ingredienser2
ingredienser2

Jordbærdessert med grillet brioche og lakrissaus

Øyvind Hjelle viser oss hvordan man lager brioche med jordebær, mascarponekrem, lakrissaus og hvit sjokolade. En spennende og annerledes dessert, som du til og med kan tilbrede på grillen!

Nå kan selv far lage dessert. På grillen selvfølgelig.

Det at jeg er fortapt i smaken av norske jordbær er en dårlig skult hemmelighet. Og smakskombinasjonen jordbær, krem og bakverk, er også noe både store og små liker.

Denne måten å lage dessert på er ganske rustikk og enkel, men allikevel så utrolig godt som en perfekt avslutning på et vellykket måltid.

Briochen er et lofflignende fransk bakverk som man lett kan lage selv. Det at den inneholder både smør, sukker og egg gjør at den får en uforskammet god smak i tillegg til at den får en fin gyllen skorpe eller grillmønster. Den blir i tillegg saftig når den ristes eller grilles.

Den kan selvfølgelig også kjøpes i bakeriet eller butikken hvis man ikke har ork, tid eller lyst til å bake.

Jordbærene trenger ingen annen behandling enn litt skylling i kaldtvann, etterfulgt av et lett dryss sukker 5 minutter før servering. Del dem i to hvis du ønsker det.

Jeg har en urt i hagen som heter sitron verbena. Den trives godt i østlandsklima og har samme smak som lukten av sitronskall. Den fungerer usedvanlig godt sammen med jordbær. Bruk noen blader av denne hvis du har.

Kremen i denne retten er basert på fløte og mascarpone.

Mascarpone er også bedre kjent som hovedinngrediensen i kremen til den italienske klassikeren Tiramisu. Det er en bløt kremost som i selskap med fløten får en fyldig fløyelsmyk konsistens. Mascarpone finnes nå tilgjengelig i de aller fleste butikkjeder i Norge. Hvis den mot formodning ikke finnes, kan man til nød bruke Philadelphia naturell eller bare smake til rømme med øvrige ingredienser.

Mascarponekrem:

250 gr Mascarpone

250 gr fløte

75 ss sukker

1/2 stk vaniljestang, kun margen inni.

Visp fløten med en visp til den blir halvstiv og luftig sammen med vaniljestangen. Rør forsiktig sammen margen fra vaniljestangen med sukkeret, vend deretter forsiktig inn den vispede kremen. Ikke pisk dette videre nå, da kan den «sprekke». Dvs at fettet i mascarponen og rømmen skilles ut til små smørklumper, og det vil vi ikke ha.

Noe sprøtt:

Hvit sjokolade crumble:

Bake hvit sjokolade på et brett i ovn på bakepapir på 150 grader ca 15 minuter. Sett deretter sjokoladen i kjøleskapet og hakk den opp i biter når den er blitt kald. Nå har du fått en nydelig karamellisert smak noe alla en mør Daim, som passer supert til jordbær.

Lakrissaus:

8 stk Lakris fudge

8 ss vann

Smeltes sammen til en seig saus.