Det er ikke likegyldig hvor du kjøper bruktbil. Her gjør du smart å vurdere hva som er viktigst for deg   rimeligst mulig bil eller mest mulig trygghet.  Illustrasjonsfoto.
Det er ikke likegyldig hvor du kjøper bruktbil. Her gjør du smart å vurdere hva som er viktigst for deg rimeligst mulig bil eller mest mulig trygghet. Illustrasjonsfoto.

Nå er det tid for å gjøre et bruktbilkupp

Mange selgere har det svært stille - det kan du utnytte.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei vi tenker på å kombinere tur til Dyreparken og Oslo med å se etter ny bruktbil. Bor i Namsos og her er ikke utvalget all verden, samtidig som inntrykket mitt er at det ikke er så lett å prute.

Har normalt sett ikke lyst til å kjøpe bil usett eller helt på andre kanten av landet, men nå skal vi altså nedover og kan se på bilen før vi kjøper. Tror du det er stor sjanse for å bli lurt selv om man ser og prøver bilen først? Er sommeren god tid å kjøpe bruktbil på eller er alle selgerne på ferie? Håper du kan svare før 25 juli! Hilsen en på stasjonsvognjakt.

Benny svarer:

Hei du, klart jeg skal svare innen "fristen". Å kombinere ferietur med bilkjøp synes jeg høres ut som en veldig god idé, da har du jo et morsomt prosjekt gående, i tillegg til å feriere.

For å ta timingen først: Ja, sommeren kan absolutt være en god tid å kjøpe bruktbil på. Det er veldig stille hos mange bilforhandlere og ikke minst privatselgere merker nok at markedet kan være mer dødt enn vanlig. Nå er vi midt i "fellesferien", svært mange er mer opptatt av å feriere enn å kjøpe eller selge bil.

For deg som bilkjøper, gjør det at muligheten for å gjøre et kupp nå er stor. Men det forutsetter at du ikke er ute etter akkurat det samme som alle andre er. Mitt inntrykk er at de mest attraktive bruktbilene i mye mindre grad påvirkes av ting som ferie og høytider. De selges uansett, blant annet fordi mange kjøpere har autosøk på annonsene på nett. Dermed får de med seg at bilen kommer ut og kan snappe den opp, ferie eller ikke.

Men hvis du tenker litt annerledes, kan situasjonen fort være en helt annen. De litt mer tungsolgte bilene er gjerne enda mer tungsolgte nå. Og sitter du som privat selger og gjerne skulle ha blitt kvitt bilen allerede før ferien – da begynner du nok å bli temmelig motivert for å selge den nå.


LES OGSÅ: Dette er bruktbilene ingen vil ha


Sikre så godt som mulig

Det er nok i første rekke hos private selgere og mindre bruktbilforhandlere du har best mulighet til å virkelig presse prisen. Men bevares: Det er helt sikkert også merkeforhandlere som tenker at det kan være veldig greit å få ut biler midt i juli.

Jeg anbefaler at du sirkler inn noen bilmodeller du kan tenke deg, så setter i gang med å sjekke hvor de finnes. Med utgangspunkt i Oslo-området er du jo bare en times kjøring unna mange byer og tettsteder, da er det mye å velge mellom.

Når det gjelder sjansen for å bli lurt: Den vil alltid være der ved bilkjøp. Du kan ikke gjøre annet enn å sikre deg så godt som mulig. Det vil si sjekke bilen så godt du kan. Det beste du kan gjøre her er å ta en NAF-test eller test på et verksted og få en skikkelig tilstandsrapport på bilen.

Sjekk også historikken så godt du kan, det er viktig å grave og spørre. Jeg anbefaler også bil med komplett servicehistorikk og så fersk EU-kontroll som mulig.

Husk at som kjøper er det fullt lovlig å gi selger et bud som kanskje ligger et godt stykke unna det som er prisforlangende. Du kan ikke få annet enn et nei. Og nå midt på sommeren er nok sjansen for ja – og dermed et svært godt kjøp – absolutt god.

Lykke til med både ferie og bilkjøp!

Hvis prisen "kan diskuteres" – da skal du prute!

Stort arkiv
Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Bruktbil: Se hva de mest fornøyde eierne kjører


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: