Den italienske landslagsstopperen Giorgio Chiellini tok nylig bronse i Confederations Cup med Italia. Ikke rart Vajebah Sakor er fornøyd de gangene han lurer Juventus stjernen på trening.
Den italienske landslagsstopperen Giorgio Chiellini tok nylig bronse i Confederations Cup med Italia. Ikke rart Vajebah Sakor er fornøyd de gangene han lurer Juventus stjernen på trening.

Norske Vajebah (17) nyter profflivet i Juventus

– Blir litt fornøyd når du drar ut en spiller som Chiellini.

17 år gamle Vajebah Sakor fra Asker lever ut drømmen i Serie A-klubben Juventus. Han er glad han brukte lang tid på å bestemme seg for hvilken utenlandsk klubb han skulle velge.

Hjemme på ferie i hos familien i Asker har midtbanespilleren, som frem til i mars var en del av Askers A-lag, tid til å tenke over hverdagen i Torino. Han har allerede etablert seg på Prima Vera-laget og trener ofte sammen med de store gutta på feltet. Selv sliter Vajebah med å beskrive følelsen, men broren, Petter Svensson vet å sette ord på følelsen.

– I fjor spilte han sammen med meg, nå spiller han sammen med Pirlo og Buffon, det er ganske sjukt, sier Petter og ler.

Vajebah ser på broren og smiler.

– Jeg husker den første treningen, det var ganske høy puls da. Men gutta tok meg godt imot. Men de stiller jo krav. Selv om man er ung så forventer de at man presterer, sier Sakor til TV 2 Sporten.

– Hvordan er de største stjernene, Pirlo og Buffon?

– De gutta der prater faktisk ikke så mye. Særlig Pirlo, han snakker ikke i det hele tatt, fortsetter Sakor med et smil.

Enorm forskjell
Vajebah ble hentet opp på Askers A-lag som 14-åring, og ble tidenes yngste 1. divisjonsspiller da han året etter fikk spilletid på nest øverste nivå. Sammenlignet med hverdagen i Italia fremstår fotballtilværelsen i Norge nå som en fjern drøm.

– Spillestilen er helt annerledes. Førstetouchen skal alltid i bakrommet. Før var jeg vant til at da jeg for eksempel fikk ballen fra backen så skulle man vri spillet. Nå tenker man alltid førstetouch og vet at spissene alltid jakter bakrom. Og så er det utrolig mye taktikk. I Asker var jeg vant til forskjellige pasningsøvelser, det er det ikke mye av i Italia. Nå har jeg vært der i snart seks måneder og siden jeg kom har jeg vært med på én eneste skuddtrening. Det er sånn vi trener på før eller etter selve treningen, sier Sakor.

Sakor har undertegnet en treårskontrakt med Juventus og tar sikte på å spille fotball i utlandet resten av sitt yrkesaktive liv og han understreker at han trives i Italia.

– Alt foregår på italiensk, null engelsk, så man må være på tå hev. Jeg skal være der i tre år og har et mål om å være mest mulig med A-laget. Men man vet jo selvfølgelig aldri hva som kan skje. Det kan oppstå ting som gjør at jeg må spille i Norge igjen, men målet er jo å spille i utlandet, sier Sakor.

– Onsdag gikk Mats Møller Dæhli fra Manchester United til Molde. Det er mange av gutta som har måtte reise hjem igjen. Hvordan tolker du det?

– Hva skal man si. Det handler jo veldig om hvilken posisjon man er i. Liker man ikke engelsk fotball så er det dumt å reise til England, da vender man hjem igjen med en gang. Jeg er ikke noe fan engelsk fotball, så det er veldig bra at Italia kom opp. Jeg har dessuten hatt flinke folk rundt meg som har hjulpet meg til å ta riktig valg. Agenten min Mike Kjølø har erfaring og jeg fikk være med å bestemme selv, sier Sakor.

– Hvordan merker du at du blir godt ivaretatt? Hvor godt fornøyd er de med deg, hva sier de?

– De sier ikke så mye faktisk. Jeg må jobbe med hurtigheten og den type ting. Men jeg merker jo at de er fornøyde. Jeg presterer jo så da betyr vel det at jeg har det bra, sier 17-åringen.

– Gjør det jeg elsker
De to brødrene bor et steinkast unna fotballbanen til Dikemark i Asker. Og selv om Vajebah er hjemme på sommerferie fra Juventus med forbud mot å gjøre noe som kan føre til skader, så tilbringer gutta fortsatt tid på banen. Mellom dribleseriene forteller bror Petter hvordan Vajebah er som spiller.

– Han er en person som klarer å tilpasse seg nivået han spiller på. Samtidig er han en fyr som har det gøy på banen. Hvis du ser lagbildene til laget hans så er han den eneste som står og gliser mens de andre er seriøse. Men vi har spilt mye. I fjor sommer dro han meg ut av senga hver dag klokken 0700 om morgenen for å spille fotball, sier Petter.

Juventus-spilleren ler høyt når han tenker tilbake på fjoråret.

– Ja, det husker jeg. Men det er jo litt sånn at man må ha det gøy også. Slår du luka så skal du få høre det på en morsom måte. Det kuleste er egentlig når du føler at du kan matche de gutta. Når du drar ut en spiller som Giorgio Chiellini, du blir jo litt fornøyd da, du gjør jo det, sier Sakor med et smil.

– Hvor fornøyd er du med valget om å dra til Juventus?

– Jeg er så fornøyd som jeg kan få blitt. Det er klart jeg savner jo broren min, men samtidig så gjør jeg jo det jeg elsker der nede da, så jeg har det veldig fint jeg, avslutter Sakor med et stort smil.