Norske Tour de France seirer (Foto: SCANPIX (montasje))
Norske Tour de France seirer (Foto: SCANPIX (montasje))

Gjenopplev alle Norges 14 Tour de France-seirer

Fra Dag Otto Lauritzen i 1987 til Edvald Boasson Hagen i 2011.

Årets Tour de France har foreløpig ikke gitt noen ny norsk etappeseier, selv om Norge stilte med mer enn to ryttere for første gang siden 1991.

Norge har likevel satt sitt solide merke på Tour-historien. I hvert fall hvis man tar med i beregningen det begrensete antallet sykkelproffer fra landet sammenlignet med andre sykkelnasjoner.

Hele 14 etappeseirer har Norge tatt, fordelt på fire ryttere. Det plasserer Norge på en 13. plass på listen over nasjoner med flest seirer i Touren, foran land som Portugal og Russland.

Se en kronologisk gjennomgang av Norges 14 etappeseirer i videovinduet øverst!

Knut Knutsen var første nordmann som syklet Touren i 1975, mens Dag Otto Lauritzen tok den første etappeseieren med sitt legendariske solorykk opp Luz Ardiden i 1987.

Så tok det ytterligere 15 år før en ny nordmann fulgte opp: Thor Hushovd gikk i brudd på den 18. etappen i 2002 og spurtet seg inn til sin første Tour-seier.

Etter det tråkket «Oksen fra Grimstad» seg inn til ytterligere ni seirer, mens Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen tok henholdsvis to og én seier hver frem til 2011.

Les også: Hushovd: – Glad jeg ikke er i Tour de France

Kaggestad: – Så Lauritzen på VHS
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad vet nesten ikke hvor han skal begynne på spørsmål om hvilke av de norske etappeseirene han husker best.

– Det har vært så mange store øyeblikk. Men det er klart at Dag Otto Lauritzens seier i 1987 må nevnes. Den startet det hele, og er en milepæl i norsk sykkelsport. De bildene av Dag Otto som sykler opp Luz Ardiden ser jeg veldig klart for meg. Jeg husker jeg så på det klippet igjen og igjen på VHS da jeg var liten, sier han til tv2.no.

Kaggestad har også spesielt gode minner fra Hushovds dobbeltjubel i 2006. Da vant sørlendingen både prologen – og kunne ikle seg den gule ledertrøyen som første nordmann – samt avslutningsetappen på Champs-Élysées.

– Jeg husker veldig godt seirene i 2006. Da syklet jeg selv og var proff sammen med Thor i Crédit Agricole. Jeg husker hvor mye de to seirene, og ikke minst den gule trøya, betydde for laget. Jeg var ikke med til Touren, men likevel feiret og jublet vi alle over den, sier Kaggestad, og legger smilende til:

– Jeg husker også godt Thor ringte meg etter prologseieren og spurte 'Ja, hva synes du?' Han var veldig stolt. Hehe.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

– 2011 var en norsk sykkelfest
Kaggestad trekker også frem Arvesens hardt tilkjempete seier inn i Foix i 2008.

– Det var helt utrolig, for endelig klarte Kurt å vinne en etappe. Han var en skikkelig kar som hadde jobbet og slitt i Touren i mange år. Derfor var det så ekstremt fortjent og en stor lettelse. Ikke bare for han selv, men for mange i og rundt sykkelsporten også. Jeg unnet Kurt virkelig den seieren. Og etappeavslutningen var jo veldig spennende også, minnes Kaggestad.

– Det er heller ikke å komme vekk fra at 2011 var en eneste stor norsk sykkelfest i Touren. Den første seieren til Edvald Boasson Hagen markerte starten på den nye generasjonen etter Thor og Kurt. Og hvem kan vel glemme synet av Thor som vant to etapper på få dager iført verdensmestertrøya? Og det etter at han hadde hatt den gule trøya i en uke. Det var helt utrolig.

Mange norske sykkelfans er utvilsomt skuffet over at det ikke er blitt jubel i Frankrike denne sommeren. Men Kaggestad mener det er liten grunn til å fortvile med tanke på fremtiden.

– Edvald Boasson Hagen har allerede vunnet to etapper, men han kommer garantert til å vinne flere. Og jeg gleder meg til å se at han klarer det i årene som kommer. I tillegg har vi mange spennende unge ryttere på vei opp, sier sykkeleksperten.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Norske etappeseirer i Tour de France 1987-2011:

 • 14. juli 1987 (14. etappe): Dag Otto Lauritzen
 • 26. juli 2002 (18. etappe): Thor Hushovd
 • 11. juli 2004 (8. etappe): Thor Hushovd
 • 1. juli 2006 (Prolog): Thor Hushovd
 • 23. juli 2006 (20. etappe): Thor Hushovd
 • 11. juli 2007 (4. etappe): Thor Hushovd
 • 6. juli 2008 (2. etappe): Thor Hushovd
 • 16. juli 2008 (11. etappe): Kurt Asle Arvesen
 • 9. juli 2009 (6. etappe): Thor Hushovd
 • 6. juli 2010 (3. etappe): Thor Hushovd
 • 7. juli 2011 (6. etappe): Edvald Boasson Hagen
 • 15. juli 2011 (13. etappe): Thor Hushovd
 • 19. juli 2011 (16. etappe): Thor Hushovd
 • 20. juli 2011 (17. etappe): Edvald Boasson Hagen


Les også: Se og nyt våre Tour-musikkvideoer her