Skal du ut på tur med campingvogn i Norge   da må du pent holde deg til maks 80 km/t   selv om fartsgrensen er 90 eller 100 km/t.  (Foto: Newspress)
Skal du ut på tur med campingvogn i Norge da må du pent holde deg til maks 80 km/t selv om fartsgrensen er 90 eller 100 km/t. (Foto: Newspress)

- Er det virkelig meningen at vi skal lage køer?

Med campingvogn gjelder ikke fartsgrensen på mange veier.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg er en av dem som elsker campingferie. Har ikke egen campingvogn, men har leid de siste somrene og vi skal snart av gårde igjen. Nå leser jeg på siden deres at campingvogner ikke kan kjøres i mer enn 80 km/t. Kan det være rett og er det noe politiet håndhever?

Jeg har gjort det som en regel at jeg følger tempoet i trafikken når det er mulig, også slipper jeg naturligvis forbi andre biler så fort som mulig når jeg ikke klarer det. Hvis man skulle leve etter denne regelen, vil det jo bety at man lager køer i alle 90- og 100-soner, i verste fall er det jo direkte trafikkfarlig! Er det jeg som misforstår eller er det så firkantet?

Benny svarer:

Hei sann! Nei da, det er ikke du som misforstår noe som helst her.

Det er slik at maksimal tillatt hastighet med tilhenger, enten det er campingvogn eller varehenger er 80 km/t. Selv om det er 90- eller 100-sone.

Så vi kan fastslå at den gamle sannheten om at det er en bil med campingvogn (alternativt en tysk bobil med altfor liten motor og en fører som er så fascinert av norsk natur at han aldri kommer lenger enn til tredjegir ...) som lager kø – den sannheten lever i beste velgående.

Det er jo slik at lover og regler håndheves – og det gjøres også her. Det er nok en av grunnene til at UP fokuserer på dette nettopp nå. Slik at du som kjører med campingvogn faktisk skal være klar over det.

Og slik at jeg som ligger litt utålmodig og rød på øreflippene bak deg faktisk skal forstå at du følger loven og ikke er ute på veien bare for å irritere meg ...

Det er selvfølgelig grunner til at det er slik. Sikkert gode også. Jeg vil anta at dette med at bilen endrer kjørekarakteristikk og får økt bremselengde med campingvogn og tilhenger er to gode sådanne.

Slik er det altså. Men hvis du lover å slippe meg fram ved leilighet, så lover jeg på min side å utvise noe mer tålmodighet enn jeg ellers gjør. Nå som vi begge vet hvordan lovverket rundt dette faktisk er.

God sommer!

Les også: Du kan miste førerkortet – uten å vite at du kjører for fort

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Flerbruksbil til minipris


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: