, for å gjenskape kjærligheten som oppstod på Quartfestivalen i 1999.

Gjestene ankommer Skaugum

Gjestene har lørdag ettermiddag strømmet inn på Skaugum.

haakon
haakon

Kronprinsen ankom festen i fallskjerm

Kronprins Haakon kom flygende til sin egen 40-årsfeiring på Skaugum. Etter et vellykket fallskjermhopp ventet gratulasjoner fra familie og venner i festivalmodus.

Fra scenen ble jubilanten hyllet av familien og gjestene ute på plenen.

Hør storesøster Märtha Louise og datteren Ingrid Alexandra synge bursdagsangen for kronprins Haakon:

732330

Gjestene er blitt bedt om å innfinne seg før klokken 14, og det kom en salig blanding av barndomsvenner, familie og utenlandske kongelige.

TV2.no var på plass utenfor inngangsporten til Skaugum da gjestene ankom festivalen.

– Vi har sett det danske kronprinsparet og det nederlandske kongeparet. Prinsesse Märtha Louise kom alene med en venninne. En stund senere kom Ari med stråhatt og hawaiiskjorte, og døtrene i baksetet.

KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja avbildet på vei til feiringen av kronprinsens 40-årsferiring. (Foto: Stella Pictures)
KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja avbildet på vei til feiringen av kronprinsens 40-årsferiring. (Foto: Stella Pictures)
Vi har sett festivalgeneral Morten Andreassen med frue - og nettopp nå Bård Tufte Johansen med frue. Thomas Numme og kone er også på plass, fortalte kongehusekspert Kjell Arne Totland til TV2.no ved 14-tiden lørdag.

Les også:Her er den kongelige gjestelisten

Sang og tale

Festivalen ble åpnet av Kronprinsessen og kongebarna, og også storesøster Märtha Louise var på plass på scenen.

– Haakon, du er unik, sa en rørt søster prinsesse Märtha Louise til 40-årsjubilanten lørdag ettermiddag.

Se den rørende talen her:

732329

Flere sikre kilder har opplyst til TV 2.no at det skotske rockebandet Biffy Clyro er blant bandene som skal bidra til underholdningen på scenen.

– Denne festivalen skal være en overraskelse for kronprinsen, men han har nok fått vite litt mer om festen enn hva han egentlig skulle, så vi får håpe han blir overrasket. Han har jo ikke vært på Skaugum de siste dagene, men det har Mette-Marit og barna som har øvd på noe. Jeg gjettet tidligere at Mette-Marit og barna har komponert en sang som de kanskje vil fremføre, sier TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Også gjetter jeg at jubilantens mor dronning Sonja vil holde en tale, som vil imponere alle. Ellers er det altså musikalske innslag som er gavene. Jeg er ikke fremmed for at for eksempel kronprins Fredrik av Danmark har med seg en dansk rocker.

Her ankommer Märtha Louise brorens 40-årsfeiring sammen med en venninne.
Her ankommer Märtha Louise brorens 40-årsfeiring sammen med en venninne.

Les også: Ingrid Alexandra på utstillingsåpning med bestemor

Publikum i ekstase

I går spilte rockebandet Biffy Clyro for 9000 fremmøtte festivaldeltakere på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg.

Ifølge øyenvitner gikk publikum bananas da bandet entret scenen, og rockebandet selv holdt ikke igjen på kruttet. Det lover godt i forkant av Skaugumfestivalen.

Biffy Clyro spilte for 9000 elleville festivaldeltakere på Slottsfjell i Tønsberg i går. (Foto: Matilde Solberg Clemetsen)
Biffy Clyro spilte for 9000 elleville festivaldeltakere på Slottsfjell i Tønsberg i går. (Foto: Matilde Solberg Clemetsen)

Planlagt norgesbesøk

Konprinsparets bursdagsfestival går av stabelen 19. - 21. juli, og ca. 220 gjester skal være invitert. Bursdagsparet skal på lik linje med gjestene sove i telt på festival-feiringen. Kun kongelige tilreisende blir innlosjert i huset i helgen.

Den anerkjente rockegruppen har lenge planlagt norgesbesøk denne helgen, i forbindelse med Slottsfjell-festivalen i Tønsberg fredag 19. juli, og på Malakoff-festivalen i Nordfjoreid klokken 22.05 på lørdag 20. juli.

Når bandet angivelig skal gjeste scenen på Skaugum er derfor usikkert, men sannsynligheten peker mot søndagen.

VAKTHOLD: 220 feststemte festivalgjengere skal feire Kronprins Haakons 40-årsdag. Politiet har et stort oppmøte.  (Foto: Stella Pictures)
VAKTHOLD: 220 feststemte festivalgjengere skal feire Kronprins Haakons 40-årsdag. Politiet har et stort oppmøte. (Foto: Stella Pictures)