Skal du på bilferie til utlandet i år? Da bør du passe på at bilen din ikke fungerer som en magnet på tyvene. Innbrudd i bilen er aldri hyggelig, særlig ikke når man er langt hjemmefra.
Skal du på bilferie til utlandet i år? Da bør du passe på at bilen din ikke fungerer som en magnet på tyvene. Innbrudd i bilen er aldri hyggelig, særlig ikke når man er langt hjemmefra.

- Norske skilter fungerer som magneter på tyvebandene

Derfor må du passe på hvis du skal på ferie til utlandet.

Mens store deler av Europa sliter med finanskrise og dårlige tider, har vi nordmenn aldri hatt det bedre.

Det viser seg også i ferietiden – enten vi tar fly til sydligere feriesteder eller drar til utlandet med bil. Få har muligheten til å reise så mye og bruke så mye penger på ferie som oss.

Starter i Sverige

Men da skal du også vite at rike nordmenn på bilferie er et yndet objekt for tyver rundt omkring i Europa. Vi trenger ikke å kjøre lengre enn til Sverige.

– År etter år opplever forsikringsbransjen et ras av skadesaker etter innbrudd i bil i Göteborg, forteller Roy Strøm Vetaas, talsmann for reiseskade i Tryg Forsikring.

LES OGSÅ: Så bilinnbruddet – fra toget

Skjer i parkeringshus

Bare i Göteborg anslår Tryg at norske forsikringsselskaper registrerer 800–900 skader etter bilinnbrudd hver sommer.

– Svært mange av disse bilinnbruddene skjer på parkeringsplassen i tilknytning til fornøyelsesparken Liseberg. Det typiske skadeeksempelet er feriepakket bil som står i parkeringshus i nærheten av "tyvenes fornøyelsespark". Det virker som om norske skilter fungerer som magneter på tyvebandene, sier Vetaas i en pressemelding.

SE OGSÅ: Så fort er det mulig å komme ut av parkeringshuset

Hold bilen ryddig

Nordmenn på ferie er ikke kjent for å ta med seg alt av verdigjenstander inn i fornøyelsesparken. Mange lar også verdisakene ligge synlig i bilkupeen.

Ofte er det bare en liten titt inn i kupeen som skal til for at tyvene bestemmer seg for akkurat din bil.

– Mange lar verdisaker som nettbrett, PC-er, mobiltelefoner eller speilreflekskameraer ligge igjen synlig når de går fra bilen. Hold bilen ryddig, en rotete bil med poser og vesker i, kan fremstå som ekstra spennende, sier Vetaas.


Lås inn bagasjen

Tall fra Tryg Forsikring viser at 40 prosent av alle reisekrav etter reiser i Norden, er relatert til tyveri av eller skadeverk på bagasje.

Reiseskade i Tryg har disse rådene til deg som skal ta bilen utenlands i sommer:

– Ikke la bagasje ligge synlig i bilen. Hvis mulig kjør helt til overnattingsstedet og lås inn bagasjen der før du drar videre til parker eller steder med mye folk. Ikke la bilen stå ubevoktet med alle eiendelene dine på ”utstilling”.

– Innbrudd i bil er alltid er en kjedelig opplevelse, og har du oppbevart verdisaker i bilen risikerer du også å få avkortet erstatningen fra forsikringsselskapet. Det blir nemlig sett på som brudd på forsikringsavtalen å la slike verdier ligge ubevoktet i bil, bagasjerom eller takboks over natten, selv om denne er låst.


LES OGSÅ: Dette kaller vi drøy "parkering"


Slik unngår du tyveri fra bil:

– Fjern alle verdisaker fra bilen når denne parkeres, både fra takboksen og fra selve bilen.

– Du må alltid lukke vinduer og soltak – og låse.

– Bruk alarmen, om du har.

– Hold bilen ryddig, en rotete bil med poser og vesker i, kan fremstå som spennende.

– Ta med deg GPS, bærbar PC, telefon, lommebok, nøkler, alt av verdi.

– La gjerne hanskerommet stå åpent om det er tomt. La bagasjegardinen være åpen, om du har slik, så lurer ingen på hva som kunne skjule seg under den.

LES OGSÅ: – De ber om å få bilen stjålet