En glad dronning Elizabeth på sin offisielle bursdag
En glad dronning Elizabeth på sin offisielle bursdag

Dronningen får vite om fødselen først – på spionsikker telefon

Når den nye tronarvingen i England blir født, er det dronning Elizabeth som først får vite om familieforøkelsen.

Av Beate Sneve Larsen

Det har lenge vært kjent at hertuginne Kates fødselstermin er 13. juli. Fødselen kan altså skje hvilken dag som helst nå.

Ved vanlige fødsler er det ofte besteforeldrene til den nyfødte som får vite at en babyen har kommet til verden, men slik er det altså ikke for de tronfølgere.

Her er det statsoverhodet som skal ha beskjeden først. Den lille prinsen eller prinsessen blir den første på 31 år som blir født direkte inn i arvelinjen til det britiske monarkiet, og det skal altså dronning Elizabeth vite før barnets bestefar, prins Charles.

Ringer på kryptert telefon

ENDELIG: Storbritannia og resten av verden har ventet i spenning i ukesvis. Nå har de blitt foreldre til en 3,8 kilo tung gutt.
ENDELIG: Storbritannia og resten av verden har ventet i spenning i ukesvis. Nå har de blitt foreldre til en 3,8 kilo tung gutt.
Med en gang den royale babyen har sett dagens lys og alt står bra til, skal prins William ringe til sin bestemor dronningen, på en kryptert telefon.

På samme tid skal William og Kates private sekretær, Jamie Lowther-Pinkerton, informere statsministeren David Cameron, og noen få andre utvalgte høyt plassert personer, inkludert erkebiskopen av Canterbury.

Ringer rundt i verden

Etter at Buckingham Palace har fått vite om fødselen, skal de ringe til alle de 54 landene hvor dronningen er overhode, samt statsministerne i Scotland, Wales og Nord-Irland.

I tillegg til de mage telefonene som skal tas i forbindelse med den kongelige fødselen, skal det også på gammelt og nesten teatralsk måte, settes opp et oppslag i ramme og glass på et staffeli, utenfor Buckingham Palace.

– I forbindelse med kongelige fødsler er det en hel rekke ritualer og tradisjoner som skal ivaretas, ikke minst i Storbritania. Det er lenge siden vi hadde en kongelig fødsel, som går i den direkte arvelinjen, da må vi helt tilbake til Prins Harry. Alles øyne er rettet mot den tavlen utenfor Buckhingham palace, den har nok allerede blitt et turistmål i London, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til TV2.no.

41 skudd og besøk

Innen noen få minutter etter fødselen, men litt med hensyn på når på døgnet fødselen skjer, vil det bli avfyrt 41 pistolskudd i Hyde Park for å annonsere fødselen.

Deretter er det ventet at gjester vil begynne å komme til sykehuset. Her forventer man at foreldrene til Kate vil være like viktige som resten av kongefamilien. Venner og andre slektninger får se den lille, når de har kommet seg hjem fra sykehuset.

Kilder sier til Daily Mail at dronningen vil vente på at «babyen blir bragt til henne».

Hva den lille skal hete

Navnet til den lille arveprinsen eller prinsessen har vært mye omdiskutert i England den siste tiden. Folk spiller penger på forskjellige navn, men de som håper å få vite navnet på den lille prinsen eller prinsessen rett etter fødselen, må nok smøre seg med tålmodighet i følge Totland.

– De som tror at vi får vite navnet på den lille, de tar feil. Da William ble født tok det en hel uke. Jeg tror ikke det tar så lang tid nå, men det har variert hvor lenge vi har måttet vente på navnet. I Norge fikk vi vite det dagen etter, mens i Danmark venter de helt til dåpen, men slik er det ikke i Storbritania, sier Totland.

I følge Daily Mail vil den lille babyen som etter hvert blir prins eller prinsesse, kun få et vanlig navn aller først, nemlig «Baby Cambridge».