En låsebrikke må absolutt ikke behandles på samme måte som en reservenøkkel. I realiteten risikerer du å få fra bilen ulåst.
En låsebrikke må absolutt ikke behandles på samme måte som en reservenøkkel. I realiteten risikerer du å få fra bilen ulåst.

Dette er en gave til biltyvene

Du bør absolutt ikke la den ligge i bilen.

En bilnøkkel er ikke lenger bare en bilnøkkel.

Stadig flere biler leveres med en låsebrikke som du kan ha liggende i lommen hele tiden. Så lenge den er i nærheten, kan du både låse opp og starte bilen – uten å bruke nøkkel. Og det kan gi noen skumle konsekvenser.


I realiteten ulåst

– Mange har som vane å la reservenøkkelen ligge i bilen når de drar på langtur, som en forsikring mot å bli stående fast langs veien. Hvis du gjør det samme med en låsebrikke risikerer du å gå fra bilen ulåst, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor.

– Signalene mellom bil og brikke har gjort hverdagen enkel og nøkkelfri. Men selv om du låser når du går, er bilen i realiteten ulåst hvis reservebrikken fortsatt befinner seg i kupeen. Det vi er redd mange glemmer, sier Køste i en pressemelding.

LES OGSÅ: Start bilen – med mobilen!

Kan bli en gjenganger

Når mange biler nå leveres med denne teknologien, er faren for at den store låsetabben skal bli en gjenganger i sommer høyst reell, ifølge Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Med denne teknologien er det absolutt fy å oppbevare reservebrikken i hanskerommet, konsollen eller bagasjerommet. Brikken må tas med når bilen forlates, sier Engebretsen.

Hvis flere reiser sammen anbefaler han at man har en brikke hver.

Må inn på verksted

– La gjerne reservebrikken ligge i en håndveske eller annet som alltid tas med når bilen står parkert, sier han.

Men det er smart å holde fast ved vanen om at begge nøklene eller brikkene er med på ferieturen, understreker han. Konsekvensene av at en brikke går tapt kan bli store.

– Moderne teknologi har faktisk gjort det til en mer alvorlig tabbe enn før å miste nøkkelen. Resultatet blir at bilen må inn på verksted og problemet løses ved hjelp av avansert datateknologi. Det passer dårlig når man er på ferietur, sier Engebretsen.

LES OGSÅ: Ikke mist denne – det kan bli dyrt!

Trøbbel med forsikringen

Han regner med at tyver som er ute etter å stjele biler eller verdifull bagasje, vil være aktive i de kommende ferieukene.

– Hvis det skjer et tyveri uten at bilen brytes opp, og årsaken er en gjenglemt låsebrikke, kan eieren også få trøbbel i forhold til forsikringsselskapet, sier Engebretsen.


LES OGSÅ: Slik svindler vi på forsikringen