Mette Granata og sønn og voldsvideo (Foto: TV2 Danmark)
Mette Granata og sønn og voldsvideo (Foto: TV2 Danmark)

Fostermoren gikk amok mot fosterbarnet (12)

Den biologiske moren har politianmeldt en fosterfamilie etter at en video avslørte den brutale behandlingen hennes sønn (12) fikk i fosterhjemmet.

Av Torbjørn Brandeggen

Mette Granata (41) fra Odense har politianmeldt to fosterforeldre som har hatt ansvaret for fire av hennes barn. Barna ble plassert i fosterhjem av Odense kommune etter at Granata oppsøkte kommunen og ba om å få en avlastningsfamilie som kunne ta seg av barna hennes i en periode hvor hun var syk.

Bakgrunnen for politianmeldelsen er en mobilvideo som er tatt opp i fosterhjemmet og som viser hvordan hennes sønn (12) blir brutalt behandlet av fostermoren.

I videoen får den 51 år gamle fostermoren et raserianfall mot 12-åringen i fosterfamiliens hjem. Hun roper, skriker og hyler mot gutten mens hun flere ganger tar tak og rister han.

Det topper seg med at hun setter seg på ryggen hans og plasserer kneet sitt i nakken på ham mens hun skriker og kjefter.

– Han gråt i telefonen og fortalte at han var blitt overfalt og ba oss komme og hente ham. Jeg ble så trist av å se videoen, det gjør bare vondt å se på og jeg føler meg maktesløs, sier den biologiske moren, Mette Granata, til TV 2 Danmark.

LES OGSÅ: Millionerstatning til to fosterhjemsbarn i Sandnes

– Det er et voldelig overgrep

Mer enn 12.000 barn bor hos fosterfamilier eller avlastningsfamilier i Danmark. De aller fleste fordi foreldrene ikke er i stand til å sikre de en trygg hverdag og oppvekst.

Som i Norge får fosterfamiliene betalt av kommunene for å åpne sine hjem for fosterbarn.

Overgrepsvideoen fra Odense, som TV 2 Danmark eksklusivt har lagt ut på sine nettsider, har vakt kraftige reaksjoner. Fosterfamilienes Landsforening fordømmer forholdene hos fosterfamilien.

– Det er et voldelig overgrep. Fostermoren går over grensen både fysisk og psykisk, sier Jens Vegge Bjørck, formann i Fosterfamilienes Landsforening, til TV 2 Danmark.

SE VIDEOEN HER! Vi advarer om sterke scener og lyd.

Fikk lov å flytte hjem igjen

Videoen ble tatt opp i april i år av 12-åringens søster som er fire år eldre enn ham. Tre måneder etter overfallet, den 1. juli, vedtok Odense kommune å tillate at gutten, som nå er blitt 13 år, skulle få lov å flytte hjem til sin biologiske mor på grunn av det dårlige forholdet mellom ham og fosterfamilien.

Mette Granata og sønn (Foto: TV2 Danmark)
Mette Granata og sønn (Foto: TV2 Danmark)

Men kommunen mener dette ikke har noe med videoen å gjøre.

– Opptakene gir ikke anledning til å si opp samarbeidet med fosterfamilien, sier Kenneth Rønn Christiansen, funksjonsleder i Odense kommune.

– Jeg sitter tilbake maktesløs og hadde håpet at det ville skje noe da jeg viste kommunen videoen. Men jeg forventet det egentlig ikke for jeg føler kommunen holder med fosterfamilien og synes alt er perfekt hos dem. Det er det jo slettes ikke, sier den biologiske moren.

LES OGSÅ: Etterlyser flere fosterforeldre

Begge fosterforeldrene er politianmeldt

Mette Granata har sju barn og ba Odense kommune om hjelp til avlastning etter at hun møtte veggen.

– Jeg hadde det psykisk dårlig. Hadde nettopp mistet min egen mor og fikk en depresjon. Jeg følte ikke jeg hadde overskudd nok på det tidspunktet, forteller hun.

– Så vi avtalte at denne familien skulle være en avlastningsfamilie i en periode, og etter en stund avtalte vi at de skulle bo der fast. Det gikk jeg frivillig med på for jeg trodde det var best for barna, forteller hun.

På grunn av avtaler mellom den biologiske moren og faren, fosterfamilien og Odense kommune, bor tre av Granatas andre barn fremdeles hos denne fosterfamilien. Det til tross for at moren har politianmeldt begge fosterforeldrene.

Fosterfamilie (Foto: TV2 Danmark)
Fosterfamilie (Foto: TV2 Danmark)

– Vi har mange ganger sagt til kommunen at noe var galt, men de vil ikke lytte til oss. Det er de som har plassert barna hos denne fosterfamilien, fordi de mener vi ikke kan ivareta våre egne barn. Da forventer man jo at de passer veldig godt på barna og behandler de skikkelig, sier Mette Granata til TV 2 Danmark.

LES OGSÅ: Etterlyser flere fosterforeldre

– Barna er ikke trygge

Den 52 år gamle fosterfaren er politianmeldt for å tvinge den 16 år gamle fosterdatteren til å slette videoopptak på hennes mobiltelefon.

Saken etterforskes nå av politiet. Den 13 år gamle gutten er avhørt i saken, men verken fosterfaren eller fostermoren er blitt siktet, opplyser politiet.

– Jeg vet hvilket temperament fosterfaren og fostermoren har. De kan finne på å ta barna fatt og rope og skrike etter dem. Det er jo meningen at barna skal ha en rolig og trygg hverdag og det har de ikke, sier Mette Granata.

Fosterfamilien har overfor TV 2 Danmark ikke ønsket å kommentere anklagene fra den biologiske familien.