froome000000
froome000000

Froome knuste utfordrerne og vant på Mont Ventoux

Maktdemonstrasjon av Chris Froome på den 15. etappen.

Mont Ventoux/Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): Chris Froome var i en helt egen klasse da han var overlegen og vant etappen opp til Mont Ventoux søndag.

Maktdemonstrasjon
Team Sky-rytteren parkerte Alberto Contador drøyt sju kilometer før toppen og fikk den nødvendige luken til resten av sammenlagtfavorittene. Den kenyanskfødte briten hentet så inn Nairo Quintana, som hadde stukket tidlig på etappens siste stigning. Duoen satt sammen i flere kilometer, men så sa Froome takk for seg.

I ensom majestet kunne Froome trille over målstreken på den franske nasjonaldagen som seierherre. Dermed tok Team Sky-rytteren enda mer tid på utfordrerne i sammendraget, der han virkelig har festet et solid grep om den gule trøya. Froome tok samtidig over den prikkete klatretrøya.

– Mot slutten trodde jeg ikke at jeg var i stand til å kjøre fra Quintana. Jeg trodde han skulle vinne etappen. Jeg var lamslått da han begynte å slippe de siste to kilometerne og jeg forsto at jeg skulle vinne, sier Froome til TV 2 Sporten.

Se referat fra etappen i videovinduet øverst på siden!

Etter etappen hyllet Froome lagkompisene for jobben de gjorde gjennom hele etappen - spesielt Peter Kennaugh og Richie Porte assisterte Team Sky-kapteinen i viktige faser av dagen.

– Det var en episk etappe. Det gikk virkelig fort hele dagen, men lagkompisene mine gjorde en fantastisk jobb med å holde meg i front og levere meg i perfekt posisjon ved starten av klatringen, sier Froome, som til slutt var knusende overlegen på toppen av Mont Ventoux.

– Det var følelsesladet, spesielt med historien til denne klatringen. Det var virkelig en spesiell seier.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

Quintana trillet i mål drøyt halvminuttet bak Froome, men kunnen i alle fall juble over å være tilbake i den hvite ungdomstrøya.

Contador fikk det virkelig tøft på slutten og kom i mål ett minutt og 40 sekunder bak uovervinnelige Froome. Bauke Mollema var andremann i sammendraget før søndagens etappe - en plass han forsvaret med å bli åttendemann.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Fornøyd, men sliten Mollema
Nå har Mollema fire minutter og 14 sekunder opp til Froome i sammendraget. Etter etappen slet Belkin-rytteren med å svare mellom hosteriene.

– Hva synes du om det Froome gjorde i dag?

– Jeg så ham ikke så mye. Jeg vet ikke.

– Virker han uslåelig slik han sykler nå?

– Ja, jeg synes det. Han har et virkelig stort forsprang, men jeg er fornøyd med prestasjonen min i dag. Det får være nok, sier Mollema til TV 2 Sporten.

Contador ligger åtte sekunder bak Mollema i sammendraget. Nederlandske Mollema synes det var tøft å henge med på den lengste etappen i årets Tour de France.

– Jeg er fornøyd med å være på andreplass i sammendraget. Det var en virkelig hard etappe. Det var full gass fra start. Jeg skjønner ikke hva Europcar-gutta tenkte på da de kjørte så hardt hele dagen. Den siste stigningen var virkelig lang. Jeg ble droppet halvveis da Porte satte opp tempoet. Derfra var det full gass til mål, sier Mollema.

Les også: Her blir Nordhaug intervjuet midt under etappen
Les også: Studentens jubelbrøl etter Tour-seier

– Kjørte bare til jeg eksploderte
Lars Petter Nordhaug satte lenge med i favorittgruppen opp etappens siste stigning, men måtte etter hvert slippe seg tilbake.

– Det var ikke bare bakken som var tung i dag. Fra start til mål var det råkjør. Jeg tror ikke jeg har hatt så vondt i beina siden sist søndag, sier Nordhaug til TV 2 Sporten.

Europcars Pierre Rolland kom seg ikke avgårde i bruddet som gikk tidlig på etappen. Det franske laget svarte med å kjøre knallhardt i front av hovedfeltet.

– Det er jo ikke noe hyggelig, sier Nordhaug, som var godt fornøyd med å sitte med så langt opp på Mont Ventoux.

– Jeg kjørte bare til jeg eksploderte, da orker jeg ikke mer. Jeg har hengt med lengre nå enn jeg har gjort tidligere i rittet. Så håper jeg at jeg kan gjøre det bedre i neste uken.

Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France