Basket22 (Foto: basket.no)
Basket22 (Foto: basket.no)

Fra basketbragd til skuffende tap - men kvartfinalehåpet lever

Norges U23 landslag i basket tapte 55-60 mot Finland i Universiaden i Kazan.

Norge ledet etter første periode, men hadde en svært svak andreperiode og gikk til pause fire poeng bak våre nordiske naboer.

De norske guttene kom tilbake og med tre minutter igjen av siste perioden ledet Norge med ett poeng.

Utlignet med minuttet igjen
Finland tok igjen ledelsen i det som ble en thriller, men det norske laget øynet håp da Stian Mjøs scoret en trepoenger med litt over minuttet igjen. Da var lagene likt med 53-53.

Det holdt likevel ikke og finnene stakk fra i det siste minuttet.

– Vi får de skuddene vi vil av de spillerne vi vil at skal ta dem, men det var bare one of those days, sier assisterende landslagstrener Bård Stoller.

– Finnene kjenner oss veldig godt, vi har spilt mot dem helt fra U16-landslagene. Men i dag starter vi veldig bra og leder med 13 peong i første periode. Så mister vi rett og slett initiativet litt og slepper finnene tilbake i kampen.

Selv om skuddene ikke satt som de skulle i kampen ser likevel Stoller, som sammen med Brent Hackman er assistentene til hovedtrener Mathias Eckhoff, positive tendenser i dagens kamp.

– Forsvarsspillet vårt var til tider veldig bra. Det ble en skikkelig knokkelkamp, men vi viste at vi også kan spille den type basketball.

Les også: Christina Vukicevic blir TV 2-ekspert

Kvartfinalemuligheten lever
Tapet betyr likevel ikke at kvartfinalemuligheten, hvor USA etter alle solemerker blir motstander, er tapt.

Men Norge er nå avhengig av hjelp fra Litauen for å kunne nå lagets store mål.
Resultatet er ikke krise. Forutsett at vi slår Chile i morgen så får vi en ny sjanse på fredag når vi møter Brasil, sier Stoller.

Norge er nå nemlig avhengig av at Litauen slår Brasil. Gjør gruppefavoritten det så holder det for Norge å slå Brasil med 8 poeng om Finland slår Kina. Dersom Finland taper mot Kina holder det med seier mot Brasil. Det i seg selv er ingen enkel oppgave.

– Brasil er et godt lag, talentmessig omtrent som oss. De har et par store forwarder på 208 centimeter som er ekstremt atletiske. Men Brasil er absolutt et lag vi kan slå. Jeg mener også at Litauen bør slå Brasil og dermed er ikke sjansene våre blitt så mye dårligere selv med dette tapet.

Se også: Tro det eller ei - dette er et baseball-kast!

For dårlig treffprosent
Før mesterskapet sa landslagssjef Mathias Eckhoff til TV 2 Sporten at Norge var avhengig av å sette skuddene sine for å kunne konkurrere mot de beste lagene. I kampen mot Finland var desverre treffprosenten for dårlig og særlig en treffprosent på 50 fra straffemlinja ble svært kostbart.

– Det er klart at 50 prosent fra linja koster oss mye når vi ender opp med å tape med 5 poeng. Vi leder jo med bare noen minutter igjen av kampen, men roter bort ballen og bommer på noen åpne skudd mot slutten. Men 10 av 20 fra straffelinja er for kostbart.

Toppscorer for Norge ble Roy Emeka Nwachukwu, Torgrim Sommerfeldt og Stian Mjøs med 12 poeng hver.

Les også: Norsk basketballbragd i Universiaden

Slo basketstormakt
Det norske laget imponerte stort da basketballstormakten Kina ble slått 106-74.

Nå må altså resultatene gå Norges vei om vi skal kvalifisere oss for kvartfinalen, og selv om Brasil nok er det tøffeste laget er det neste kamp mot Chile i morgen tidlig klokken 08.30 norsk tid som er neste utfordring.

– Guttene var voldsomt skuffet i garderroben etter tapet, men vi vet at i en slik turnering kan vi ikke være for høyt oppe etter en seier og heller ikke for langt nede etter et tap. Neste kamp er alltid den viktigste og selvom Chile nok er gruppens svakeste lag er det veldig viktig at vi ikke undervurderer dem. Vi må vinne våre to siste kamper og det starter i morgen mot Chile.

Torsdag spilles også kampen mellom Brasil og Litauen, dermed vil det norske laget vite om kvartfinalen er en mulighet eller ikke når Brasil er motstander på fredag!.