cavendish, quintana, sagan, pinot (Foto: SCANPIX (montasje))
cavendish, quintana, sagan, pinot (Foto: SCANPIX (montasje))

TV 2s sykkelekspert: – Disse vinner den grønne, hvite og polkadottrøyen

Mads Kaggestad tror på jevne bataljer i alle konkurransene.

Tour de France tråkkes i gang denne helgen med varierte og tøffe etapper på Korsika.

De flestes øyne vil naturlig nok være rettet mot kampen om den gule trøya og sammenlagtseieren. Men også til de andre trøyekonkurransene knyttes det stor spenning. Klarer Peter Sagan å forsvare den grønne poengtrøyen? Vil Thomas Voeckler forsøke seg på klatretrøyen i år også? Og hva med Tejay van Garderen, er seieren hans i ungdomskonkurransen mer eller mindre spikret?

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad tror det blir en jevn batalje om alle tre trøyene. Kampen om det grønne tekstilet tror han likevel primært vil dreie seg om to mann.

– Det vil stå mellom Peter Sagan og Mark Cavendish. Sagan vant i fjor og er storfavoritt, mens Cavendish kan vinne flere etapper i år enn i fjor, ettersom han nå har et helt lag bak seg. I tillegg har du en mann som André Greipel som også kan blande seg inn, samt Matt Goss, sier han til tv2.no.

– Sagan er likevel min favoritt. Han er bedre i kupert terreng og kan dermed plukke poeng både på kuperte etapper og flate etapper. Cavendish vil nok vinne flere etapper, men Sagan kan ta flere pallplasser. Det vil avgjøre det, sier Kaggestad.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

– Boasson Hagen og Kristoff er jokere
Den tidligere sykkelproffen tror konkurransen fort kan bli punktert hvis Sagan eller Cavendish får en pangstart i Touren.

– Konkurransen kan sette seg veldig fort hvis for eksempel Sagan vinner et par etapper og har noen pallplasseringer på rad. Det skjedde i fjor, og var egentlig ganske kjedelig. Samtidig har vi sett tidligere at konkurransen kan leve helt inn til Paris. Jeg håper det skjer i år, sier Kaggestad.

mads_kaggestad_815171i (Foto: TV 2)
mads_kaggestad_815171i (Foto: TV 2)

Han utelukker ikke at våre egne Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff også kan blande seg inn i kampen.

– Begge to kan i teorien vinne den grønne trøya og er sånn sett jokere. Absolutt. Men da kan de ikke bare basere seg på resultater i mål, men også gå for innlagte spurter underveis. Jeg er veldig usikker på om de er villige til det, eller om lagene vil tillate det, sier Kaggestad.

– Kristoff kan likevel fort sitte med den grønne de første dagene hvis han kaprer nok poeng. Bare det vil være en stor ære. Og Boasson Hagen har vi snakket om kan ha den gule trøya etter lagtempoetappen. Da kan selvsagt også sitte med den grønne, sier han.

Det er likevel én veldig stor forskjell mellom de jevngamle nordmennene.

– Boasson Hagen er mye mer låst fast i laget som hjelperytter enn det Kristoff er. Kristoff har en helt fri rolle og har et bedre utgangspunkt til å plukke poeng sånn sett, sier Kaggestad.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

Tror på Quintana i fjellene
Kampen om polkadottrøyen, tekstilet til den som kaprer flest klatrepoeng, er enda mer åpen, ifølge Kaggestad.

– Det er den konkurransen som er den vanskeligste å spå. Det handler mye om hvem som går i de riktige bruddene og kaprer nok poeng. Og det er gjerne veldig tilfeldig. Det er ikke nødvendigvis den beste klatreren som vinner trøya, men den mest offensive rytteren som klatrer best, sier han.

– Jeg tror likevel Nairo Quintana blir en spennende mann å følge. Han er en veldig god klatrer. I tillegg vil nok Thomas Voeckler være der i år også. Han vant i fjor og vil nok ha trøya også i år. Lagkompis Pierre Rolland kan også blande seg inn. Fjorårets store overraskelse Frederik Kessiakoff må heller ikke glemmes. Eller hva med en av Euskaltel-rytterne?

Kaggestad utelukker heller ikke at klatresterke Lars Petter Nordhaug kan få en liten smak av polkadott.

– Han er i veldig bra form om dagen, og så sterk ut under NM forrige uke. Hvis han går i brudd og sanker nok poeng, så kan han stå med klatretrøya etter en av etappene. Men jeg tror ikke han vil vinne den. Det krever mye å forsvare og holde på en slik trøye. Det kan gå på bekostning av å kjempe om etappeseier, og det tror jeg ikke Nordhaug er villig til, sier han.

Les også: 100 Tour de France-år med doping, skandaler og sykkelbragder

– Pinot kan ta den hvite trøya
Den hvite ungdomstrøya, som går til beste sammenlagtrytter under 25 år, blir ikke like åpen, mener Kaggestad.

– Det vil nok stå mellom Tejay van Garderen og Quintana. Sistnevnte er spesielt spennende på grunn av sine ekstreme klatreegenskaper. Han kan gjøre det veldig bra den siste uka i Touren, da tøffe fjelletapper kommer på rekke og rad.

– Quintana er selve symbolet på en klatresterk colombiansk rytter, og fronter den nye bølgen med ryttere derfra. Han skjermes likevel godt av Movistar og har faktisk ikke konkurrert på to måneder. Han har kun trent hjemme i Colombia, forteller Kaggestad.

Han trekker også frem en av de franske sensasjonene i fjor, Thibaut Pinot.

– Han tok 10. plass i sammendraget i fjor og blir nok å regne med også i år. Mange unge franske ryttere blir skrytt opp i sky uten av de fortsetter å levere. Men jeg tror på Pinot. Han virker som en fyr som har begge beina solid plantet på jorda. Jeg er også veldig fascinert av hvordan FDJ jobber med sine unge talenter. Det er veldig spennende arbeid, sier Kaggestad.

Og legger til:

– Se også opp for Garmins Andrew Talansky. Han er en spennende ung mann som kan blande seg inn i sammenlagtkampen. Han var veldig dårlig under Critérium du Dauphiné tidligere i vår, men skal være tilbake i god form nå.