CAVENDYTT! Spurtstjernen Mark Cavendish brukte ufine midler i spurten på den 10. etappen. (Foto: TV 2)
CAVENDYTT! Spurtstjernen Mark Cavendish brukte ufine midler i spurten på den 10. etappen. (Foto: TV 2)

Cavendish brøytet seg vei i spurten

Tom Veelers deiset i bakken da lagkompis Marcel Kittel vant.

Saint-Malo/Bergen (TV 2 Sporten): På den tiende etappen var det igjen spurternes sjanse til å gjøre opp om seieren etter tøffe dager i Pyreneene. Og det ble som ventet massespurt i Saint-Malo.

Der var Marcel Kittel råsterk i kamp mot André Greipel. Argos-Shimano-rytteren tok dermed sin andre etappeseier i årets Tour de France.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Cavendish-skulder felte Veelers
Mark Cavendish trillet inn til tredjeplass, men var involvert i dramatikken på de siste meterne. Omega Pharma-Quick Step-rytteren så ut til å dytte Kittels opptrekksmann Tom Veelers for å komme seg lengre fram.

Veelers deiset i bakken, noe som hindret flere av spurterne en bedre bane mot mål. Cavendish mener selv at han ikke gjort det med vilje, men oppløpet skapte problemene.

– Jeg kom borti ham, men veien går til venstre. Jeg vet at du prøver å få frem at «Mark Cavendish er en skitten spurter igjen». Veien går til venstre med 150 meter igjen. Enten følger jeg veien, eller så treffer jeg barrikadene. Så dersom noe prøver å få frem at «Mark Cavendish er farlig», har du feil, sier Cavendish.

TV 2 Play: Se intervju med Cavendish etter etappen her!

På TV-bildene kan en se at Veelers snur seg rundt mens han svinger litt til høyre. Samtidig prøver Cavendish å komme seg forbi den store hjelperytteren med en rapp «sving».

– Det var armene våre som berørte hverandre. Det var ikke slik at jeg tok ut fronthjulet hans, sier Cavendish.

Se dramatikken i videovinduet øverst på siden!

Alexander Kristoff måtte ta en lang sving utenom velten og tapte terreng til Kittel. Katjusja-rytteren endte på sjetteplass.

– Det var på håret, jeg følte at jeg satt på en bra posisjon men manglet noen som kunne starte spurten. Jeg kom bra fra veltet, selv om jeg holdt på å velte selv, sier Kristoff til TV 2 Sporten.

– Jeg kunne nok blitt nummer fem, fire eller tre, men kunne ikke vunnet fra den posisjonen jeg fikk. Men en bedre plassering burde vært mulig.

Les også: Se Orica GreenEDGE-guttas vanvittige AC/DC-hyllest
Les også: Grønn glede for Sagan: Topper pengelisten etter Tourens første uke

Nordmannen sier at han var irritert over rytterne som svingte til siden rett foran ham, men at han skjønner at velten var en av grunnene til det.

– Hadde ikke den velten kommet så kunne jeg klart det. Det er veldig surt, men veltet kom helt foran så da er det ikke så mye å gjøre, sier Kristoff.

– Dyret i Cavendish som kommer frem
TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen mener at Cavendish forårsaket velten med vilje.

– Det ser ut som om Veelers snur seg og ser at Cav kommer, men jeg vet ikke. Det ser nesten ut som han gjør det med vilje, sier han til TV 2 Sporten.

– Er det riktig at Cavendish gjorde dette med vilje så må han deplasseres. Men dette må dommerne finne ut av.

Kommentator Johan Kaggestad tror Cavendish kan risikere å bli flytte nedover på listene.

– Det vil ikke forundre meg om han blir deplassert. Det er dyret i Cavendish som kommer frem, og han glemmer at han må opptre på vanlig kultuvert måte. Nå er det jo slik at om du forårsaker en velt så blir du deplassert, slik er reglene.

– Det ser ut som om Cavendish skar inn og jeg tror de poengene han skaffet seg i dag henger i en tynn tråd. Jeg tror han mister poengene han skaffet seg i kampen om den grønne trøyen.

Les også: Kristoff har signert ny kontrakt med Katjusja

Boasson Hagen langt bak
For Edvald Boasson Hagen ble det ingen dag høyt opp på listene. Team Sky-rytteren havnet altfor langt bak i spurten til å hevde seg, også i dag med en brems som hinder.

– Det var veldig hektisk og kaotisk i dag også og mange som ville holde seg foran. Heldigvis gikk ingen i bakken av oss. Det var ganske nært, og ser du på forhjulet mitt nå så går det noen eiker. Vi har heldigvis mer hjul og så lenge jeg ikke må innom doktoren så går det greit. Froome kom seg i mål også som planen og unngikk velten, sier Boasson Hagen.

PS: Cavendish beholdt 3. plassen etter etappen!

Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France