LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
LidoLido  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
LidoLido (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
LIdoLido på scenen i 2011 (Foto: Audun Braastad/Stella Pictures, © ps)
LIdoLido på scenen i 2011 (Foto: Audun Braastad/Stella Pictures, © ps)
LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Sandra Mei LIng Noer/TV 2)
LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Sandra Mei LIng Noer/TV 2)

Slik sjekker du opp nerden LidoLido

Alle vil ha en bit av Peder Losnegård (20).

Av Sandra Mei Ling Noer

«Åh, jeg har så lyst på en klem av ham!»

Skolejentene som er på besøk og omvisning i TV 2-huset i Karl Johan i Oslo hvisker til hverandre mens de kikker bort på Peder Losnegård (20). Men skolejentene kjenner ham ikke som Peder Losnegård, de kjenner ham som den spellemannvinnende artisten LidoLido, som i disse dager er ute med album nummer to, «Battle Poetry».

20-åringen innrømmer at det er rart med oppmerksomheten.

– Det er en veldig stor kontrast til å sitte og lage et album. Når man lager album er man er helt alene med bare noen få gode venner som får høre det, og så er det en veldig ny opplevelse å hver gang å komme ut og møte folk og se at de vet hvem man er. Jeg er en nerd, så jeg liker egentlig aller best å sitte i studio og lage musikk, men jeg synes egentlig det bare er veldig hyggelig, hele den greien med at folk kjenner meg, sier han til tv2.no.

Forgudes av ungjentene

– Jeg elsker LidoLido, eller, forguder han, skriver en ung jente på Twitter.

En annen erklærer at hun elsker ham.

LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Sandra Mei LIng Noer/TV 2)
LidoLido, Peder Losnegård (Foto: Sandra Mei LIng Noer/TV 2)
En tredje vil gifte seg med ham.

Den selverklærte nerden har ingen gifteplaner foreløpig. Ingen kjæresteplaner, heller.

– Det har bare ikke blitt sånn. Jeg gjør mye greier om dagen, og har kanskje ikke så mye tid til å utforske, smiler 20-åringen. Han innrømmer at det ikke er mangel på tilbud som er problemet.

– Hva skal til for å sjekke opp LidoLido?

– Nei, jeg vet ikke. Losnegård nøler. Han blir med ett en helt vanlig gutt, og ikke en spellemannvinner som tar både anmeldere og publikummere med storm. Men det varer ikke lenge.

– Jeg blir veldig sjarmert av talent. Det er en svakhet jeg har. Hvis hun er søt og flink til noe, så kan det hende at vi får til noe!

Snill gutt

Kvinner omtales som bitches and hoes. Det rappes om å være en «kriminell svarting». Hip hop er ikke akkurat en sjanger som er opptatt av å være snill. Det er derimot den 20 år gamle haugesunderen.

– Da jeg kom inn i hip hopen snakket alle om å være real, det er ekstremt viktig å være real. Og jeg ville finne ut av hva det var. Og det som liksom er å være real er at det er en stereotypisk merkelig greie at det er real å komme fra Brooklyn eller det er real å ha skutt noen. Det er veldig paradoksalt å ha en definisjon på hva som er ekte. Så jeg begynte å lete etter hva som egentlig var ekte for meg, hva jeg følte var kult og hva jeg ville representere, og da ble det mer en good guy-greie, fordi jeg så den innflytelsen jeg har på unge mennesker. Når man har en sånn plattform, så føler jeg et ansvar for å ikke misbruke den, sier han engasjert.

LidoLido på Senkveld
LidoLido på Senkveld
Good guy-imaget er ikke noe som skal vise fram hvor perfekt jeg liksom er, lang fra, men jeg har mer lyst til å vise at det er kult å være snill. Jeg har lyst til å prøve å være det. Det er så lenge siden det har vært kult å være snill. Når man er kid er det alltid bøllene og de slemme som er de kule, når man vokser opp skjønner man at det er helt feil, fortsetter han.

Losnegård har tenkt til å prøve å utnytte hver eneste sekund i rampelyset. Der noen holder ut en båndopptaker, er han villig til å prate. Gjerne om å være snill.

– Jeg synes det er kult å bruke plattformen til noe. Det er veldig mange artister som får enorme plattformer og mulighet til å snakke til ekstremt mange mennesker, og som ikke sier noen ting. Jeg har lyst til å se om jeg klarer å skape en motkultur, eller om jeg klarer å være med på å sende ut litt andre typer signaler enn alle andre. Nå har jeg vært på turné og spilt 130 konserter og opplevd så sinnssykt mange mennesker som kan alle tekstene mine, hver eneste ord, og da har jeg ikke lyst til å si noe jeg kan stå for.

Ikke venn med gitaren

Det er ikke bare prating som er LidoLidos sterke side. Han rapper. Han synger. Han spiller instrumenter. Han skriver tekster. Han produserer.

SPILLER OVER 100 konserter: LidoLido på 19 år spiller i sommer rundt om i hele Norge. Denne helgen på samme scene som Rihanna under Kollenfesten.
SPILLER OVER 100 konserter: LidoLido på 19 år spiller i sommer rundt om i hele Norge. Denne helgen på samme scene som Rihanna under Kollenfesten.
– Jeg har gjort det meste selv. Men jeg gjør ikke så mye gitarting, det er ikke min sterkeste side. Men jeg gjør alle andre instrumenter.

Det har 20-åringen også gjort på begge sine album. Det siste beskriver han som et konsept, en kjærlighetskrig. Alt har han produsert, skrevet og spilt inn selv. Bortsett fra gitarene, forstås.

Å lage musikk er det han liker best. Men når plata er klar, kommer det verste.

– Det er veldig, veldig rart å ha sittet og skriblet på Macen og vært for seg selv og tenkt når man sitter i studio at «dette blir så kult», og så blir den fantastiske følelsen fulgt av at man tenker «dette er så skummelt! Er det egentlig noen andre som kommer til å synes at dette er kult, egentlig?». Det er en heftig følelse når de faktisk synes at det er kult, smiler han.

Tatt på senga

Datoen er 23. mars. Losnegård visste at han var nominert til en Spellemann for Årets nykommer, men var langt fra forberedt på det som skulle komme.

LidoLido (Peder Losnegård) vant spellemann (Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures, © ps)
LidoLido (Peder Losnegård) vant spellemann (Foto: Tor Gunnar Berland/Stella Pictures, © ps)
– Jeg ble veldig tatt på senga. Først og fremst fordi jeg vant prisen, men de hadde også valgt å dele ut den prisen helt først i sendingen. Det hadde ingen sagt til meg. Så plutselig var den der. Og så var det ingen som hadde sagt til meg at jeg skulle få en sånn tale fra Magdi (Omar Ytreeide Abdelmaguid, journ.anm.) i Karpe Diem i samme slengen. Det var så mange ting på en gang som satte meg helt ut, men det var veldig gøy. Og en stor klapp på skulderen. Det er en veldig motiverende ting å få, det sier noe om at man er inne på noe.

En som fulgte nøye med på årets Spellemann var en stolt manager. Trolig mer stolt enn andre managere som ser artistene sine vinne priser, Peder Losnegårds manager er nemlig Petter Losnegård. Pappa.

Losnegård senior forteller til tv2.no at hele samarbeidet er en stor opptur.

– Det er fantastisk å oppleve karrieren hans. Ikke minst er det fantastisk å få lov til å ha mulighet til å være en del av det. Vi er utrolig priviligerte som kan jobbe sammen.

Petter Losnegård prøver å tenke at han skal være minst mulig far og mest mulig manager når han er på oppdrag med sønnen. Spellemannsprisen ble et unntak.

– Akkurat i det øyeblikket var jeg mest far. Det var utrolig gøy å oppleve noe sånt.

Se LidoLido opptre «Sleeping on my piano» i dagens «God morgen Norge» her:

728122

Se LidoLido opptre på «Senkveld» i 2012 her:

593627