IRIZ
IRIZ

Overraskende seier i Tour de France

Jan Bakelants tok rotta på spurtkanonene på den andre etappen.

Ajaccio/Bergen (TV 2 Sporten): Det ble en heldramatisk avslutning på den andre etappen i Tour de France. En gruppe på seks ryttere kom seg løs fra hovedfeltet like før mål. Der satt Jan Bakelants, som smalt til med drøyt to kilometer igjen.

Sto løpet ut
Det så lenge ut til at hovedfeltet, ledet av Edvald Boasson Hagen og Peter Sagan, skulle klare å hente RadioShack Leopard-rytteren. Men det ble bare nesten.

Bakelants vant etappen foran Sagan, mens Boasson Hagen spurtet inn til femteplass. Bakelants tar dermed over den gule ledertrøya fra Marcel Kittel.

– Jeg hadde aldri forventet at dette skulle skje, sier Bakelants til TV 2 Sporten.

Se spurten i videovinduet øverst på siden!

For vårt norske håp ble det for tøft på slutten, selv om det lenge så lyst ut.

– Det var hardt. Det var tøft og ingen som tok helt kontroll. De største spurtlagene var borte og da blir det jo hardt. Alle de nest beste spurterne skulle kjempe om en plass og da blir en kamp. Det var ganske nært men ikke nært nok, sier Boasson Hagen til TV 2 Sporten.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

– Så vidt jeg klarte å henge med
Rytterne fikk kjenne på tøffe stigninger for første gang i årets ritt. Tre 3. kategoristigninger og en 2. kategori stod på programmet. Team Sky-rytteren innrømmer at det var tøft å henge med.

– Det var utrolig tøft i dag. Det var bare så vidt jeg klarte å henge med i gruppen. Så da er det greit å stå på samme tid fortsatt, sier Boasson Hagen, som var svært nære etter å ha åpnet spurten i hovedfeltet.

– Jeg håpte det skulle gå, men jeg så jo at de foran hadde en luke. Men det gikk ganske fort bak også.

Mange klødde seg i håret da Chris Froome stakk fra front i hovedfeltet for å tette luken Cyril Gautier fikk opp etappens siste kategoriserte stigning.

– Var bare fordi han ville holde seg unna trøbbel og komme først over bakken. Da er et enklere for han å ta den kraftanstrengelsen med å kjøre over toppen enn å hente det inn etterpå, sier Boasson Hagen.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

– Ville angripe i siste bakke
For Lars Petter Nordhaug ble det ikke fullt så action-fylt på oppløpet. Belkin-rytteren slapp seg tilbake da spurterne skulle gjøre opp om seieren.

– Jeg tok det rolig og la meg bak på oppløpet. Jeg har ingenting i en slik spurt å gjøre. Det var greit ikke å risikere noe, sier Nordhaug til TV 2 Sporten.

– Jeg er utrolig fornøyd med dagen. Jeg føler meg veldig bra. Over den lengste bakketoppen satt jeg som topp 10, topp 15. Det gikk helt fint.

Les også: Her skjønner Orica-sjefen at bussjåføren har kjørt på målseilet: – Å f***
Les også: Bakhjulet låste seg for Edvald: – Noen kjørte rett i meg bakfra

Og Nordhaug letter på sløret.

– Jeg hadde planer om å angripe i den siste bakken. Men jeg klarte akkurat ikke å komme langt nok frem da vi gikk inn i den, sier Nordhaug.

– Dette gir motivasjon til resten av rittet. Så jeg tror jeg kan finne på noe rart når vi kommer litt lengre ut i rittet, sier han.

Trøyene etter andre etappe:
Gul trøye: Jan Bakelants
Grønn trøye: Marcel Kittel
Klatretrøye: Pierre Rolland
Hvit trøye: Michael Kwiatkowski

Se intervju med Nordhaug under:

728967

Fikk det tøft i bakkene
Alexander Kristoff, som var uhyre nære etappeseieren lørdag, fikk det knalltøft på søndagens etappe. Han ble sittene i en gruppe som kom i mål langt 17 minutter bak vinneren.

– Jeg var ikke sterk nok til å sitte med. Jeg hadde håpet at det skulle gå litt tregere og at jeg skulle klare å sitte med. Men når det blir kjørt så hardt så er jeg faktisk ikke god nok til å sitte med, sier han.

– Nå går jeg for etapper. Det er en ny sjanse i morgen. Men det er også en hard dag. Vi får se hvordan det går. Jeg skal prøve å sitte med så lenge jeg kan. Dersom det ikke går så tar jeg det rolig. Vi får se, sier han.

Her holder hund på å felle rytterne like før mål:

728952

Frisk poengkamp
Tidlig på etappen kom et brudd seg som ventet avgårde. Lars Boom (Belkin) var også i brudd på den første etappen, men var lysten på mer moro. Med seg fikk nederlenderen David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (AG2R) og Rubén Pérez (Euskatel Euskadi).

Julien Simon (Sojasun) ville så gjerne komme seg opp til bruddet, og han la ut på enslig jakt. Men uheldigvis for den grønnkledde rytteren klarte han ikke å hente kvartetten i front.

Da rytterne kom til den første innlagte spurten for dagen fikk Lars Boom trille uforstyrret første over streken. I hovedfeltet viste det seg nok en gang at kampen om den grønne poengtrøya blir knallhard i år.

Som på den første etappen tok André Greipel spurten i hovedfeltet. «Gorillaen» trillet over streken foran Peter Sagan og Mark Cavendish. Kristoff samlet også poeng, og knappet dermed inn forpranget Marcel Kittel hadde før søndagens etappe.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GREIPEL FØRST: André Greipel vant den innlagte spurten foran Peter Sagan og Mark Cavendish.
GREIPEL FØRST: André Greipel vant den innlagte spurten foran Peter Sagan og Mark Cavendish.

Tøffe stigninger
Boom fortsatte å jakte poeng - på dagens første klatrespurt stakk Belkin-rytteren av med seieren og to poengen foran Pérez.

Men så startet underholdningen for alvor. Boom og Pérez måtte slippe bruddkompisene, samtidig som Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel og Alexander Kristoff måtte si takk for seg i hovedfeltet opp etappens andre 3. kategoristigning.

Les også: Dette er Kaggestads Tour de France-favoritter

I kjent stil slo Thomas Voeckler til fra front av hovedfeltet, men den Europcar-rytteren fikk det litt for tøft opp mot toppen på Col de la Serra. Feltet kjørte inn både Voeckler og Veilleux - dermed var det kun Kadri som var igjen fra det opprinnelige bruddet.

AG2R-rytteren fikk problemer med sykkelen like før toppen av etappens eneste 2. kategoristigning, men klarte ikke å holde unna opp til toppen Col de Vizzavona. For Pierre Rolland stakk av og kapret fem poeng på rittets første 2. kategori.

Fartsfylt avslutning
Som ventet ble det likevel for mye å forlange at Rolland skulle klare å holde helt inn. Franskmannen ble kjørt inn av hovedfeltet drøyt 45 kilometer før målgang.

Feltet tok det ganske rolig inn mot den siste kategoriserte stigningen, men da smalt det skikkelig til. Voeckler prøvde seg igjen og fikk med seg Juan Antonio Flecha.

Duoen ble hentet, men så kontret Cyril Gautier. Over toppen var Europcar-rytteren først, og han ble forsøt hentet av ingen ringere enn sammenlagtfavoritt Chris Froome. Gautiers forsøk var dømt til å feile, og med drøyt sju kilometer igjen ble han hentet av feltet.

En gruppe på seks rytter fikk luke til feltet, og etter hvert kom Jan Bakelants helt alene.

Det så ut til at han skulle bli hentet inn, men RadioShack Leopard-rytteren ble ikke hentet og vant dermed etappen.