Svein Tuft
Svein Tuft

Svein (36) er eneste «nordmann» med etappeseier i årets Tour

Orica Greenedge-rytteren Svein Tuft er stolt av sine norske aner..

NANTES (TV 2.no): Det har vært mye nesten for de norske rytterne så langt i Tour de France. Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har havnet på 2. plass, men foreløpig har ikke de norske sykkelstjernene tatt steget øverst på podiet. Bortsett fra Svein Tuft (36).

Orica Greenedge-rytteren er halvt norsk. På lagtempoen i Nice var han en avgjørende bidragsyter på laget som slo Omega Pharma-Quick Step med 0,76 sekunder.

Les: Froome hardt ut mot journalister: – Respektløst å beskylde meg for doping

Var på norgesbesøk
Tuft vokste opp i Canada, men faren hans er norsk. I 2011 ble han med faren på norgesbesøk. Det satte sine spor.

– Det var en spesiell tur. Det var bare meg og faren min. Vi besøkte alle i familien, og vi tilbragte mye tid med hans bror. Jeg hørte dem fortelle historier fra sin ungdom og alle de sprø tingene de gjorde. En ting er at faren din forteller deg historier. Det er noe annet å være der, sier Tuft, som er stolt av å være halvt norsk.

– Jeg synes det er en veldig spesiell del av verden. Faren min har fortalt meg mange historier derfra, så for meg er det fint å være halvt norsk.

Farfaren var OL-deltaker
Tuft har en sportsinteressert familie på farssiden. 36-åringens bestefar er tidligere olympisk deltaker for Norge. Arne Tuft gjorde sine saker bra i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland.

– Han deltok på femmila i langrenn i 1936. Jeg vokste opp med langrenn. Faren min har alltid vært opptatt av vintersport. Han var en langrennsløper og skihopper. Vi vokste opp med mange vintersporter, så det er litt morsomt at jeg endte opp med sykling, sier Tuft.

Han mener det står vel så mye respekt av det Petter Northug & co. driver med som Tour de France-syklistene.

– Jeg mener personlig at det er en av verdens tøffeste sporter. Jeg har aldri lidd mer enn jeg har gjort på langrennsski. Man bruker alle muskler i kroppen, og musklene skriker etter oksygen, sier Tuft.