Team Sky's Chris Froome leads Movistar's Nario Quintana just over 1km from the finish during Stage Fifteen of the 2013 Tour De France at the summit of Mont Ventoux in the Alps. (Foto: Tim Ireland/Pa Photos)
Team Sky's Chris Froome leads Movistar's Nario Quintana just over 1km from the finish during Stage Fifteen of the 2013 Tour De France at the summit of Mont Ventoux in the Alps. (Foto: Tim Ireland/Pa Photos)

Sky: Derfor kan sliten Froome rykke i bakkene

Sky-stjernens lagkamerat bare lo da Alberto Contador ble ristet av.

Tour-leder Chris Froome (28) satte mistenkelige dopsinner i kok da han sittende på setet ristet av seg Alberto Contador (!) opp Mont Ventoux.

Målingene i ettertid viste at den kenyanskfødte briten syklet de siste 15 kilometerne av fjellet kun to sekunder saktere enn doptatte Lance Armstrong maktet i 2003.

Torsdag er det klart for klatrekapittelet en hel sykkelverden har ventet på siden årets Tour-løype ble offentliggjort. Den doble stigningen opp Alpe d'Huez. En halv million mennesker forventes å følge den 13,3 km lange stigningen med 21 hårnålssvinger.

Trener på å rykke
Trolig kan de vente seg nok et udødelig kapittel i spekulasjonene rundt Froomes oppsiktsvekkende kapasitet.

– Laget har trent sammen og jobbet «ræven» av oss. Og likevel sitter jeg her, anklaget for å være en løgner og en bedrager. Det er ikke særlig kult, sa Froome selv dagen etter Ventoux.

Nå avslører Sky-lagets fysiolog Tim Kerrison detaljene i de revolusjonerende treningsmetodene bak 28-åringens mektige forvandling.

– Pete Kennaugh (hjelperytter, red.anm.) bare lo på slutten av etappen. Han sa til meg at måten Chris klatret den siste delen var akkurat slik han gjorde det på trening annenhver dag. Vår trening er mye mer enn bare å kjøre intervaller med konstant fart i en begrenset periode. Deler av den handler også om å mestre forandringer i fart, å gå fra 350 watt til 650 watt i et par sekunder for å angripe, få en luke på en rytter som følger bak, for så å senke seg ned igjen til rett under grensen for hva kroppen tåler», sier Kerrison i et intervju med Guardian.

Les også: Froome rystet etter Contador-angrep: – Han var veldig uforsiktig
Les også: Suverene Froome grillet om doping på ny

tim-kerrison_2273563b
tim-kerrison_2273563b

Nettopp intervallbasert trening i harde bakker er hovedingrediensen i Froomes suksessoppskrift.

– Dette produserer mye laktat i musklene fordi man er godt over grensen hvor kroppen produserer mer enn den kan håndtere. Derfor må man raskt komme ned igjen og rense ut laktaten, konsekvensen av angrepet. Stort sett all trening vi foretar er basert på det. De andre guttene på laget ser på Froomes angrep og tenker «han har trent på denne måten å sykle på tre til fire ganger de siste to årene», sier Kerrison.

Heller ikke Froomes sittende angrepsstilling er tilfeldig. Forskning i Skys vindtunneler har avslørt at en oppreist posisjon minsker mulighetene for et vellykket brudd.

– Det er en betydelig økning i motstand når du angriper ute av setet, sammenlignet med å angripe med kroppen tettere i setet. Hvis du også kan angripe sittende, øker du farten langt mer effektivt, avslører fysiologen.

TdF LIVE her

Se vår oppsummering av Mont Ventoux-etappen her:

731281