BRAKK NAKKEN: Bert Trautmann spilte 545 kamper for Manchester City. Den som huskes best er nok FA cupfinalen mot Birmingham hvor han spilte 16 minutter med brukket nakke.
BRAKK NAKKEN: Bert Trautmann spilte 545 kamper for Manchester City. Den som huskes best er nok FA cupfinalen mot Birmingham hvor han spilte 16 minutter med brukket nakke.

Manchester City-legende er død: Fra krigsfange til nakkebrudd i FA-cupfinalen

Les den utrolige historien om Bert Trautmann.

Fra krigsfange til Manchester City-legende. Bert Trautmann levde et rikere liv enn de fleste. Fredag gikk han bort, 89 år gammel.

LES OGSÅ: Her blir han hyllet av Arsenal-spillerne etter å ha jaget lagbussen i åtte kilometer

Vervet seg til tysk tjeneste under andre verdenskrig
Trautmann ble født i Bremen i 1923 og grunnet hans blonde hår og atletiske kropp, den ariske prototypen, ble han håndplukket til å være med i Adolf Hitlers ungdomsprogram. I programmet gjorde han sakene sine så bra at han ble valgt til å være fallskjermhopper under andre verdenskrig og ble sendt til Russland.

Hans kriginnsats var i ettertid omdiskutert og da han ble spurt hvorfor han tjenestegjorde for nazistene svarte han slik:

– Jeg vervet meg da jeg var 17. Når du er en ung gutt virker krig som et eventyr. Men når du er involvert er det veldig annerledes, og du ser alle de forferdelige ting som kan skje, sa Trautmann om livet som tysk soldat.

Like etter at han landet i Russland ble han tatt i fangenskap og satt bak lås og slå – i de verst tenkelige forholdene – i tre år, før han klarte å flykte. Men friheten varte ikke lenge, for en stund etter ble han arrestert av britiske soldater.

Krigsfange i Wigan
Trautmann fryktet at han skulle bli henrettet, men i stedet ble han sendt til en krigsfangeleir nær Wigan i England. I leiren begynte Trautmann å spille fotball – en sport som kunne ta han langt vekk fra fangeleiren.

Og det var også her han først fikk høre om hva Hitler egentlig foretok seg. I den britiske fangeleiren fikk fangene se en film om den tyske konsentrasjonsleiren Belsen.

– Min første tanke var «hvordan kan mine landsmenn gjøre slikt?»

Ble værende i England etter krigen
Da inntrykkene plaget han koplet han av med fotballen. Og Trautmann gjorde seg slett ikke bort som spiller, men tilfeldighetene ville ha det til at han grunnet en skade måtte vokte buret. Og det var der Trautmann virkelig fant sitt habitat. Tyskeren mente at hans fortid som fallskjermhopper ga han en ekstra fordel i målvaktgjerningen.

Ved krigens slutt følte Trautmann seg såpass hjemme i England at han avslo tilbudet om å vende hjem. Han fant seg en lokal jente han seinere giftet seg med. Trautmann fikk seg en jobb på en bondegård, hvor han ble spesialisert med å desarmere tyske bomber – hvor han selvsagt hadde ekstra ekspertise.

LES OGSÅ: Nytt stjernekjøp av Manchester City

Upopulær signering
Men det var Trautmanns målvaktspill som skulle åpne de store dørene i livet hans.

Det var ikke manko på kritikere da City signerte en tidligere tysk soldat, og spesielt det jødiske miljøet i Manchester var kritisk. 20.000 jøder deltok i en demonstrasjon mot signeringen, men talentet til Trautmann var såpass stort at City ønsket å ta risikoen ved å signere ham. Også støtten fra den lokale rabbineren stilnet kritikken.

En måned etter at han hadde signert for klubben fikk han sin City-debut på gamle Maine Road. Arsenal var motstander og London-klubben vant kampen 2–0. Men Trautmann beviste at han hadde nivået inne og ble umiddelbart førstevalg mellom stengene.

Reddet 60 prosent av straffene
Og Trautmann skulle fort bli en populær figur blant fansen.

Under en bortekamp i London, som fortsatt var under gjenoppbygging etter bomberaidene som hadde herjet med byen gjennom de siste årene av andre verdenskrig, ble tyskeren først møtt med pipekonsert. Men Trautmann ga svar på tiltale og sto en av karrièrens beste kamper. Etter kampen stilte med- og motspillere seg opp med æresvakt

Engelskmennene var vunnet over og Trautmann var godtatt.

Én av tyskerens store styrker var straffespark og ifølge Manchester Citys hjemmesider reddet han 60 prosent av motstanderens straffespark gjennom karrieren. Han var faktisk så god at den legendariske Manchester United-manageren Matt Busby sa følgende:

– Ikke stopp å tenk når du skal ta straffe på Trautmann. Skyt først, tenk etterpå. Hvis du ser opp og studerer ham kommer han til å lese tankene dine og deretter redde straffesparket, sa han til spillerne sine.

Spilte FA Cup-finale med brukket nakke
Da Trautmann kom til klubben slet City i den øverste divisjonen, men med ligaens beste målvakt kom suksessen.

I 1955 spilte klubben seg frem til FA-cupfinale, hvor Newcastle sto på motsatt banehalvdel. Tynesidelaget vant oppgjøret 3-1, men hevnen skulle komme for City-guttene. Året etter var de lyseblå på nytt på Wembley i en FA-cupfinale. Denne gang var Birmingham motstander.

Finalen inneholdt et øyeblikk som står igjen som et av de tapreste innslagene i en FA-cupfinale noensinne.

På stillingen 3–1 til City startet Birmingham sluttspurten med et kvarter igjen å spille. Og da skulle tyskerens smerteterskel bli satt alvorlig på prøve.

Etter et gjennomspill kom Birmingham-spiss Peter Murphy alene med keeper og så ut til å redusere, men Trautmann var offensiv i tankegangen og kastet seg mot mannen og ballen. Det smalt alvorlig til i duellen og etter noen sekunder var tyskeren på beina igjen. Sjansen var avverget, men Trautmann holdt seg konstant til nakken med tydelig tegn til smerte.

På denne tiden var innbytter ulovlig og dermed fortsatte Trautmann å spille - til tross for smertene.

LES OGSÅ: Manchester United sliter på overgangsmarkedet: – Får ikke alltid det de peker på

Første utlending som fikk prisen «Årets spiller»
Birmingham kom ikke nærmere det siste kvarteret og Trautmann fullførte finalen. Under medaljeutdelingen klaget tyskeren på en stiv nakke og hadde voldsomme smerter, og tre dager etterpå viste røntgenbilder at Trautmann hadde knekt nakken i kollisjonen med Murphy.

– Jeg tror ikke han var klar over at han hadde knekt nakken. Han var modig som en løve, har City-helt Francis Lee i ettertid uttalt.

Nyheten om at Trautmann hadde spilt 16 minutter med knekt nakke i en FA-cupfinale spredde seg som ill i tørt gress, og etter sesongen ble City-keeperen belønnet med prisen som «Årets spiller» – det var første gang noensinne prisen ble delt ut til en utenlandsk spiller.

– Overalt jeg er spør folk meg om hvordan nakken min føles. Jeg har fortsatt vondt når jeg gjør plutselige bevegelser. Men jeg var veldig heldig, for kirurgene sa at jeg kunne dødd eller blitt lam, sa Trautmann noen tiår etter den dramatiske skaden.

trautmann3
trautmann3

Men etter FA Cup-seieren tok ikke lang tid før livet skulle få en negativ retning. Sønnen Jon ble like etter finalen påkjørt og drept nært familiens hjem i Manchester.

Tapet av sønnen tok Trautmann og familien veldig tungt, noe som også viste seg på fotballbanen. Fansen på Maine Road lurte på om den aldrende keeperen var ferdig på toppnivå og at han var over toppen.

Men da kjente de tydeligvis ikke sin egen keeper godt nok.

Kaptein i sin siste City-kamp
Den tidligere fallskjermhopperen kjempet seg nemlig tilbake som førstevalg og han gikk bare glipp av en håndfull kamper de neste seks sesongene.

Men i mai 1964, 40 år gammel, hadde kroppen fått nok og Trautmann bestemte seg for å legge hanskene på hylla. Siste registrerte City-kamp var en showkamp hvor City- og United-spillere sammen spilte mot det engelske landslaget. United-spillere som Denis Law og Bobby Charlton var med på Manchester-laget Trautmann var kaptein for, og i historiebøkene står det at 48.000 tilskuere hadde møtt opp på Maine Road, men det er trygt å tro at over 60.000 hadde presset seg inn på stadionet for å ta farvel.

LES OGSÅ: Viking-flopp sørget for at Citys Pellegrini åpnet med tap
LES OGSÅ: Beckham besøkte gamle lagkompiser

trautmann4
trautmann4

Jobbet med å spre fotballen i Afrika
Etter fotballkarrièren forsøkte Trautmann seg som manager for Stockport, før han seinere bidro for å spre utviklingen av fotball i Afrika. I tillegg til dette jobbet han med å forbedre det betente forholdet mellom Tyskland og England etter krigen – en jobb mange mente han hadde gjort siden han valgte å bli værende i England etter krigens slutt.

– Det var fantastiske tider. Jeg lærte folk hvordan de kunne være fotballtrenere, men i stedet lærte de meg veldig mye om livet. Om toleranse og det å tenke annerledes, sa Trautmann om tiden i Afrika.

I 2004 fikk han Den britiske imperieordenen for jobben han hadde gjort for å bedre forholdet mellom Tyskland og England.

Russiske Lev Yashin, en keeper mange regner som tidenes beste målvakt, ble en gang spurt om hvem som var nettopp det - tidenes beste målvakt.

– Det har bare vært to keepere i verdensklasse. Den ene var Lev Yashin, den andre var en tysk mann som spilte i Manchester.

Kilder: Manchester Citys offisielle hjemmeside og The Guardian