Tdf (Foto: Laurent Cipriani/Ap)
Tdf (Foto: Laurent Cipriani/Ap)

Gjør deg klar til Tour de krasj

Sjekk hvorfor Tour-rytterne frykter den første uken.

Se 1. etappe på TV 2 og tv2sumo.no lørdag kl. 12.00

– Det er ekstremt nervøst. Alle vil sitte foran, og det er det ikke plass til, sier Thor Hushovd.

BMC-rytteren har fullført Tour de France ti ganger og vet hva han snakker om. I 2006 gikk det galt for Hushovd på oppløpet på 1. etappe i Strasbourg. En tilskuer kom borti Hushovd med en plastikkarm. Blodet fosset fra Hushovds arm da han passerte mållinjen.

I 2012 smalt rytterne i bakken på den 6. Etappen fra Epernay til Metz. Velten var en av de verste masseveltene i Tour de France-historien. Verst gikk det utover Wout Poels. Vacansoleil-rytteren punkterte en lunge, fikk rift i milten og brakk tre ribbein.

Tolv ryttere måtte bryte rittet, blant andre Ryder Hesjedal.

Se massevelten i videovinduet øverst!

Trange veier
Rytterne som sitter bakerst i feltet blir naturligvis mest hindret når det oppstår en massevelt. Derfor trakter samtlige ryttere etter å plassere seg helt foran. Spesielt i åpningsuken handler det om å unngå velt og tidstap som følge av velt. Og på Korsika venter smale, svingete og dårlige veier...

Edvald Boasson Hagen er sjelden involvert i velt. Han mener det ikke er noe hokus pokus.

– Man må være fokusert og følge med på hva som skjer. Man håper det går bra, men det er aldri noen garanti. Det blir alltid mye stress den første uken, sier rudsbygdingen.

I bratte utforkjøringer er våt asfalt med oljesøl rytternes mareritt. I spurtene er krappe svinger rett før mål en garantist for velt. Men av og til skjer helt uforutsette ting. Som da en TV-bil kjørte ned Johnny Hoogerland og Juan Antonio Flecha i 2011.

Se episoden her:

533439

Enkelte ryttere sliter ikke bare i utforkjøringer med våt asfalt. Noen stivner helt på vei nedover.

Det skjedde med John-Lee Augustyn 22. juli 2008. Augustyn kjørte utfor en skråning, men krabbet heldigvis opp igjen.

Se episoden her:

728244

Jens Voigt er kjent som en av feltets hardhauser. Sliteren fra Tyskland har en egen evne til å presse seg selv til det ytterste når han øyner en mulighet til å vinne. ”Shut up legs” er blitt en klassiker i feltet, men av og til går det galt, selv for Voigt. Som da han skled i en utforkjøring i 2006-utgaven av Touren.

Se episoden her:

728293

Og hvem husker ikke da Lance Armstrong måtte kjøre over et sykkeljorde da Joseba Beloki skled i oljesøl?

Se episoden her:

728246

Lovens lange arm sørger som oftest for at rytterne kan sykle uten å bekymre seg for sikkerheten. Men av og til er politiet roten til massevelt.

I 1994 fant en lokal politimann ut at han ville gå ut i veien og ta bilde av rytterne da de passerte. Den belgiske sprinteren Wilfried Nelissen dundret inn i politimannen i over 60 kilometer i timen. Nelissen tok med seg flere titalls ryttere i velten, blant andre Laurent Jalabert.

Her er flere andre stygge massevelt:

728295