Skikkelig skummelt med glasskår over hele bilen innvendig. Ruta bare eksploderte ...
 (Foto: Privat)
Skikkelig skummelt med glasskår over hele bilen innvendig. Ruta bare eksploderte ... (Foto: Privat)

Plutselig sa det PANG – helt ut av det blå

Glasskår i hele bilen - også i setene til ungene. Hvordan kan det skje?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jeg har et spørsmål til deg. På fredag rett og slett eksploderte sideruten på bilen vår helt ut av det blå. Kunne vært skikkelig skummelt, for det lå glasskår i setene til ungene i baksetet og helt over i døra på førersiden. Se bilde av ruten vedlagt. Aner du hvordan noe slikt bare plutselig kan skje?

Benny svarer:

Hei du!

Dette er dessverre slikt som skjer - innimellom - men heldigvis ikke så ofte. Og det kan naturligvis være veldig skummelt hvis det fører til at man får glass i øynene eller skjærer seg på det.

Det er heldigvis veldig uvanlig at det går så ille. Ofte er sjokket det verste når man plutselig sitter der med fanget fullt av glasskår.

Jeg har en teori om at det i utgangspunktet er en tidligere skade som forårsaker slike ting– at det er et sår/hakk i ruta fra før. Ofte fra steinsprut, enten fra møtende bil eller gressklipperen hjemme – som også er flink til å "kaste" stein.

Det oppstår spenninger i glasset og så en vakker dag så sier det bare PANG! Vi har jo hørt om det samme både når det gjelder salongbord med glassplate, ovnsdører og dusjkabinett. Og det er lite man kan gjøre for å forebygge og forhindre dette.

På bilen din dekker normalt glassforsikring om du har kasko/delekasko, men ofte er beløpet for å skifte en siderute under egenandelen.

Sideruten koster vanligvis ca. 400–600 kroner. Montering og støvsuging av glasskår tar normalt en times tid og summerer man, så er ofte beløpet omtrent det samme som en egenandel (vanligvis 2.000 kroner).

Håper du har kommet deg over sjokket nå og benytter samtidig anledningen til å ønske en god sommer!

Les også: Spar penger–reparer frontruta


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: