Asli Çakir Alptekin (Foto: David J. Phillip, © TH DA)
Asli Çakir Alptekin (Foto: David J. Phillip, © TH DA)

Måkestad Bovim vil utestenge det tyrkiske forbundet

Har sett seg lei på alle dopingavsløringene: – Virker organisert, sier friidrettsutøveren.

Det tyrkiske friidrettsforbundet har fått et forklaringsproblem etter et ras av dopingavsløringer den siste tiden.

Nyheten om at 13 nye utøvere er anklaget for doping har sendt sjokkbølger gjennom internasjonal friidrett, skriver Hurriyet Daily News.

Åtte av dem var utøvere som deltok i lag-EM i Gateshead forrige helg.

– Ikke tilfeldig
Den norske friidrettsutøveren Ingvill Måkestad Bovim mener at det eneste som nytter i kampen mot dopingen er å gå knallhardt til verks overfor det tyrkiske forbundet.

På sin Twitter-profil skriver Bovim fredag kveld at det tyrkiske friidrettsforbundet bør utestenges.

– Når åtte utøvere tester positivt på det tyrkiske landslaget, kan det ikke være tilfeldig. Det virker organisert, utdyper Bovim overfor tv2.no.

To dusin tatt
Bare i år er 24 utøvere tatt – et antall som stadfestes av lederen for det tyrkiske forbundet. Mehmet Terzi har lovet at antallet avsløringer vil gå ned til «et minimum» innen september.

Ingvill Måkestad Bovim synes tallet er urovekkende høyt.

– Det er veldig mange innenfor kort tid. Hvis de utestenger forbundet, blir de tvunget til å gjøre noe med dopingproblemene. Utestengelse er et bra virkemiddel, sier 31-åringen.

Hvis de utestenger forbundet, blir de tvunget til å gjøre noe med dopingproblemene.

Hun viser til den tyrkiske stjernen Asli Çakir Alptekin som i 2012 tok OL-gull på 1500-meter i London og sikret EM-gull i Helsinki på samme distanse. Alptekin testet i mars i år positivt for andre gang i karrieren og risikerer livsvarig utestengelse fra idretten.

–Det er utrolig urettferdig for de som kommer på 4. plass eller 2. plass. Vi som gjør alt vi kan for å havne på en seierspall. Derfor håper jeg de gjør noe for å få bukt med problemene, sier Ingvill Måkestad Bovim.

Bekymret
Den tyrkiske sportsjournalisten Murat Agca er bekymret over utviklingen.

– Alle land har dopingproblemer, men antallet tyrkiske utøvere (som blir tatt) er alarmerende, sier Agca til nyhetskanalen Habertürk.

Tyrkia risikerer å miste plassen i superligaen i friidrett etter den siste tids avsløringer.