Chris Froome (Foto: JACKY NAEGELEN, © JNA/SAA/)
Chris Froome (Foto: JACKY NAEGELEN, © JNA/SAA/)

Froome smadret konkurrentene i fjellet: – Dette er en drøm

– Bra at vi klarte å ta den gule trøya nå, sier Edvald Boasson Hagen etter Tourens første fjelletappe.

AX 3 DOMAINES/BERGEN (TV 2 Sporten): Chris Froome og Sky innfridde favorittstempelet og vant lørdagens etappe i Tour de France, den første i fjellene i årets ritt.

Froome fikk solid hjelp av hele laget underveis, spesielt fra superhjelperytter Richie Porte. Sistnevnte smalt til opp siste fjell og distanserte Alberto Contador, Alejandro Valverde og de andre sammenlagtfavorittene.

Froome svarte med å rykke alene og holdt unna hele veien opp til Ax 3 Domaines. Porte fulgte på 50 sekunder bak og tok andreplassen, mens Valverde ble tredjemann.

Les også: Froome fikk dopingspørsmål: – Fikk flashback til US Postal-dagene

Se innspurten i videovinduet øverst!

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Froome: – En drøm
– Jeg kunne ikke vært gladere enn det jeg er nå. Det har vært ganske nervøst og spent opp mot denne etappen. Men laget jobbet kjempebra, noe de også har gjort hele første uken. At jeg klarte å betale tilbake til dem med en etappeseier er stort. Jeg kunne ikke spurt om mer. Dette er en drøm, sier Froome.

Briten overtok dermed den gule ledertrøya med god margin, i tillegg til klatretrøyen. Forrige sammenlagtleder Daryl Impey kjempet lenge tappert, men måtte slippe da favorittene satte opp tempoet i fjellene.

Porte følger på andreplass i sammendraget – 51 sekunder bak – mens Valverdere er tredjemann, 01.25 bak.

Froome tar likevel ikke sammenlagtseieren på forskudd.

– Vi ble satt under press, men dette er bare den første fjelletappen. Det er mye tøff kjøring igjen. Men nå har vi gult. Det er en bra måte å starte i fjellene på, sier han med et smil.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Se intervju med Chris Froome her (Artikkelen fortsetter under):

730152

Porte var også smørblid da tv2.no snakket med han ved podiet.

– Det føltes som en treningstur i Monaco, sier han med et smil.

– Alt gikk etter planen. Vi brukte laget godt og Chris og jeg hadde gode nok bein til å gjøre litt skade i sammendraget, påpeker han.

Men heller ikke Porte vil være med at Sky nå har avgjort hele den gule kampen.

– Nei, det er ikke over før vi kjører inn i Paris. Men det gikk bra i dag. Nå skal vi nyte det, sier mannen fra Tasmania.

Evans tapte fire minutter
Mens Contador og Valverde tapte over minuttet til Froome, gikk dagen mye verre for BMC-duoen Cadel Evans og Tejay van Garderen. Evans tapte fire minutter, mens van Garderen gikk på en skikkelig smell og trillet i mål hele tolv minutter etter.

– Dette er den verste Tour-etappen min noensinne, sa Evans til pressekorpset i målområdet.

– Jeg visste at jeg ikke hadde så gode bein, men ikke at det skulle være så dårlig. Ikke spør meg hva som gikk feil. Sammenlagthåpet mitt er ute nå, sier australieren.

Edvald Boasson Hagen gjorde også en solid jobb for Sky, men slapp seg ned i gruppettoen på nest siste fjell. Der satt også Alexander Kristoff, mens Lars Petter Nordhaug bet seg fast i en liten gruppe lenger oppe i fjellet.

Les også: Her får Paasche og Kaggestad latterkrampe på direkten

Se intervju med Edvald Boasson Hagen her:

730153

Boasson Hagen visste ikke resultatet
Boasson Hagen visste faktisk ikke at lagkameratene hadde sikret dobbeltseier da tv2.no snakket med han.

– Det er veldig bra. Jeg visste ikke resultatet før nå, men det er godt at det gikk så bra, sier han.

Og forklarer hvorfor han ikke fikk med seg resultatet i mål.

– Jeg var ferdig med jobben, og da tok jeg ut pluggen, sier han med et smil.

Boasson Hagen er uansett storfornøyd med at Sky nå har den gule trøya.

– Det er bra at vi klarte å ta trøya nå. Nå håper jeg vi kan beholde den. Vi må bare jobbe på og gjøre det vi har gjort tidligere i år, sier han.

Opplendingen var ikke like fornøyd med sin egen innsats i bakkene.

– Jeg hadde håpet å dra litt lenger, men jeg hadde ikke bedre bein. Jeg håper det blir bedre utover, sier Boasson Hagen.

Nordhaug håper på brudd
Nordhaug hadde på sin side en litt mer behagelig dag på sykkelen. Nøtterøy-karen hang en stund med i fjellet, men slapp seg etter hvert bakover. Blant annet for å spare krefter til søndagens etappe.

– Jeg håper å forsøke meg i brudd da. Men det kommer til å bli en skikkelig kamp for å komme med. Man må ha litt flaks og samtidig være flink, sier han.

At lagkameratene Bauke Mollema og Laurens Ten Dam ble henholdsvis fjerde- og femtemann i mål kan imidlertid stoppe Nordhaugs bruddplaner.

– Det var utrolig bra av dem. Nå har vi to mann inne på topp-fem. Vi får se om jeg får lov til å gå i morgen, sier Nordhaug med et smil.

Se intervju med Lars Petter Nordhaug her:

730154