Bobilsalget er sterkt økende i Norge   og her handler det ikke om primitiv camping. Nei, bobilene ligner mer og mer på eksklusive hotellrom på hjul.
Bobilsalget er sterkt økende i Norge og her handler det ikke om primitiv camping. Nei, bobilene ligner mer og mer på eksklusive hotellrom på hjul.

Nå kjøper vi rekordmange bobiler

Og mange unner seg skikkelig luksus på hjul.

Vi skal ikke mange år tilbake i tid før de aller fleste bobiler på norske sommerveier kom fra Tyskland eller andre europeiske land.

Men de siste årene har det blitt stadig flere med norske skilter. Fjoråret var et meget bra år for bobilsalget – og så langt i år er det opp ytterligere 11 prosent.

Over 30.000 bobiler

– Totalsalget passerer 2000 nye bobiler i disse dager. Da gjenstår det bare rundt 600 enheter før vi går forbi salget for hele 2012, sier Odd Askjem, president i Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

Ved årsskiftet var det registrert drøyt 33.400 bobiler her i landet. For fem år siden var antallet om lag 22.500.

I juni alene ble det registrert 478 nye bobiler på norske skilter, 16 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Sjekk denne restaurerte bobilgodbiten!

Opp til 1,4 millioner

Askjem mener utviklingen av bobilenes design både utvendig og innvendig har bidratt til å utvide markedet og gjøre ferieformen mer trendy.

Prisene for nye bobiler starter på rundt en halv million. De fleste kundene bruker mellom 700.000 og 900.000 kroner.

– Det er mange kjøpere opp til 1,4 millioner. Samtidig er annenhåndsverdien høy, for de fleste kjører bare 6000 til 8000 kilometer per år. Interessen for pent brukte bobiler er stor, sier Askjem i en pressemelding.

LES OGSÅ: VW Camper: Når du vil skille deg ut på campingplassen

Godt voksne

Den gjennomsnittlige eieren er i aldersgruppen 55 pluss og bruker bobilen drøyt 70 døgn i året, ifølge Geir Holm, markedsansvarlig i NCB.

– Det er svært få under 40 år. Gruppen 60 til 69 år er faktisk den største. De fleste reiser to på tur sammen, som regel er de ektefeller eller samboere. Dette er mennesker som disponerer mye av sin tid selv, og ønsker å bruke den aktivt, sier Holm.

Åtte av ti norske bobiler var på tur utenlands i fjor, ifølge en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Bobilforening.

LES OGSÅ: Slik får du mye mer plass i bobilen


Flest i Hordaland

– Flertallet holder seg nok i de nordiske landene, men vi vet at en god del også drar til middelhavslandene helt sør i Europa.

Hordaland har flest bobileiere, fulgt av Rogaland. På de neste plassene følger Nordland og Møre og Romsdal. I motsatt ende av skalaen finner vi Hedmark, Oslo, Oppland og Sogn og Fjordane.

– Men det er østlendingene som farter mest rundt. De drar både lengst innenlands og kjører mer til utlandet enn bobileiere fra andre landsdeler, sier Geir Holm.


Det er travel aktivitet hos de norske bobilforhandlerne. 2013 tegner til å bli et skikkelig rekordår.
Det er travel aktivitet hos de norske bobilforhandlerne. 2013 tegner til å bli et skikkelig rekordår.


SE VIDEO: Bobilferie: Her realiserer Broom-Larssen en gammel drøm