ArvesenRiis
ArvesenRiis

Kurt Asle Arvesen: – Forstår skepsisen mot meg

Nordmannen sier han aldri hadde samtaler med Bjarne Riis om doping.

Dopingryktene rundt Bjarne Riis' tidligere lag kom til overflaten på ny da dansken returnerte til Tour de France-sirkuset med sitt Team Saxo-Tinkoff denne uken.

Etter ti måneder ute av rampelyset ble han på ny intervjuet, og svarte svært unnvikende på spørsmålene om Antidoping Danmarks undersøkelser av ham.

Mandag kunne man lese i danske Politiken at Michael Rasmussen har fortalt de danske antidopingmyndighetene at Bjarne Riis kjente til doping innad i laget, og tirsdag skriver sporten.dk om tidligere CSC-rytter Jörg Jaksche, som tar bladet fra munnen og beskriver hva han selv har sagt til myndighetene.

Les også: Bjarne Riis nekter å svare på dopingspørsmål

– Vi kunne spørre legene på laget om forskjellige behandlinger, for eksempel om hvilke dager vi kunne ta EPO uten at det ville bli oppdaget. De fortalte oss at vi måtte stoppe seks dager før løp. Vi ble gitt hjelp til å dope oss, sier tyskeren som skrev under for laget i 2004.

– Jeg så ikke noe til det
Samme år ble norske Kurt Asle Arvesen CSC-rytter, men han har selv ingen opplevelse av systematisk doping innad i laget.

Det er langt ifra min virkelighet - Kurt Asle Arvesen

– Det kjenner jeg i hvert fall ikke til. Det viser seg jo at det har dukket opp ryttere som har blitt tatt og som har vært involvert i doping, men jeg så ikke noe til det da jeg syklet der. Det er langt ifra min virkelighet, sier Arvesen til TV 2 Sporten.

– Hadde du mistanke mot noen av dine lagkamerater?

– Nei. Ikke før de ble tatt. Ivan Basso ble jo bortvist fra Tour de France i 2006, og da er det klart at jeg fikk mistanke og fikk det bekreftet, men utover det merket jeg ingenting, sier Arvesen.

– Var Bjarne Riis og lagledelsen aktive for å få dere til å ikke dope dere?

– Det var ikke tema i det hele tatt. Det var ingen press fra verken Bjarne eller andre på laget til å dope seg, sier Arvesen.

Les også: Velg din ønskereprise fra Touren de ti siste årene

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kurt Asle Arvesen jubler etter å ha vunnet ellevte etappe i Tour de France i 2008. (Foto: PASCAL PAVANI, Scanpix)
Kurt Asle Arvesen jubler etter å ha vunnet ellevte etappe i Tour de France i 2008. (Foto: PASCAL PAVANI, Scanpix)

Forstår skepsisen mot ham selv
Flere av hans tidligere lagkamerater, som Ivan Basso, Tyler Hamilton, Michel Bartoli og Bobby Julich har enten innrømmet doping eller blitt tatt for doping, og Arvesen forstår at enkelte kan være skeptiske til hvorvidt han selv har vært ren oppi det hele.

– Ja. Det forstår jeg jo. Men det går jo på troverdigheten til hele sykkelsporten. Når du har vært syklist på den tiden der har du blitt dratt ned i sølen med alt som har kommet opp, så det forstår jeg, sier han.

Arvesen sier at han aldri hadde samtaler med verken Riis eller lagkamerater om doping, og at det er vanskelig for ham å svare på om sannsynligheten for at så mange kan ha vært dopet uten at lagledelsen med Riis i spissen visste om det.

– Vi var jo mye sammen, men du har ikke kontroll på dine lagkompiser 24 timer i døgnet. Selv om vi var tett når vi var ute på løp og samlinger så var vi ikke sammen hele tiden og bodde spredt rundt om i Europa. Jeg tror det må ha vært sånn at enten var du med på det eller så var du ikke med på det, og hvis du ikke var med på det så ble du ikke involvert i det, sier Arvesen.

– Tror du at de som jukset på laget ditt var påpasselige med å ikke involvere deg eller nevne deg, fordi de visste at du var mot den slags?

– Ja. Det er helt korrekt. Sånn tror jeg det var.

Les også: Her blir Paasche og Kaggestad tutet ut av Tour-løypa på direkten

De senere årene har det blitt avslørt at det har vært omfattende doping i sykkelmiljøet over lengre tid enn det mange hadde trodd, men Arvesen sier at man aldri gikk rundt og mistenkte enkeltutøvere.

– Jeg hadde ikke noe mistanke, men det var jo ryttere som ble tatt da også hele tiden. Så vi forstod jo at det var noen som jukset, og av og til stusset vi over resultater, men det ble jo med det inntil de ble tatt, sier han.

Tror det er slutt for Riis
Arvesen tror hans gamle sjef er ferdig i sykkelsirkuset dersom det nå viser seg at han visste at det var doping i laget hans.

Det er utrolig trist, men det er godt at de har tatt tak i det og at sannheten får kommet fram.

– Ja. Det går imot det. Han har jo et frynsete rykte fra før. Og det er godt at Antidoping Danmark har tatt opp dette, så vi får alle fakta på bordet, så får vi se hvilke resultater vi får av det. Det er utrolig trist, men det er godt at de har tatt tak i det og at sannheten får kommet fram.

– Tror du laget hans kollapser?

– Det er vanskelig å si, men han har jo sterke sponsorer i ryggen. Det er synd at rytterne på hans lag skal lide av det han eventuelt har gjort, avslutter Arvesen.

Les også: Sagan fikk sitte i cockpiten: – Jeg vil gjøre det mer

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen tror fullstendig på Arvesen.

– Det er ikke noe hyggelig for Kurt Asle . Men jeg tror absolutt ikke at han har vært involvert i dette, selv om det har vært noe organisert på dette laget. Selv om Bjarne Riis har visst det og doktoren har visst det, så tror jeg absolutt ikke alle rytterne har vært involvert og jeg er helt sikker på at ikke Kurt Asle har vært, sier Lauritzen.

Bjarne Riis og Kurt Asle Arvesen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Bjarne Riis og Kurt Asle Arvesen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)