Chris froome (Foto: SCANPIX)
Chris froome (Foto: SCANPIX)

Sky frigir Froome-data: «I nærheten av det maksimale som er kjent for menneskeheten»

Doptestet 19 ganger under Touren. – Ingen mistenkelige avvik, sier fysiolog.

Det er den franske sportsavisen L'Equipe som har blitt gitt tilgang til et utvalg av Chris Froomes (28) verdimålinger de siste to årene.

Det er imidlertid begrenset informasjon om sykkelsensasjonen som er overlevert. Sky har godtatt å gi avisen tilgang til Froomes verdier etter 18 av hans mest sentrale klatreetapper siden den kenyanskfødte briten slo igjennom under Spania rundt i 2011.

Ingen verdier fra før gjennombruddet er delt med avisen.

Verdiene som har blitt frigitt er vekt, variasjoner i denne, gjennomsnittskraft og maksimalkraft Froome oppnådde under de 18 stigningene. Ingen av verdiene er gjengitt i avisen, etter avtale med Sky.

L'Equipe eies av Tour-arrangør Amaury Sport Organisation (ASO), men har en lang og bred historie i både å dekke og avdekke doping i sykkelsporten.

– Ingen mistanke
Avisens egen fysiolog Dr. Fred Grappe har analysert verdiene. Han bekrefter at ingen mistenkelige funn ble gjort.

– Hans prestasjonsdata de siste to årene er i samsvar med profilen hans, som er eksepsjonelle krefter innenfor en femminuttersperiode sammenlignet med andre ryttere, sier Grappe.

Ifølge Guardian, som siterer dagens papirutgave av L'Equipe, peker Grappe på at Froomes tap av krefter er konsistent i perioder mellom 20 og 60 minutter. Froomes fall er på rundt 60 watt, mot et gjennomsnitt på 50 blant de andre syklistene i studien.

Grappes modell måler den maksimale kraften en rytter kan opprettholde over en viss periode.

Froomes verdier skal ikke ha endret seg over de to årene som er analysert. Vekten hans har knapt endret seg, og ligger på rundt 68 kilo, med variasjoner på mindre enn 900 gram.

«I nærheten av de maksimale som er kjent for menneskeheten»
Sky sier de aldri har målt Froomes maksimale O2-opptak, men Grappe mener den uansett må være «i nærheten av de maksimale som er kjent for menneskeheten».

– Du kan måle det ved å sammenligne med hans rivaler, hvor han har en margin på 20 watt mer i kraft, sier Grappe.

Ifølge Cyclingnews har Grappe delt analysen av Froome inn i fire deler. Alle skal indikere at rytteren er ren.

  • Kreftene ebber ut naturlig
  • Froome har et eksepsjonelt aerobisk potensial
  • Vekten er stabil
  • Perfekt restitusjon

Sky har også gitt avisen tilgang på doptester Froome har gjennomgått, og bekrefter at Froome er testet 19 ganger i årets ritt, hvor 13 er blod- og -urintester, mens seks er biologiske passkontroller.

Gjennom sesongen har Froome blitt testet 29 ganger, 23 ganger i konkurranse, noe som viser at syklisten overvåkes nøye.