montasje eddy og brian (Foto: Poppe, Cornelius)
montasje eddy og brian (Foto: Poppe, Cornelius)

Boasson Hagens tidligere sjef enig i Sky-kritikken

Nå vil Brian Holm få fart på Edvald Boasson Hagens karriere igjen.

PORTO VECCHIO (TV 2.no): Det var antydning til dårlig stemning da den anerkjente sykkeljournalisten Paul Kimmage anklaget Sky-sjef Dave Brailsford for å ha ødelagt talentet til Edvald Boasson Hagen på torsdagens pressekonferanse.

Kimmage mener Boasson Hagen er det største naturtalentet i sykkelsporten siden Jan Ullrich, og at han i 2013 burde vært en av kandidatene til den gule sammenlagttrøyen.

Edvald tidligere sjef i HTC-Columbia, Brian Holm, er enig med Kimmage i at Boasson Hagens utvikling er gått i stå.

– Spørsmålet han stiller Brailsford er veldig godt. I HTC-Highroad vant han 15 løp i året. Etter eller annet sted gikk utviklingen hans i stå. Han har de samme egenskapene som Peter Sagan. Han kan vinne Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, Amstel Gold Race, Sveits rundt og Dauphine. Jeg tviler på at han kan vinne Tour de France, men han kan havne i topp 10. Det er ingen tvil om at utviklingen er gått i stå i Sky, og at han kanskje kunne utviklet seg bedre andre steder, som han gjorde i HTC, sier Holm.

Les også: Kjent sykkeljournalist mener Team Sky har ødelagt Edvalds talent
Les også: Kaggestad: – Ikke enig i at Edvald har stagnert

– Får godt betalt i Sky
Dansken vil nødig gi Boasson Hagen skylden for at det er blitt slik, men han antyder at penger kan ha påvirket nordmannen. For øyeblikket har Boasson Hagen rundt 15 millioner grunner til å bli i Team Sky. Hvert år.

– Selvfølgelig er det også rytterens feil, men første og fremst skal man spørre hans manager og hans omgangskrets. En sykkelrytter lever i en liten verden, så det er folk utenfra som skal hjelpe ham med det. Men det dreier seg selvfølgelig om kroner og øre. Jeg vet ikke hvor mye han får betalt i Sky, men jeg er fullstendig overbevist om at han får godt betalt i Sky. Han får sikkert mer enn han ville fått som kaptein for et annet lag. Hvis man kan tjene mer penger og ha mindre press, så er det mange ryttere som velger det, sier Holm.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Boasson Hagen (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)
Boasson Hagen (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)

– Jeg er glad i Edvald
Den danske sportsdirektøren er kjent for å si hva han mener. Og han har et spesielt godt øye til Boasson Hagen. Holm var sportsdirektør i T-mobile i 2007 da laget signerte Boasson Hagen. Rudsbygdingen hadde knapt vært på sin første trening før T-mobile trakk seg som sponsor og laget skiftet navn til HTC-Highroad. I to sesonger blomstret Boasson Hagen under Holms vinger. Nå drømmer dansken om å gjenforenes med rudsbygdingen på ny.

– Min store drøm er å jobbe sammen med Edvald igjen. Jeg er veldig glad i ham. Hvis jeg hadde fått lov og hadde hatt penger til det, ville jeg kjøpt ham i kveld. Han er Peter Sagan i norsk versjon, bare bedre. Men kanskje litt mer ydmyk, dessverre, sier sportsdirektøren.

Holm rangerer Boasson Hagen som en av de beste sykkelrytterne han har sett noensinne.

– Når jeg gir meg med sykkel skal jeg stemme på de tre største talentene i sykkel - de tre største sykkelrytterne jeg noensinne har sett i hele mitt liv. Da er Edvald garantert en plass i topp 3, om ikke helt på toppen, sier Holm.

Vil utvikle Edvalds lederegenskaper
Kimmage er kritisk til at Sky ikke har utviklet talentet til Boasson Hagen slik de har utviklet talentet til Chris Froome. Han gir Brailsford skylden. Det er hans oppgave å få Edvald til å tro at han kan vinne store etapperitt, mener Kimmage. Iren antyder at det kanskje er lettere og mer behagelig for Sky å utvikle en britisk rytter til leder. Holm støtter Kimmage, og mener Sky burde jobbet hardere for å utvikle Edvalds lederegenskaper.

– Det er veldig enkelt. Når man har en rytter som kan vinne Tour de France, og når man alltid har ryttere som kanskje har et større vinnerinstinkt enn en selv, så blir man hjelperytter. Det ser vi gang på gang. For at en rytter skal bli en kaptein og utvikle seg rent personlig, så må man tørre å ta mikrofonen og snakke litt med sine lagkamerater. Hvis man ikke jobber med det, så kan det gå litt i stå. Edvald burde vunnet flere sykkelløp enn han har gjort. Han bør vinne 15 løp i året, og da snakker jeg ikke om små ritt, avslutter Holm.