Hamburgertopp (Foto: Sommertid)
Hamburgertopp (Foto: Sommertid)
Hamburger (Foto: Sommertid)
Hamburger (Foto: Sommertid)

Smalhansburger med bifftomat, hjertesalat, chilimajones

Lei av de klassiske burgerne på grillen? Her har du et bedre og litt mer spenstig alternativ.

Oppskriftene er beregnet til 4 pers.

Burger

600 g kvernet kjøttdeig (helst grovkvernet høyrygg)

salt og pepper

120 g revet stølsost fra beito, eller en annen god ost du liker!

Smak til kjøttdeigen med salt og pepper. Her kan du selv eksperimentere med krydder du liker hvis du ønsker det.

Del deigen i 4 like store biter og form dem til runde ca 1 cm tykke burgere

Grill de på høy varme ca 1 minutt på hver side.

Ha ost på toppen av hver burger, legg på lokk så den smelter.

Server med 1 god skive med bifftomat og et stort blad hjertesalat og chilimajo. Alt dette inni et lettgrillet burgerbrød.

Les også: Slik griller du den perfekte biffen

Chilimajones

2 røde chili

4 dl nøytral olje (jeg bruker solsikke)

2 eggeplommer

1 ss sennep

salt

sitronjuice fra ca ½ sitron

Stek chilien i 1 dl olje i en liten kjele til de er helt myke, ta av stilken. Kjør den så opp med resten av oljen i en blender. Avkjøl.

Ha eggeplommene, 1 ts salt og sennep og litt sitronjuice i et lite dl mål. Sett en stavmikser ned i blandingen. Hell på chilioljen. Kjør så stavmikseren samtidig som du drar den sakte oppover mot oljen, helt til alt er blandet godt sammen til en tykk majones. Hvis du vil ha den tykkere kan du ha i mer olje, og tynnere mer vann. Smak til med salt og sitronjuice.

Smør godt med chilimajones på innsiden av hvert burgerbrød og bland gjerne litt med salaten også

Tips! Lag dine egne burgerbrød!

Burgerbrød

2,5 dl melk

1 dl vann

1 ss sukker

1 ts salt

25 g gjær

500 g mel

Ha alle ingrediensene i en eltemaskin og la den gå på middels hastighet i ca ti minutter.

50 g smør i terninger, has i litt og litt i deigen. La maskinen gå i ca ti minutter til mens du øker farten.

Hev til dobbel størrelse. Du har nå en elstisk og smidig deig. Del i ti emner på ca 100 g. Trill ut boller og trykk dem flate. Hev i 30-40minutter.

Pensle med vann og strø sesamfrø på toppen.

Stek i ca 10-12 minutter på 225 grader. Avkjøl på rist.

Del i to rett før servering!