Grillet og lettrøkt villaks med eggedryss og frisk nyr potetsalat i SOmmertid (Foto: TV 2)
Grillet og lettrøkt villaks med eggedryss og frisk nyr potetsalat i SOmmertid (Foto: TV 2)

Grillet og lettrøkt villaks med eggedryss og frisk nyr-potetsalat

Få «Sommertid»-oppskriften her.

Mesterkokken Øyvind Hjelle er tilbake på kjøkkenet i «Sommetid».

Denne gangen lager og serverer han grillet og lettrøkt villaks med eggedryss. Som tilbehør serverer han frisk nypotetsalat. Vel bekomme!

Villaksen

1 stk. vill-laks filet med skinn (ca. 1 kg)

1–2 ss 70/30 % saltsukker blanding.

1 ts grov pepper

Noen kvister tørr einer

Fileter laksen beinfri. Eller få fiskehandleren til å gjøre dette for deg.

Legg fletten med skinnet ned mot fjøla. Gni inn salt/sukkerblandingen og la fisken ligge gjerne en times tid.

Skjær porsjonsstykker bare ned til skinnet. IKKE Igjennom. Fletten skal henge sammen som et trekkspill etter oppdelingen. Pårenne måten får du finere porsjonsstykker etter grillingen.

Legg filletten med skinnet ned mot grillristen. Fisken skal ikke snus men grilles ferdig gjennom skinnet. Legg einerkvistene rundt fisken slik at de blir grillede og skiller ut en fin røyk som setter en fin smak på laksekjøttet. Har du lokk på grillen skal det legges det på nå.

La fisken ligge til man ser at den røde fargen starter å utlignes. Husk å ikke gjennombake den. Den er helt klart best litt rød/rosa I midten.

Eggedryss:

3 stk. kokte eggeplommer

3 stk. gressløkblomster

Kok eggene 10 minutter. Skrell dem og ta ut plommen. Plommen presses gjennom en melsil slik at det blir fine gule smuler. Dryss dette oppå villaksen slik at den får en god smak og farge.

Nyr-potetsalat:

2 dl nyr

500 g kokte norske nypoteter.

¼ stk. agurk

2 sk selleristang

2 ss gressløk

3 stk. dillkvaster

4 ss Olivenolje

1 ts sukker

Salt og pepper

Kok nypotetene møre i lettsaltet vann sammen med stangsellerien. Potetene avkjøles og deles I to. Stangsellerien bruker bare å koke I 2 minutter. Ta den ut og skyll den i kaldt vann før du deler den I skiver. nå er den sprø og fin selv om den ikke er så sterk lengre. Agurken deles I to og innmaten skjæres ut. Del den opp I biter på ca. 1–2 cm.

Rør sammen Nyr, salt, olje, hakkede urter. Ha i potetene, sellerien og agurken. Vipp dette sammen uten å røre masse i den, da ser den finere ut.