eddie copy (Foto: Poppe, Cornelius)
eddie copy (Foto: Poppe, Cornelius)
Edvald Boasson Hagen (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)
Edvald Boasson Hagen (Foto: KARIM JAAFAR/Afp)

Kjent sykkeljournalist mener Team Sky har ødelagt Edvalds talent

– Jeg trodde han skulle bli den nye Eddy Merckx, sier Paul Kimmage

PORTO VECCHIO (TV2.no): Det var en Team Sky-pressekonferanse utenom det vanlige to dager før det braker løs i Tour de France. Sky-sjef Dave Brailsford blir sjelden målløs, men da den anerkjente sykkeljournalisten Paul Kimmage spurte hva som hadde skjedd med Edvald Boasson Hagens talent, ble Brailsford tydelig ukomfortabel.

– Jeg trodde han skulle bli den neste Eddy Merckx da jeg så ham i 2009, sier Kimmage til tv2.no.

Overrasket Boasson Hagen
Brailsford lot først som han ikke skjønte spørsmålet til Kimmage. Men da Kimmage spurte Brailsford om hvorfor ikke Edvald Boasson Hagen har utviklet seg til en sammenlagtfavoritt, klarte ikke Sky-sjefen å svare annet enn "alle får lov til å ha en mening. Det er din mening".

– Jeg hadde ikke ventet at han skulle stille det spørsmålet, sier Boasson Hagen.

Han innrømmer at resultatene det siste året ikke har vært helt topp.

– Det er greit at han er skeptisk. Jeg har ikke vist så mange resultater i vårklassikerne, men jeg kjørte grei og vant en etappe i Dauphine. Det er ikke noe jeg bryr meg om. Han får si hva han vil og tenke hva han vil, sier Boasson Hagen.

– Største naturtalent siden Ullrich
Kimmage mener Team Sky har skuslet bort talentet til Boasson Hagen.

– Han er det største naturtalentet jeg har sett siden Jan Ullrich. Jeg trodde han skulle utvikle seg videre og bli den nye store vinneren. Og hva er han nå? En hjelperytter. Dave Brailsford snakker om å utvikle unge talenter. Hva har skjedd med Edvalds talent? Det har ikke utviklet seg. Han er ikke en bedre rytter nå enn da han kom til laget, sier Kimmage.

Sykkeljournalisten, som er blitt saksøkt av UCI da han antydet at UCI hadde skjult en positiv dopingprøve for Lance Armstrong i 2001, mener Edvalds manglende fremgang skyldes manglende ambisjoner.

– Jeg er overrasket over at han er blitt i Sky så lenge. Jeg vet ikke hva de betaler ham, men det må være seriøst mye penger. Han har ikke fått ut potensialet sitt. Han skulle vært leder for et lag. For meg burde han vært en av dem som kom til Touren som en av favorittene til å vinne. Men det har ikke skjedd. Det må skyldes manglende ambisjoner. Kanskje han ikke er ambisiøs nok, kanskje han ikke har stor nok tro på seg selv. Men hvis jeg hadde vært en god leder, så hadde jeg fått ham til å tro han kunne vinne rittet, sier Kimmage, og argumenterer med at Bradley Wiggins havnet over tre timer bak Floyd Landis i 2006. I 2012 sto Wiggins øverst på podiet i Paris.

Paul Kimmage
Paul Kimmage

Vil vinne vårklassikerne
Boasson Hagen sier han er fornøyd med tingenes tilstand på Team Sky. Han vil ikke avvise at han på sikt kan bli en sammenlagtkandidat.

– Det er ikke det jeg tenker på nå. Nå er det allround. Skulle jeg bli en sammenlagtrytter, vil jeg ta det når det kommer. I starten tenker jeg mest på klassikerne, sier Boasson Hagen.

– Men når du har tatt vårklassikerne da?

– Jeg vil alltid jobbe etter nye mål, men det får vi ta når den tid kommer, sier Boasson Hagen.