I FORM: Solveig Gulbrandsen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
I FORM: Solveig Gulbrandsen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Gulbrandsen: – Shit! Jeg var så dårlig og så treig

Solveig Gulbrandsen fikk en aha-opplevelse da hun skulle gjøre comeback.

Kalmar, Sverige (TV 2 Sporten): Nesten tre år etter at hun la opp, er Solveig Gulbrandsen igjen sentral for landslaget. Søndag ble hun matchvinner da Norge slo Nederland 1-0 – i sin 11. kamp etter comebacket.

En slik utvikling så hun ikke for seg for et halvt år siden.

– Jeg spilte en treningskamp mot Røa i janur og tenkte: Shit det her går ikke. Jeg var så dårlig og treig! Helt ute av form. Jeg tror Even (landslagssjef Pellerud journ. anm.) var der også og så kampen, og han tenkte nok det samme, ler Vålerenga-spilleren.

LES OGSÅ: NFF om fotballjentene: – Et krav at de går til kvartfinale

Men etter knallhard jobbing har 32-åringen nådd nye høyder som landslagssjefen nyter godt av. Som en av banens beste spillere mot Island og med scoring mot Nederland er Gulbrandsen i sitt livs form. Likevel kjenner hun også på alderen.

– Testresultatmessig er jeg fysisk i bedre form enn noen gang. Samtidig blir jeg jo eldre, og andre ting er ikke like bra. Man blir jo ikke raskere eller mer smidig med alderen. Det er mange ting som skrangler litt kan du si, smiler Gulbrandsen, som tar akkurat dét helt med ro.

– Jeg kjenner at jeg kan løpe mye og bidra masse med å jobbe for laget. Det får jeg fortsette med.

Overraskende comeback
Da Gulbrandsen la opp i 2010 trodde mange, inkludert henne selv, at en epoke var over. Slik ble det imidlertid ikke.

– Det er naturlig å legge opp når du får barn nummer to. Jeg hadde ikke særlig troen på at jeg skulle komme tilbake. Jeg var på en måte litt ferdig med fotballen og følte jeg hadde gjort mye og det da ble den samme gamle tralten. Men så begynte jeg jobbe i en vanlig jobb, og merket etter hvert at jeg gikk tilbake til å synes at fotball var gøy igjen. Samtidig må man komme seg i form igjen etter å ha fått barn. Så sakte, men sikkert kom jeg tilbake på fotballbanen - og da jeg spilte i EM-kvalifiseringen i fjor høst, kjente jeg smaken på å ha et mål å jobbe mot. Jeg tenkte at det hadde vært kult å prøve. Så jeg ga meg selv mulighet til å sette et hårete mål og komme tilbake. Derfor er jeg her nå.

LES OGSÅ: Tilbake etter skademareritt: «Æ e' ittj trønder for ingenting»

MERKER ALDEREN: Solveig Gulbrandsen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
MERKER ALDEREN: Solveig Gulbrandsen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Ikke et sunnhetstegn
Men at Gulbrandsen har kommet tilbake i startelleveren til Norge er ikke noe hun nødvendigvis er altfor fornøyd med når hun ser det hele i et større perspektiv.

– Hva sier det om toppnivået på kvinnefotballen i Norge når du kan komme tilbake etter å ha vært så lenge borte?

– Det er ikke et sunnhetstegn for Toppserien i seg selv, kanskje. Vi har en vei å gå der. Vi må bygge opp vår egen liga til å bli enda mer spisset.

Har vi et bredt toppnivå?

– Nei, personlig synes jeg ikke det. Vi må ha enda enda flere opp på et høyere nivå, sier Gulbrandsen.

Les også: Gulbrandsen matchvinner da Norge slo Nederland

Tar ett år om gangen
På toppnivå har Gulbrandsen vært lenge. Med sine 165 landskamper er hun kun 23 fra Hege Riises rekord på 188. Men Vålerenga-spilleren er ikke spesielt opptatt av muligheten for å trone alene på toppen som den norske landslagsspilleren, uansett kjønn, med flest A-landskamper.

– Jeg tar ett år av gangen, så får vi se hva som skjer. Det er ikke bare jeg som bestemmer lenger. Vi får ta noen familieråd og se hvordan dette går. For meg ser også 188 landskamper ut som et umulig tall, jeg må spille lenge for å nærme meg det. Jeg trenger ikke nødvendigvis å ta den, sier Gulbrandsen, som glisende kommer med en beroligende appell til Riise:

– Du kan få ta den du, Hege - det er greit.