Pierre Rolland, Samuel Sanchez 2011 (Foto: SCANPIX)
Pierre Rolland, Samuel Sanchez 2011 (Foto: SCANPIX)
Alberto Contador 2011 (Foto: SCANPIX)
Alberto Contador 2011 (Foto: SCANPIX)

Dette er verdens mest spektakulære hårnålssvinger

Mektige Alpe d'Huez skal bestiges to ganger.

ALPE D'HUEZ (TV2.no): Alpe d'Huez er en av Tour de France-sirkusets mest ikoniske klatringer. De 21 hårnålssvingene skal i år ikke bare sykles en gang, men to. 13,8 kilometer med en stigningsprosent på 7,9 er mer enn nok for å skille menn fra mus.

Like før rytterne når toppen første gang svinger de av til høyre. Da venter en tre kilometer lang klatring opp Col de Sarenne med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 7,8. Så venter en av de mest risikable utforkjøringene i årets Tour.

– Jeg har sett utforkjøringen på trening og i Dauphine. Det er en veldig skummel nedkjøring. Underlaget er langt fra jevnt. Og det er ingen gjerder langs veien. Hvis man kjører utfor kanten er det langt ned, sier Chris Froome.

Etter den livsfarlige utforkjøringen ned Col de Sarenne kommer et ekstranummer av Alpe d’Huez, noe som aldri tidligere er blitt gjort i Tour de France.

– Den ene høytiden avløser den andre. For en mesterregi. Etappen avsluttes med to ganger opp det mest kjente av alle sykkelfjell i moderne tid: Alpe d'Huez. Etappen alle vil huske fra årets ritt, skriver Johan Kaggestad i sin omtale av etappen.

LES: Riis-stikk til Froome: – Bruk bremsene dine hvis det går for fort

Journalister klaget over Alpe d'Huez-målgang
Den italienske superklatreren Fausto Coppi vant den første etappen til Alpe d’Huez i 1952, men arrangøren fikk kritikk for å legge avslutningen til en fjelltopp. Journalister som fulgte rittet ble sittende fast på toppen i 24 timer, og det skulle gå 24 år til neste Alpe d’Huez-avslutning.

I 1976 trakk Grenoble seg som vertsby like før Tour de France. I all hast ble hotelleier George Rajon, som eide hoteller på Alpe d’Huez, kontaktet. Rajon sa ja, men ikke uten å stille visse krav tilbake. Hotelleieren krevde at arrangøren la Tour-etapper regelmessig til Alpe d’Huez.

Siden den gang har ASO lagt etapper til Alpe d’Huez 27 ganger.

LES: Tour-rytter måtte forklare blodårene sine til datteren

Nederlandsk dominans
Hver av de 21 hårnålssvingene er oppkalt etter ryttere som har vunnet opp Alpe d'Huez. En rekke nederlendere har gjort suksess opp fjellet, og det er også derfor Alpe d'Huez gjerne blir kalt «det nederlandske fjellet». I hårnålssving nummer sju samles tusenvis av nederlendere hver gang fjellet skal bestiges (sving 21 er nederst i bakken, sving 1 er øverst).

Fem svinger ovenfor er det nordmenn som dominerer. Men det gjelder å være tidlig ute. Allerede for en uke siden var det svært folksomt oppover stigningen.

LES: Her fortsetter Tour-marerittet for Frankrike

27 vinnere er blitt kåret opp Alpe d'Huez, men flere ryttere har vunnet flere ganger. 20 ryttere forskjellige ryttere har vunnet, og det har ikke manglet på dramatikk.

Syklet sammen over målstreken
I 1977 ble belgiske Lucien Van Impe påkjørt av en bil opp stigningen på et tidspunkt han truet sammenlagtleder Bernard Thévenet. Impe måtte vente på reservehjul, noe som sørgt for at Thévenet beholdt den gule trøyen med åtte sekunders margin.

I 1986 syklet Bernard Hinault og Greg LeMond hånd i hånd over målstreken. Da hadde LeMond noen få dager i forveien overtatt den gule trøyen fra lagkompisen Hinault. Håndtrykket ble sett på som et tegn på våpenhvile mellom de to syklistene.

Se den episke duellen her (saken fortsetter):

LeMond
LeMond

LES: Tour-kongen Froome vant sin tredje etappe: – Kunne ikke tro det

I 1997 var det Marco Pantani-show for alle pengene. Italieneren hadde på ulovlig vis sørget for at ingen var i nærheten av å følge ham opp Alpe d'Huez. Kun Jan Ullrich, som senere har innrømmet doping, holdt følge. Men med ti kilometer til toppen sa Pantani takk for følget.

Marco Pantani
Marco Pantani

Den foreløpig siste Tour-etappen opp Alpe d'Huez var i 2011. Av nordmenn huskes etappen best for at den sammenfalt med terrorangrepet 22. juli. Bare deler av etappen ble vist på TV 2.

Hushovd
Hushovd